0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana»Na pomoč, moj otrok je neverjetno izbirčen!«

»Na pomoč, moj otrok je neverjetno izbirčen!«

MORDA VAS ZANIMA

Otroška izbirčnost glede hrane je težava, s katero se spopada ogromno staršev. Včasih gre za precej milo različico, kar pomeni, da otrok vendarle uživa precej raznolik nabor živil. Po drugi strani pa je možna tudi ekstremnejša oblika izbirčnosti, ko otrok zavrača praktično vso hrano, ki mu jo ponudite. Starši se seveda v takšnih situacijah sprašujejo, kako ukrepati. Je otroka smiselno siliti s hrano ali lahko s tem povzročite več škode kot koristi? Obstajajo morda boljše metode za navajanje otroka na določena živila?

- Oglas -

Starše izbirčnih otrok najbolj skrbi pomanjkanje pomembnih hranil

Glavna skrb staršev, ki imajo občutek, da je njihov otrok nadpovprečno izbirčen, je seveda povezana z vnosom vseh potrebnih hranil. Izbirčnost namreč pomeni tudi povečano možnost za resnejše pomanjkanje določenih esencialnih hranilnih snovi, ki je lahko v obdobju otrokovega razvoja in rasti še posebej problematično. A študija, ki jo je letos objavila Ameriška akademija pediatrov, bo zagotovo vsaj malce pomirila starše, ki jih pestijo tovrstne skrbi.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da izbirčni jedci, vključeni v raziskavo, niso imeli več težav z zdravjem v primerjavi z manj izbirčnimi vrstniki. Pri nobenem izmed vključenih otrok ni bilo mogoče zaznati resnejšega pomanjkanja esencialnih mikrohranil, potrebnih za razvoj, ali prenizke telesne teže oziroma podhranjenosti.

Izbirčen otrok

Izbirčnost kot varovalni mehanizem, ki ščiti pred debelostjo?

Študija je sicer rezultat daljše raziskave, ki je potekala pet let, vanjo pa je bilo vključenih 317 družin. Otroci so bili razdeljeni v tri skupine, in sicer na tiste najbolj izbirčne, srednje izbirčne in manj izbirčne. Raziskovalci so med drugim ugotovili, da izbirčnost pri večini otrok ni nekaj, kar bi minilo kar čez noč. V obdobju petih let (otroci so bili na začetku stari 4 leta, na koncu raziskave pa 9 let) ni prišlo do pretiranih sprememb glede izbirčnosti posameznih otrok.

- Oglas -

Čeprav je izbirčnost pogosto razlog za skrb, je bil eden izmed zaključkov raziskave povezan s pozitivnim vidikom te lastnosti. Prav to naj bi bil namreč eden izmed zaščitnih dejavnikov, ki pomagajo zmanjšati verjetnost za debelost pri otrocih, kar je sicer vse bolj razširjena težava.

Produktivne metode za zmanjševanje izbirčnosti pri otroku

Starši so lahko zaradi otrokovih prehranjevalnih navad pod hudim pritiskom. Ta pritisk nato večkrat prenašajo na otroka, kar pa običajno rodi povsem drugačne rezultate od želenih. Tudi omenjena študija je potrdila, da se lahko zaradi stalnih pritiskov otrokova izbirčnost še poveča. Kako je torej najbolje ukrepati v tovrstnih situacijah? Vsak primer je seveda nekoliko drugačen, zato je smiseln individualen pristop, vendar se strokovnjaki načeloma strinjajo, da so določene metode uporabne pri večini »izbirčnih jedcev«.

Še posebej koristno naj bi bilo vključevanje otrok v proces priprave obrokov, ki se začne že z izbiro živil. Naloge morajo biti seveda prilagojene otrokovi starosti, a že precej majhni otroci lahko sodelujejo vsaj pri določenih delih priprave hrane. Ta metoda je pri večini otrok izjemno učinkovita. Če so vsaj deloma sodelovali pri pripravi obroka, bodo hrano zagotovo želeli vsaj poskusiti – in v določenih primerih lahko že to pomeni ogromen napredek.

Pomaga lahko tudi pogostejša izpostavljenost določenim živilom – ne tako, da otroka z njimi silite, ampak da so preprosto na voljo. Seveda pa ne smete pozabiti, da se tudi tu otroci marsičesa naučijo s posnemanjem. Če se jezite zaradi otrokovih prehranjevalnih navad, se morate tako vedno vprašati, ali ste sami resnično dober zgled oziroma ali bi morali nemara tudi sami kaj spremeniti na tem področju.

- Oglas -

Preberite tudi: Kako otroke prepričati, da bi jedli zelenjavo?

.

NAJNOVEJŠE