0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 nasvetov za naravno zniževanje holesterola

5 nasvetov za naravno zniževanje holesterola

MORDA VAS ZANIMA

Povišane vrednosti holesterola veljajo za enega glavnih dejavnikov tveganja za kronična srčno-žilna obolenja ter za srčni infarkt. Kopičenje čezmernih količin holesterola v arterijah namreč oteži dotok krvi do srca. Holesterol sicer sam po sebi ni nujno slab. Določene količine holesterola so nujne za številne procese v našem telesu, med drugim tudi za nastajanje spolnih hormonov. Težava pa se pojavi, če je holesterola preveč, predvsem če gre za čezmerne količine LDL-holesterola. V tovrstnih primerih se običajno predpišejo t. i. statini, ki pa so, podobno kot mnoga druga zdravila, povezani z določenimi nezaželenimi stranskimi učinki oziroma tveganji.

- Oglas -

Čeprav so statini v določenih primerih nujni, so v osnovi smiselni čim bolj naravni ukrepi za zniževanje ravni škodljivega holesterola. Tokrat vam predstavljamo pet naravnih metod, ki so še posebej učinkovite …

1. Uživajte več vlaknin – odlična izbira je indijski trpotec

Pogosto podcenjujemo tiste najbolj samoumevne ukrepe, kot je na primer povečevanje deleža zelenjave in sadja v prehrani. Vendar pa je pri mnogih težavah, vključno s povišanim holesterolom, prav to ena najpomembnejših in najkoristnejših sprememb.

Povečanje deleža vlaknin v prehrani (poleg sadja in zelenjave so na primer dober vir tudi različne stročnice) lahko zelo uspešno pripomore k zniževanju ravni škodljivega holesterola. To je med drugim povezano z dejstvom, da so prav vlaknine hrana za koristne bakterije, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju količine LDL-holesterola v krvi. Redno uživanje živil, bogatih z vlakninami, je tako dobra preventiva. Če so se težave že pojavile, pa priporočamo, da razmislite tudi o dodatkih, kot je na primer indijski trpotec, ki vsebuje zares nadpovprečne količine vlaknin. Obstajajo celo raziskave, ki povezujejo uživanje dodatkov na osnovi indijskega trpotca z zmanjšano potrebo po zelo visokih odmerkih statinov.

- Oglas -
Holesterol

2. Povišajte vnos niacina

Za uravnavanje skupnih vrednosti ni pomembno zgolj zniževanje LDL-holesterola, ampak so običajno zelo koristi tudi ukrepi, namenjeni poviševanju količine »dobrega« HDL-holesterola. To lahko na primer dosežemo s povečanim vnosom niacina, kar je drugo ime za vitamin B3.

Omenjeni vitamin namreč pomaga jetrom, da proizvedejo več HDL-holesterola. Ljudem, ki imajo težave s povišanim holesterolom, lahko tako koristi dodajanje niacina v obliki prehranskega dopolnila, seveda pa je pred tem potreben posvet z zdravnikom.

3. Telesna aktivnost naj postane del vašega vsakdana

Redno gibanje je izjemno pomembno za dobro zdravje. Pomen redne telesne aktivnosti pa se še poveča v primeru specifičnih zdravstvenih težav. Sem sodi tudi povišan holesterol. Metaanaliza 13 različnih študij je na primer pokazala, da lahko že s 30-minutno vadbo petkrat tedensko občutno zmanjšamo raven škodljivega holesterola in tveganje za bolezni srca.

Zeleni čaj

4. Poskrbite za zadosten vnos omega-3-maščobnih kislin

Pomembno je, da ločujemo med nasičenimi in polinasičenimi maščobnimi kislinami. Slednje so precej bolj koristne, saj se zaradi večjega števila dvojnih vezi obnašajo drugače kot nasičene maščobe. Med drugim lahko pomagajo tudi pri zniževanju LDL-holesterola. Še posebej pomembne in koristne so omega-3-maščobne kisline.

5. Pijte zeleni čaj

Za ljudi, ki se spopadajo s povišanimi ravni škodljivega holesterola, je lahko zelo koristno tudi pitje zelenega čaja. To je povezano predvsem z dejstvom, da je mogoče v zelenem čaju najti obilje antioksidantov, še posebej skupine, imenovane polifenoli. Povečan vnos polifenolov lahko namreč pomaga pri preprečevanju absorpcije LDL-holesterola v tankem črevesju.

- Oglas -

Tako je priporočljivo, da si vsaj občasno privoščite skodelico zelenega čaja. Za izrazitejše učinke pa je smiselna tudi uporaba prehranskih dopolnil oziroma izvlečkov. Podobno kot pri uporabi drugih dopolnil je tudi tu pomembna predhodna pridobitev zdravniškega mnenja.

Preberite tudi: Holesterol – pazite na zdravje s pravo prehrano!

.

NAJNOVEJŠE