0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMaline – eden najboljših virov antioksidantov

Maline – eden najboljših virov antioksidantov

MORDA VAS ZANIMA

Maline vsebujejo ogromno vitaminov, antioksidantov in vlaknin. Gre pravzaprav za živilo z eno najvišjih koncentracij vlaknin, te v povprečju predstavljajo kar 20 odstotkov celotne teže malin. Med antioksidanti izstopa predvsem elaginska kislina, v malinah pa najdemo tudi antociane, kvercetin, katehine  in mnoge druge močne antioksidante. Omeniti je treba še visoko vsebnost  vitamina C, mangana, folatov, bakra, železa in vitaminov iz skupine B. Olje, ki se pridobiva iz malin, pa pomaga tudi pri zaščiti kože pred sončnimi žarki. Za povrh pa so zdrave maline tudi izjemno okusne, zato verjetno ne bo pretiranih težav s tem, kako jih vključiti v prehrano.

- Oglas -

Maline

Idealen prigrizek med hujšanjem

Se poskušate znebiti odvečnih kilogramov? Hujšanje je lahko težava, če vas med posameznimi obroki pogosto napade lakota. Poleti to ni posebna težava, saj imate na voljo ogromno zdravih prigrizkov, ki vsebujejo zelo malo kalorij. Odlična izbira so lahko prav maline. Vlaknine, ki jih vsebujejo, poskrbijo za hitrejši občutek sitosti. Mangan pa bo pospešil delovanje vašega metabolizma.

Zmanjšajte izrazitost gubic s pomočjo malin

Staranje je proces, ki mu ne uide nihče. To pa še ne pomeni, da ste povsem nemočni. Med drugim lahko s premišljenim naborom živil, ki jih vključite v svojo prehrano, močno upočasnite staranje in preprečite prezgodnje nastajanje gubic oziroma zmanjšate njihovo izrazitost, če so se že pojavile. Kot smo omenili, namreč maline vsebujejo veliko vitamina C, ki je močan antioksidant, obenem pa je nujen za tvorbo kolagena – beljakovine, ki skrbi za napeto in elastično kožo. Maline lahko vključite tudi v doma pripravljene maske za nego obraza.

- Oglas -

Preprečevanje okužb in zmanjšano tveganje za raka

Zaradi številnih antioksidantov, ki jih najdemo v malinah, je to zagotovo ena najboljših vrst sadja za preprečevanje oksidativnega stresa v telesu. Kot ste morda že slišali, oksidativni stres povzročajo prevelike količine prostih radikalov. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati njihov negativni vpliv. Tako lahko uživanje živil, ki so bogata z antioksidanti, močno zmanjša nevarnost za številne kronične bolezni, med njimi tudi za različne vrste raka. Poleg tega pa lahko v malinah najdemo tudi snovi, ki uničujejo škodljive bakterije in glivice v telesu, kar bo zmanjšalo tveganje za okužbe.

Čaj iz malinovih listov še posebej priporočljiv za ženske

Ste vedeli, da pri malini niso uporabni zgolj plodovi, ampak imajo izjemno blagodejen vpliv na zdravje tudi listi te rastline, ki se običajno uporabljajo za pripravo čaja? Pitje tega čaja je še posebej koristno za nosečnice in doječe ženske. Pripomore namreč k lažjemu porodu in poveča količino mleka. Poleg tega pa lahko čaj iz malinovih listov pomaga pri zelo močnih in bolečih menstruacijah.

.

NAJNOVEJŠE