0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOčistimo Slovenijo v enem dnevu!

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

MORDA VAS ZANIMA

V Sloveniji se vsako leto zgodi več kot 300 najrazličnejših čistilnih akcij na lokalni ravni. Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki so ga napovedali člani društva Ekologi brez meja, pa ima veliko večje razsežnosti. Akcija, kateri se bomo seveda pridružili tudi Bodi ekovci, se bo odvila 17. aprila 2010.

- Oglas -

Projekt je nastal po vzoru estonske akcije “Let’s do it, Estonija!”, ko je 3.maja 2008 petdeset tisoč Estoncev (4 odstotki prebivalstva), očistilo Estonijo v petih urah in zbralo 10 tisoč ton odpadkov. V običajnih okoliščinah bi država za to potrebovala tri leta in več kot 22 milijonov evrov!

Dediščina našim vnukom

Slovenija je posejana z okoli 50.000 divjimi odlagališči, ki kot magnet privlačijo še več odpadkov. Po ocenah je ilegalno odvrženih kar 400.000 ton odpadkov. Njihova površina zavzema 6 kvadratnih kilometrov, toliko kot površina dveh Bohinjskih jezer! Skoraj 20 % jih je nevarnih okolju, živalim in človeku. Mnoga divja odlagališča se nahajajo na vodovarstvenih območjih in onesnažujejo pitno podtalnico, zato jih je nujno očistiti. Predstavljajo resno grožnjo za okolje in ljudi.

Čistilna akcija bo potekala dvotirno.

Prvi del predstavlja čiščenje divjih odlagališč. V tem sklopu so prostovoljci že zavihali rokave in izdelujejo centralni digitalni register divjih odlagališč za vso državo. To bo prva vseslovenska baza divjih odlagališč.

- Oglas -

Drugi del akcije se osredotoča na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, stanovanjskih okolišev, ter sprehajalnih in pohodniških poti.

Organizatorji načrtujejo, da bodo zbrane odpadke po koncu akcije odstranila komunalna podjetja.  Eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Aleš Pevc je na tiskovni konferenci 12. januarja poudaril zaupanje organizatorjev, da smo Slovenci sposobni izpeljati tako zahteven in velik projekt. Zaradi tradicionalnih čistilnih akcij, ki so vsako leto spomladi, lahko dosežemo višje cilje: združiti 200.000 ljudi in zbrati vsaj 20.000 ton komunalnih odpadkov.

Podpora projekta

Projekt podpirajo vidne in ugledne osebnosti kot so predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik državnega zbora RS dr. Pavel Gantar, predsednik Vlade RS Borut Pahor ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki bo vse šole v Sloveniji javno pozval, naj se čiščenja 17. aprila 2010 aktivno udeležijo. Ta podpora je izrednega pomena za uspeh akcije, saj je eden izmed ključnih ciljev doprinos k vzgoji odgovornih državljanov. To bo s podporo ministrstva za šolstvo in šport vsaj formalno zdaj lažje uresničiti.

Podporo projektu so med drugim izkazali tudi Zavod za varstvo narave, Generalna policijska uprava (policisti bodo podpisovali divja odlagališča, naredili register, ki ga bodo potem združili z našim in pomagali pri samem čiščenju), Slovenska turistična organizacija, Olimpijski komite Slovenije, regijsko koordinacijo je prevzela Notranjsko – Kraška Regionalna razvojna agencija, CGP – družba za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest bo za projekt prispevala mehanizacijo.

- Oglas -

Pridružite se tudi vi

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se bo uradno zaključil s koncerti v treh večjih mestnih središčih. Več informacij in spremljanje aktivnosti je možno na spletnem naslovu www.ocistimo.si.
Torej ne pozabite na 17. april 2010, vsekakor ba vas bomo o tem sproti obveščali tudi na našem portalu. Prispevajte svoj kamenček k mozaiku zgodbe Očistimo Slovenijo v enem dnevu! tudi VI.

.

NAJNOVEJŠE