Ekologija & okoljeMinister za okolje zaključil Eko konferenco

Minister za okolje zaključil Eko konferenco

MORDA VAS ZANIMA

Včeraj se je z obiskom ministra za okolje in prostor dr. Roka Žarnića se je zaključila dvodnevna Eko konferenca, ki so jo organizirali ARSO, društvo Planet Zemlja, pisarna EU parlamenta in EPR. Po ministrovih besedah predstavljala pomembno izmenjavo izkušenj, idej in napotkov za prihodnost ter je bila po ministrovi oceni dragocen prispevek k ozaveščanju javnosti.

- Oglas -

Predavanja dr. Lučke Kajfež Bogataj, dr. Vlada Dimovskega in Marca Gasparinettija iz generalnega direktorata Evropske komisije za okolje pa so bila le vrh številnih tehtnih predstavitev v okviru treh tematskih sklopov.


Drugi dan je otvorila prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in nobelova nagrajenka, ki je v svojem predavanju izpostavila predvsem vrednost netržne ekonomije. To je dandanes že mogoče določiti tudi že v denarni enoti, kar je po mnenju dr. Kajfež Bogatajeve eden izmed vzvodov, ki bi lahko svetovno ekonomijo prepričali, da je okolju prijazno ravnanje ne le nujno, temveč tudi koristno. Vprašanje o tem, zakaj se to ne počne, pa ostaja odprto.
Tekom dneva so se nato zvrstili trije paneli, na katerih se je kar 17 govorcev okoljskih tem lotilo izrazito praktično: Energetsko varčna gradnja, EU in Slovenija ter Odpadki. Udeleženci so lahko prisluhnili tudi predavanju dr. Vlada Dimovskega, ki je predstavil načine avtentičnega vodenja, ki so pri okoljskih projektih še kako pomembni, a ubenem ugotovil, da je človeški ego šel predaleč.

Eko konference se je udeležil tudi Marco Gasparinetti iz generalnega direktorata Evropske komisije za okolje, ki je Slovenijo okrcal, ker še nismo poročali v okviru evropske vodne direktive. Za konec konference pa se je dr. Silvo Žlebir, generalni direktor ARSO, dotaknil še aktualne teme vulkanskega izbruha na Islandiji in v svojem predavanju skupaj s sodelavcema predstavil rezultate analize vulkanskega prahu in njegov vpliv.

Strokovna vodja konference in častna članica društva Planet Zemlja mag. Tanja Cegnar je v povzetku dvodnevnega dogajanja predstavila glavne dileme vseh razprav, kjer je kot pomembna izstopala predvsem dilema o tem, ali je gospodarska rast še koristna, ali je človeštvo že skrenilo s poti, vsi udeleženci pa so se strinjali, da je potrebno uvesti spremembe in izobraziti prebivalstvo, začenši pri najmlajših, kakor to počnejo slovenske Eko šole in druge vzgojno-izobraževalne ustanove.

- Oglas -

V Sloveniji so področja, ki zadevajo okolje, zakonsko dobro regulirana, vendar izvedba nemalokrat ni ustrezna, zato so vsi govorci pohvalili prizadevanja organizatorjev akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki jo je Nara Petrovič eden od pobudnikov akcije predstavil v okviru panela Odpadki. Prihodnost je v železniškem prometu, energetsko varčni gradnji, v razvijanju modernih tehnologij, gospodarnem ravnanju z naravnimi viri in omejevanju količine in predelavi odpadkov, saj kot je dejala dr. Kajfež Bogatajeva, Zemlja ni brezplačna samopostrežna trgovina.


Minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić, je dejal, da smo v preteklih dneh videli česa je zmožna civilna družba v sodelovanju s profesionalnimi organizacijami, če deluje vključujoče in na podlagi pozitivnih vrednot, saj so si udeleženci Eko konference medsebojno izmenjali izkušnje, ideje in napotke za prihodnost.

Vir: društvo Planet Zemlja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×