0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiMala enciklopedija barvanja las

Mala enciklopedija barvanja las

MORDA VAS ZANIMA

Danes je na policah drogerij na voljo toliko različnih barv za lase, da se je med njimi kar težko znajti. Prav zato si velja pred izbiro prebrati več o barvah ali pa se pred nakupom dobro posvetovati z izkušeno prodajalko barv oziroma s frizerko.

- Oglas -

Barvanje las ni bilo nikoli omejeno zgolj na prekrivanje sivih las. Tudi v zgodovini so določene barve veljale za bolj zaželene in znak statusa, zato so ženske in moški svoje lase »plemenitili« z najrazličnejšimi naravnimi barvili, na primer indigom, orehovimi lupinami, izvlečki gline, apnom in kurkumo. Kana, ki je gotovo najbolj znana, pri nas dolgo ni bila na voljo, vemo pa, da si je marsikatera ženska nekoliko posvetlila lase s pomočjo limoninega soka in drugimi domiselnimi pripravki.

Do prave revolucije na področju nege las in lepote je seveda prišlo šele z razvojem kemične oziroma kozmetične industrije, ki je omogočila industrijsko izdelavo barv za lase z najrazličnejšimi pigmenti in učinki.

Zakaj imamo različne naravne barve las?

Barvilo, ki je odgovorno za barvo naše kože in las, se imenuje melanin, sestavljata pa ga feomelanin in evmelanin. Prvi je svetel ter odgovoren za rdeči/rumeni pigment, drugi pa temen in odgovoren za rjavi/črni pigment. Kakšni bodo naši lasje in polt, je določeno glede na to, v kakšnem razmerju sta obe podvrsti melanina, to pa je seveda odvisno od genetike.

- Oglas -
Barve za lase

Je mogoče sivenje las preprečiti?

Prvi sivi lasje se pojavijo nekje v tridesetih letih, po petdesetem letu pa je sivih več kot polovica las. Do sivenja pride, ker telo preneha proizvajati celice, odgovorne za barvo las, prav tako pa zaradi nabiranja vodikovega peroksida, ki lase od znotraj razbarva, v lasnih foliklih. Vodikovega peroksida je več, ker se v telesu zmanjša količina encima katalaze, ki sicer skrbi za njegov razpad.

Na to, kdaj se bo sivenje pojavilo, nekoliko vplivajo prehrana, hormoni in stres, največjo odgovornost pa ima genetika oziroma dedni dejavnik. Vplivajo tudi nekatere bolezni, na primer diabetes, težave s ščitnico in določene vrste anemij.

Da bi sive lase povsem preprečili, je zaenkrat nemogoče, lahko pa poskušamo upočasniti sivenje. Priporočajo se prehranski dodatki z bakrom, ki spodbuja nastajanje melanina, prav tako pa uživanje več hrane z antioksidanti. Izogibati se je treba rentgenskim žarkom, kajenju (tudi pasivnemu), stresu in onesnaženemu okolju. Pomagate si lahko z uživanjem orehov, ki vsebujejo baker, ter mandljev, ki spodbujajo nastajanje encima katalaze.

Med prehranskimi dodatki, ki so na voljo na našem trgu, boste našli tudi takšne, ki so namenjeni prav izboljšanju zdravja las in lasišča. V njih so tako elementi in spojine, ki preprečujejo sivenje, kot tudi tisti, ki skrbijo za zdravo lasišče in močnejše lase.

- Oglas -

Vrste barv za lase

Barve za lase so začasne, srednje obstojne in obstojne oziroma permanentne.

Začasne barve se izperejo po nekaj šamponiranjih in so lasem najbolj prijazne, saj lase obarvajo od zunaj. Odlične so takrat, kadar ne želite stalne spremembe ali pa zanjo še nimate poguma. Zdržijo do največ šest umivanj, vendar z vsakim umivanjem opazno bledijo. Žal niso primerne za poškodovane lase, saj lahko pride do lisastega videza.

Srednje obstojne barve se obdržijo do kakšnih osem umivanj, pri tankih laseh tudi do deset. Barva vstopa v las, vendar običajno ne vsebuje amonijaka. Z njo lahko na hitro začasno prekrijemo sive lase, prav tako pa se njena uporaba priporoča, ko se odločimo, da bomo trenutno barvo las zamenjali, in je treba čakati, da ti dovolj zrastejo za popolno spremembo.

Obe vrsti barv, ki nista obstojni, sta neprimerni za svetlenje las. To pomeni, da pri rjavih laseh z njimi ne morete nikoli doseči, da boste blond.

Permanentne oziroma obstojne barve za lase uporabimo takrat, kadar se odločimo za neko barvo dolgoročno. Kemikalije vstopijo globoko v las in barva ostane za vedno (vsak mesec je treba že obarvan del zgolj malo osvežiti). Te barve zagotavljajo največjo prekrivnost sivih las, prav tako pa se lahko pri njih odločimo tudi za odtenke, ki so svetlejši od naše naravne barve. Tudi za barvanje pramenov se običajno uporabljajo permanentne barve.

Najbolj izrazito spremembo omogoča beljenje las. Z njim lahko tudi črne lase spremenimo v blond, vendar gre za postopek, ki je za lase zelo agresiven in jim škoduje. Beljenje je nekaj, česar se ne smete nikoli lotiti sami, saj lahko pride do neprijetnih posledic (uničenje las, njihovo izpadanje, nenavadna končna barva las). Če želite intenzivnejšo posvetlitev, ki zahteva beljenje, pojdite torej k frizerju.

Naravne barve za lase

Številka barve

Poleg tipa barve je treba vedno izbrati tudi primeren odtenek. Frizerji se pri tem zanašajo na označevanje barvnih odtenkov, ki se beleži s številom, na primer 7.34. Prvi del (števke od 1 do 10) govori o osnovni barvi, pri čemer je 1 oznaka za črno, 2 za zelo temno rjavo, 3 za rjavo in tako vse do 10, ki označuje najsvetlejšo blond. Kombinacija dveh števk za piko (vsaka od 1 do 8) pa govori o tonu oziroma odsevu barve. Tako npr. 1 označuje pepelnat ton, 3 zlatega, 4 bakrenega itd.

Če se barvate doma in kupujete barvo v drogeriji, vam je lahko številka barve v pomoč – največkrat takrat, kadar se proizvajalec odloči, da ne bo več proizvajal vaše izbrane barve in morate zato čim bolj podobno iskati pri drugem proizvajalcu ali drugi blagovni znamki. Sicer pa je v praksi običajno tako, da pri nakupu v drogeriji številčne oznake največkrat zanemarimo. Na embalaži so na srečo fotografije, ki nam pokažejo, kako bo posamezna barva prijela na določeno naravno barvo las. (Vendar se na te fotografije ne gre popolnoma zanašati!)

So barve za lase nevarne

Zdravstvena tveganja, povezana z barvami za lase, se nanašajo predvsem na ljudi, ki so z njimi pogosto v stiku, torej frizerje. Pri uporabnikih, ki si lase barvajo enkrat mesečno, pa tveganja tako rekoč ni. Da so barve tudi pri splošni populaciji dobile slab sloves, so krive barve za lase, ki so se uporabljale nekje do osemdesetih let. Te so vsebovale marsikaj, kar je danes znano kot škodljivo in zato prepovedano.

Četudi večina ljudi misli, da lahko reden stik z barvami za lase vpliva na pojav kožnega raka, to ne drži. Največkrat se pojavijo rak mehurja, limfom in levkemija. Ameriško društvo za boj proti raku (American Cancer Society), ki redno spremlja študije in jih posreduje javnosti, navaja, da se na tem področju uporabljata dve vrsti raziskav. Prva je spremljanje določene skupine populacije (na primer frizerjev) in beleženje obolevnosti v primerjavi s splošno populacijo, druga pa so laboratorijske raziskave. V laboratorijih se opravljajo raziskave tako na testnih živalih, ki jih izpostavljajo zelo visokim odmerkom substanc, kot tudi »na suho«, torej v petrijevkah in epruvetah.

In kakšni so rezultati? Društvo na svojih straneh objavlja, da se pri frizerjih pojavlja majhno, a konsistentno povečanje zaznanega raka na mehurju, pri osebah, ki si barvajo lase, pa tega ni zaznati. Kar se tiče levkemije in limfomov, so ugotovitve študij mešane. Povečano tveganje se je ponekod pojavilo predvsem pri ženskah, ki so se barvati začele že pred letom 1980, ter tistih, ki uporabljajo temnejše barve, pri mnogih raziskavah pa povečanja tveganja tudi ni bilo opaziti. Kar se tiče raka dojke, nekaj raziskav večje tveganje potrjuje, večina pa jih ugotavlja, da do njega ne prihaja. Društvo zato zaključuje, da bi bilo treba opraviti za vsa področja še več natančnih in obširnih raziskav.

Zaenkrat lahko torej z gotovostjo trdimo le, da barve za lase pomenijo višje tveganje za raka mehurja pri profesionalcih, torej frizerjih, ki so z barvami vsak dan v stiku. To potrjuje tudi Mednarodna agencija za raziskovanje raka, ki je del Svetovne zdravstvene organizacije.

V kolikšni meri pa lahko proizvajalcem zaupamo, da uporabljajo za barve res zgolj sestavine, ki so dovoljene? Poročilo o delu Zdravstvenega inšpektorata RS v letu 2016 navaja, da so v okviru akcije Izdelki za barvanje las, trepalnic in kodranje trepalnic opravili 74 inšpekcijskih pregledov in pregledali 240 izdelkov. Največ je bilo pregledanih prav barv za lase, kjer so se pokazale manjše neskladnosti (nepopolni prevodi opozoril), prepovedanih snovi pa v pregledanih izdelkih ni bilo najdenih.

Vesna Adžaga

Barvanja las se je najbolje lotiti strokovno!

Kako pazljiv je treba biti pri barvanju in na kaj morajo pomisliti tudi frizerji, ki so z barvami za lase največ v stiku ter tako najbolj izpostavljeni nevarnostim, smo povprašali strokovnjakinjo. Na vprašanja nam je odgovorila Vesna Adžaga, učiteljica praktičnega pouka frizerstva na srednji šoli v Sevnici (ŠC Krško – Sevnica).

So frizerji ozaveščeni, da je pri barvanju las treba uporabljati zaščitna sredstva?

Frizerji so dobro ozaveščeni, da je treba pri vsakem kemičnem obdelovanju las oz. barvanju uporabljati zaščitna sredstva, kot so rokavice in predpasnik, po novem pa tudi plastična očala, ki zaščitijo oči. Tudi pri praktičnem pouku so obvezna zaščita rokavice in predpasnik, pri pripravi barve za beljenje las (belila) pa tudi očala.

Kako pogoste so alergije na barve za lase? Je nujno barvo najprej preveriti na manjšem delu lasišča, kot veleva embalaža?

Sama sem se prvič srečala s to izkušnjo pred leti, ko sem bila še pripravnica v frizerskem salonu. Stranka je prišla v salon in želela barvanje las. Med samim postopkom barvanja je večkrat opozorila na pekoč občutek na lasišču. Po končanem nanosu je frizerka pustila barvo na laseh 35 minut, kljub opozorilom stranke o neprijetnem počutju in slabosti. Po spiranju je frizerka opazila na lasišču razjede. Seveda so kraste po nekaj dneh izginile, a neprijetnosti bi se lahko izognili, če bi frizerka prej opravila alergijski test.

Kdaj je nujno, da namesto domačega barvanja izberemo frizerja?

Dobro je vedeti, da vam bo le izkušen frizer dal takšno barvo, kot želite, saj je vse odvisno od naravne barve in strukture vaših las. Sploh pri beljenju las (svetlenju) lahko kaj hitro pride do uničenega ter poroznega lasu. V najslabšem primeru tudi do »zažganega lasu«. Pogosto so odtenki, ki jih vidimo na slikah na kupljenih barvah, na naših laseh drugačni, kot naj bi bili. Izrazit primer je blond kupljena barva: kupec si želi lepo, hladno blond barvo, po barvanju doma pa se kaj hitro pojavi rumenkast ton. Še posebej pri bolj zahtevnem barvanju, kot nam ga trenutno naročajo modni trendi, npr. tehnika balayage, prameni baby highlights, ombre itd., priporočam obisk frizerja in nikakor ne barvanja doma.

Tudi vi priporočate, da naj bi se barvali čim redkeje, da las ne poškodujemo?

Glede prepogostega barvanja las je na mestu vprašanje, ali si želite biti z narastkom ali ne? Če barve ne spreminjate in se redno oz. vsak mesec barvate pri frizerju, vam bo ta pobarval narastek in ne celotne dolžine las. Na dolžini bo samo v zadnjih nekaj minutah osvežil barvo. S tem bo preprečil popoln ponovni nanos in tako zaščitil lase.

Kako pomembno je, da barvane lase pravilno negujemo? Barvani lasje bi morali biti videti zdravi, predvsem pa sijoči. Prav tako jim je treba posvetiti več nege z ustreznimi ter kakovostnimi izdelki. Priporočam šampon za barvane lase, ki varuje barvo, ter regenerator oz. masko za lase, ki bo lase obnovila ter jim povrnila moč in sijaj, sploh v zimskem času.

.

NAJNOVEJŠE