Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaLaneno olje – odličen (rastlinski) vir maščobnih kislin omega-3

Laneno olje – odličen (rastlinski) vir maščobnih kislin omega-3

MORDA VAS ZANIMA

Iščete dober rastlinski vir maščobnih kislin omega-3? Ena najboljših izbir so gotovo lanena semena in olje, izdelano iz teh semen, ki je bogato predvsem z α-linolensko kislino. Tako sodi laneno olje med najbolj zdrava olja, še posebej za vegetarijance in vegane. Razlog za to pa niso le maščobne kisline omega-3, ampak tudi druge snovi, ki jih to olje vsebuje. Za povrh pa ima laneno olje tudi zelo zanimiv okus, ki se odlično kombinira z najrazličnejšimi živili …

Zakaj so maščobne kisline omega-3 tako pomembne?

- Oglas -

Maščobne kisline omega-3, kamor uvrščamo tudi α-linolensko kislino, so izjemno pomembne za številne organe in procese v našem telesu. Še posebej koristne so za zaščito srca in ožilja ter za zdravje naših možganov. Pri ljudeh, ki uživajo dovolj maščobnih kislin omega-3, obstaja na primer manjše tveganje za srčni infarkt. Poleg tega lahko maščobne kisline omega-3 pomagajo pri blaženju kroničnih vnetij v telesu, ki so eden glavnih vzrokov za številne bolezni. Vse to so torej lahko pozitivni učinki uživanja lanenega olja. K naštetemu je treba dodati še dejstvo, da lahko α-linolenska kislina in druge maščobne kisline omega-3 pripomorejo k lepši in bolj zdravi koži ter lasem, pomembno vlogo pa imajo tudi pri zmanjševanju tveganja za depresijo in druge razpoloženjske motnje.

Preberite tudi: Omega 3 maščobne kisline – postanimo zdravi kot ribe

Laneno olje kot hitra pomoč pri zaprtju

Verjetno ste že slišali, da veljajo namočena lanena semena za eno najboljših naravnih izbir za tiste, ki se pogosto spopadajo z zaprtjem. Podoben učinek pa ima lahko tudi laneno olje. Uživanje tega olja bo poskrbelo, da bo vaša prebava precej boljša oziroma da odvajanje blata ne bo več neprijetno ali celo boleče.

Preberite še: Zaprtje: Kako rešiti težavo v čim krajšem času?

Zmanjševanje tveganja za različne vrste raka

- Oglas -

Laneno olje je tudi eno tistih živil, ki naj bi uspešno pomagala pri zmanjševanju nevarnosti za razvoj raka. Tako je izjemno cenjeno med zagovorniki naravne medicine, pozitivni vplivi tega olja pa so potrjeni tudi z nekaterimi znanstvenimi študijami. Izsledki ene izmed njih so celo pokazali, da lahko laneno olje pomaga pri zaustavitvi razraščanja rakavih celic pri bolnicah z rakom na dojkah.

Potencialna ublažitev simptomov Sjögrenovega sindroma

Sjögrenov sindrom uvrščamo med avtoimunske vnetne bolezni, prizadene pa predvsem solzne žleze in žleze slinavke. Nemalokrat se sicer Sjögrenovemu sindromu pridruži tudi revmatoidni artritis.  Najbolj tipična simptoma tega sindroma sta zelo suha usta in prav tako zelo suhe oči. Pri bolezni namreč prihaja do uničevanja žlez slinavk in solznih žlez. Nekatere raziskave nakazujejo, da ima pomemben vpliv na potek bolezni pacientova prehrana. Pri eni izmed študij so pacientom dajali kapsule, ki so vsebovale laneno olje, kar je pri večini povzročilo uspešno zmanjšanje izrazitosti simptomov.

Več o lanenem olju: Laneno olje v sebi skriva številne pozitivne lastnosti

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×