0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa 6. dm teku za ženske ločeno zbranih 69 % vseh odpadkov

Na 6. dm teku za ženske ločeno zbranih 69 % vseh odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Na 6. dm teku za ženske, ki se ga je v soboto udeležilo več kot 6.700 tekačic in 3.000 otrok, so letos prvič organizirali ločeno zbiranje odpadkov. – Udeleženci so lahko na 30 ekoloških otokih ločeno oddajali odpadno plastično embalažo in mešane komunalne odpadke, posebej pa tudi stekleno ter papirno in kartonsko embalažo. –  Ločeno so zbrali 69,05 odstotkov vseh odpadkov, za kar je bila potrebna učinkovita organizacija in logistika ravnanja z odpadki. Zanj je poskrbela družba Interseroh.

- Oglas -

dm tekZa ločevanje odpadkov na prireditvah z obsežnim programom in več tisoč udeleženci je izjemno pomembna optimalna postavitev zabojnikov, ustrezno označevanje in učinkovit odvoz, ki ne sme motiti poteka dogajanja. Zato je družba Interseroh kot pobudnik, nosilec in organizator ločenega zbiranja odpadkov poskrbela za postavitev ekoloških otokov, kamor so lahko udeleženke in obiskovalci ločeno zbirali plastično embalažo in mešane komunalne odpadke, na dodatnih mestih pa še stekleno embalažo in papirno ter kartonsko embalažo. Ločeno so oddajali tudi plastične zamaške, ki so jih organizatorji podarili v dobrodelni namen.

Za nemoteno organizacijo in spodbujanje udeleženk ter spremljevalcev k ločevanju odpadkov je skrbela 20-članska ekipa, ki so jo usmerjali in vodili v družbi Interseroh. Na celotni prireditvi so tako zbrali 2.262 kg odpadkov. Med njimi je bilo 920 kg mešane plastične embalaže, med katero so prevladovali plastenke, plastični lončki in plastični krožniki. Poleg te so zbrali 512 kg papirne in kartonske embalaže, 130 kg steklene embalaže ter 700 kg mešanih komunalnih odpadkov. Ločeno so torej zbrali 69,05 % vseh odpadkov, ki so nastali na prireditvi.

Mateja Mikec, direktorica Interseroha in aktivna udeleženka teka, je pojasnila: »Pri ločevanju odpadkov je pomembno, da smo dosledni in da v posamezni zabojnik res oddamo tiste odpadke, ki jim je zabojnik namenjen. Poleg tega je izjemno pomembno tudi, da so frakcije ločeno zbranih odpadkov čiste. Zato smo na letošnjem dm teku za ženske še posebej opozarjali prav na ta vidik. V zabojnik za plastično embalažo ne smemo oddati npr. plastičnega krožnika z ostanki hrane, temveč je treba ostanke najprej počistiti. Tako moramo ločevati odpadke tudi v našem vsakodnevnem življenju, saj nečistoče med posameznimi vrstami odpadkov onemogočajo predelavo in recikliranje.«

- Oglas -

Eden izmed temeljnih ciljev odgovornega ravnanja z odpadki je ločevanje odpadkov na izvoru in pravilno oddajanje v posamezne zabojnike, kar omogoča predelavo in recikliranje odpadkov, s tem pa tudi ponovno uporabo sekundarnih surovin. V družbi Interseroh so v letošnjem letu začeli s sloganom »Vrni embalažo v reciklažo« na množičnih prireditvah ozaveščati in spodbujati ločevanje odpadkov, še posebej komunalne odpadne embalaže. Ločeno zbiranje odpadkov so pred tem podprli in organizirali na Škisovi tržnici maja, ki je ena največjih zabavnih prireditev v Sloveniji.

.

NAJNOVEJŠE