[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV veljavo vstopil pariški podnebni sporazum

V veljavo vstopil pariški podnebni sporazum

MORDA VAS ZANIMA

Danes začenja veljati pariški sporazum, prvi globalni podnebni dogovor, ki v boju proti podnebnim spremembam združuje tako razvite države kot države v razvoju. 12. decembra lani se je v Parizu skoraj 200 držav  zavezalo, da bodo naredile vse, da se globalna temperatura ozračja ne bo dvignila za več kot 1.5 stopinj Celzija glede na predindustrijsko raven.  Po podatkih ZN je sporazum do danes podpisalo 192 držav, ratificiralo pa ga je 94 držav. Slovenija je sporazum podpisala aprila, ratificirala pa naj bi ga v sredini meseca.

- Oglas -

Pariški podnebni sporazum

Fosilna goriva preteklost?

Poglavitna točka dogovora je bil globalen prehod k okolju prijaznim energijam in virom, med katerimi do leta 2050 naj ne bi bilo več fosilnih goriv. Cilj omejitve dviga temperature naj bi države dosegle z ukrepi za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.

Na ministrstvu za okolje in prostor ocenjujejo, da »sporazum usmerja svet v smeri trajnostnega razvoja, potrebnega za ozdravitev našega planeta. Tudi za Slovenijo bo nov sporazum spodbudil nove, zelene investicije, nova delovna mesta, bolj zdravo in prijazno okolje, učinkovito rabo obnovljive energije in drugih naravnih virov.«

Mednarodni izvršni direktor Greenpeaca Kumi Naidoo je ob zaključku konference dejal, da je pariški sporazum le korak na dolgi poti: »Zgolj ta sporazum nas ne bo izvlekel iz luknje, v kateri smo, a je nekoliko olajšal nas vzpon.« Dodal je, da »obnovljiva energija že sedaj uspešno nadomešča fosilna goriva po svetu, a da mora njen trenutek zdaj res nastopiti.«

Sporazum ratificirali tudi ZDA in Kitajska

- Oglas -

Sporazum sta ratificirali tudi največji svetovni krivki za proizvodnjo toplogrednih plinov ZDA in Kitajska.  Kot poroča STA, bo sporazum v veljavo stopil mesec dni zatem, ko je ratifikacijske listine pri ZN deponiralo 55 držav, ki skupaj ustvarijo najmanj 55 odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov. Ta pogoj je bil izpolnjen 4. oktobra. S tem se je pariški sporazum zapisal v zgodovino kot ena od mednarodnih pogodb z največjo podporo.

Slovenija bo ratifikacijo naznanila na podnebni konferenci v maroškem Marakešu

Postopek ratifikacije je še v teku, DZ naj bi predlog zakona o ratifikaciji potrdil na novembrski redni seji. S tem bo lahko Slovenija svojo ratifikacijo slovesno naznanila na podnebni konferenci v maroškem Marakešu, ki se začenja v ponedeljek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×