Ekologija & OkoljeIztrebki kitov pomagajo življenju v oceanih

Iztrebki kitov pomagajo življenju v oceanih

MORDA VAS ZANIMA

Avstralski znanstveniki so odkrili, da iztrebki kitov ne le da skrbijo za uspevanje življenja v oceanih, poleg tega pomagajo morju, da lažje absorbira ogljikov dioksid.

- Oglas -


Ker je prehrana kitov sestavljena v večini iz majhnih organizmov, kot so npr. rakci, ki so polni železa, so iztrebki kitov odlično gnojilo za morske rastline, saj te rastejo hitreje.

Podvodne rastline lahko vsrkajo večje količine ogljikovega dioksida, ker pa kiti posredno poskrbijo za njihovo hitrejšo rast, pa te še toliko hitreje vsrkajo CO2 – pojav, za katerega se znanstveniki že dalj časa trudijo, da bi ga dosegli tudi v laboratorijih.


Dokaj zanimivo in pozitivno dejstvo pa je to, da znanstveniki ugotavljajo, da je le tretjina oceanov brez zadostne količine železa. Sedaj pa se poraja vprašanje, ali bodo to izkoristili v prid naravi, ali zopet za kakšno drugo stvar, ki bo dobra za človeka ne za naravo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×