0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKatera naravna krepčila za spomin, koncentracijo in možgane nam lahko pomagajo?

Katera naravna krepčila za spomin, koncentracijo in možgane nam lahko pomagajo?

MORDA VAS ZANIMA

Če se vam zgodi, da se težko zberete ali pozabljate stvari, kar se dogaja tudi študentom, ne samo starejšim, vam lahko pri tem pomagajo tudi sestavine iz narave. Med tistimi rastlinami, ki jih v ta namen ponuja naravno zdravilstvo, so denimo ginko, brahmi in rožmarin.

- Oglas -

Med vzroke pozabljanja in izgube spomina med drugim prištevamo stres in čezmeren telesni napor, pa tudi nekatera zdravila (kot so antidepresivi), zvišan krvni tlak, povečano dejavnost ščitnice (hipertiroidizem), sifilis, alkoholizem, pomanjkanje spanja, pomanjkanje vitaminov B1 in B12, pretres možganov, možgansko kap ali poškodbo glave.

Najbolj znana bolezen, povezana z motnjami spomina, pa je demenca, ki se najbolj značilno pojavlja pri starejših ljudeh. Če se težave s spominom poslabšajo ali postanejo resne, je pomembno, da se o svojih skrbeh posvetujete z zdravnikom.

Velikokrat pa si lahko tudi za izboljšanje spomina in zbranosti vsaj nekoliko pomagamo sami in z naravnimi pripravki.

- Oglas -

Priljubljeni ginko za spomin

Ginko

Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba) je najbolj priljubljeno krepčilo za spomin na svetu. Ginko je edini predstavnik svojega rodu in je živi fosil. Na Zemlji je že skoraj 300 milijonov let.

Domnevajo, da deluje prek več mehanizmov, tudi tako, da izboljša pretok krvi v možgane in tako vpliva na z zmanjšanim pretokom krvi povezane težave (spomin in zbranost). Deloval naj bi tudi kot antioksidant in pomagal preprečevati poškodbe žil. Ginko nekateri jemljejo tudi pri manjših težavah s spominom ali kot krepčilo med napornim študijem.

Priporočljivo je uporabljati pripravke s standardizirano količino pomembnih sestavin ginko flavon glikozidov, ginkolidov in bilobalidov preverjenega proizvajalca. Dnevni odmerek je 120 miligramov koncentriranega (50 : 1) izvlečka, kar je enakovredno šestim gramom posušenega zelišča. Ginko doseže največje učinke po enem ali dveh mesecih jemanja. Zato naj bi ga jemali šest do dvanajst tednov, preden začnete ugotavljati, ali vam koristi ali ne.

Ne uživajte neobdelanih listov ginka, ker lahko povzročajo škodljiv odziv. Prav tako ne uživajte velikih količin semen. Semena niso primerna za otroke.

Ginko včasih povzroči blage škodljive odzive, kot so vrtoglavica, prebavne motnje, glavobol in alergijski kožni odzivi. Občasno poročajo tudi o rednejših odzivih, kot so težave s krvavitvijo in epileptičnimi napadi. Če se simptomi pojavijo, zelišče prenehajte jemati in se posvetujte z zdravnikom. Ginka ne jemljite, če imate motnje strjevanja krvi. Ginko tudi nehajte jemati vsaj dva tedna pred kirurškim posegom.

- Oglas -

Če pri vas ugotovijo Alzheimerjevo bolezen ali kakšno drugo obliko demence, ne jemljite ginka, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. Strokovnjaki vedo ali sumijo, da ginko učinkuje na številna farmacevtska zdravila (kot so protipsihotična zdravila, antikonvulzivi, antikoagulanti in antiholinergična zdravila), zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden ga začnete jemati.

Brahmi – pomoč pri učenju

Brahmi

Brahmi je zelišče, ki ga uporabljajo v tradicionalni indijski medicini. Možno ga je dobiti in gojiti tudi Sloveniji. Zdi se, da brahmi (Bacopa monnieri) obogati način, kako možgani obdelujejo nove informacije, tako da naj bi bil popolno krepčilo za študente. Blaži tudi tesnobo, tako da je koristen v času izpitov in drugih preizkušenj – vendar pa lahko traja tudi do tri mesece, da začne učinkovati, torej jemanje tik pred zdajci ne bo pomagalo.

Poparek pripravite z enim do dvema gramoma posušenega brahmija. Popijte ga po tri skodelice na dan. Jemljete lahko tudi komercialne pripravke, vendar le do šest gramov na dan in po navodilih proizvajalca.

Brahmi občasno povzroči vzdraženje prebavil (na primer refluks). Ne jemljite ga, če imate s prebavili že težave. Ne smete ga tudi jemati z antiholinergičnimi zdravili.

Če pri vas ugotovijo Alzheimerjevo bolezen ali kakšno drugo obliko demence, ne jemljite brahmija, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. V ajurvedskih besedilih včasih tako brahmiju (Bacopa monnieri) kot gotu koli (Centella asiatica) pravijo brahmi, zato bodite previdni, da ju ne zamenjate.

Rožmarin miri duha

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) slovi kot krepčilo za spomin že od časov starih Grkov, saj naj bi povečeval pozornost, blažil tesnobo in spodbujal mirnost duha. Preizkusite ga lahko tako, da nekaj kapljic rožmarinovega eteričnega olja dodate v oljni gorilnik v sobi ali prostoru, v katerem študirate ali delate. Rožmarinovega eteričnega olja ne uživajte!

.

NAJNOVEJŠE