0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineIndijska kopriva in forskolin – pomoč pri stresu ter čezmerni telesni teži

Indijska kopriva in forskolin – pomoč pri stresu ter čezmerni telesni teži

MORDA VAS ZANIMA

Forskolin je snov, ki jo najdemo v korenini rastline, imenovane indijska kopriva (Coleus Forskohlii). Običajno se forskolin omenja predvsem v povezavi s hujšanjem, saj naj bi pomagal pri hitrejšem kurjenju maščob. Indijske koprive in s tem forskolin imajo tudi pomembno mesto v ajurvedskem zdravilstvu, kjer se uporabljajo za preprečevanje srčnih bolezni, pri kožnih težavah, boleznih dihal in pri mnogih drugih motnjah. Forskolin naj bi bil na primer zelo koristen tudi za blažitev vnetij v telesu, za preprečevanje pretirano intenzivnega odziva na stres in za pospeševanje metabolizma.

- Oglas -

Indisjka kopriva in povezava med forskolinom in kortizolom – stresnim hormonom v telesu

Preveč stresnih dejavnikov v vašem življenju lahko na dolgi rok resno načne vaše zdravje. Poleg tega pa se ljudje, ki so pogosto pod stresom, velikokrat spopadajo tudi s povišano telesno težo, ki je povezana tako s povečanim apetitom kot s pomanjkanjem energije za redno gibanje. Kadar smo pod stresom, seveda naraste količina kortizola v telesu, kar je lahko eden izmed razlogov, zakaj imate težave s hujšanjem. Zelo primaren odziv našega telesa je, da začne v stresnih situacijah kopičiti zaloge maščobe. Presežek kortizola pa lahko vpliva tudi na porušenje hormonskega ravnovesja, na razpoloženjske motnje in na hipertenzijo.

In tu pride na vrsto forskolin. Ta lahko namreč pripomore k izločanju presežnih količin kortizola iz krvi, in sicer s tem, da izboljša delovanje receptorjev za kortizol, ki nato razgradijo omenjeni hormon. Seveda bodo nujne tudi določene spremembe življenjskega stila, če se želite resnično rešiti negativnih posledic prekomernih količin kortizola v telesu. Vendar pa lahko za začetek težave vsaj deloma ublaži forskolin.

Forskolin ter hujšanje, razstrupljanje telesa in blažitev vnetij

Dejstvo, da lahko forskolin pomaga pri odstranjevanju odvečnih količin kortizola iz telesa, je povezano tudi z učinkovitostjo te snovi pri hujšanju. Hkrati bo forskolin pripomogel tudi k hitrejšemu odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa, torej pri razstrupljanju, kar je zagotovo pomemben element tako uspešnega hujšanja kot dobrega zdravja. Za nameček pa forskolin prispeva k ublažitvi vnetij v telesu, kar lahko med drugim prav tako olajša proces hujšanja, še posebej izgubo odvečne maščobe na področju trebuha.

Drugi pozitivni vplivi forskolina na zdravje

V zadnjem času je bil forskolin deležen povečane pozornosti znanstvenikov predvsem zaradi svoje zmožnosti, da pomaga pri sproščanju gladkih mišic v telesu. Kaj to pomeni za posamezne organe oziroma organske sisteme? Ko gre za dihala, lahko dodatek forskolina pomaga pri sprostitvi dihalne poti. Med drugim bi bil lahko to koristen dodatek za astmatike. Omenjeni učinek forskolina je lahko zelo koristen tudi za srčno-žilni sistem, saj je mogoče tako znižati krvni tlak. V povezavi s prebavili pa se forskolin omenja predvsem kot odlična pomoč pri zaprtju.

NAJNOVEJŠE