Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravilne rastlineIndijska kopriva in forskolin – pomoč pri stresu ter čezmerni telesni teži

Indijska kopriva in forskolin – pomoč pri stresu ter čezmerni telesni teži

MORDA VAS ZANIMA

Forskolin je snov, ki jo najdemo v korenini rastline, imenovane indijska kopriva (Coleus Forskohlii). Običajno se forskolin omenja predvsem v povezavi s hujšanjem, saj naj bi pomagal pri hitrejšem kurjenju maščob. Indijske koprive in s tem forskolin imajo tudi pomembno mesto v ajurvedskem zdravilstvu, kjer se uporabljajo za preprečevanje srčnih bolezni, pri kožnih težavah, boleznih dihal in pri mnogih drugih motnjah. Forskolin naj bi bil na primer zelo koristen tudi za blažitev vnetij v telesu, za preprečevanje pretirano intenzivnega odziva na stres in za pospeševanje metabolizma.

Indisjka kopriva in povezava med forskolinom in kortizolom – stresnim hormonom v telesu

- Oglas -

Preveč stresnih dejavnikov v vašem življenju lahko na dolgi rok resno načne vaše zdravje. Poleg tega pa se ljudje, ki so pogosto pod stresom, velikokrat spopadajo tudi s povišano telesno težo, ki je povezana tako s povečanim apetitom kot s pomanjkanjem energije za redno gibanje. Kadar smo pod stresom, seveda naraste količina kortizola v telesu, kar je lahko eden izmed razlogov, zakaj imate težave s hujšanjem. Zelo primaren odziv našega telesa je, da začne v stresnih situacijah kopičiti zaloge maščobe. Presežek kortizola pa lahko vpliva tudi na porušenje hormonskega ravnovesja, na razpoloženjske motnje in na hipertenzijo.

In tu pride na vrsto forskolin. Ta lahko namreč pripomore k izločanju presežnih količin kortizola iz krvi, in sicer s tem, da izboljša delovanje receptorjev za kortizol, ki nato razgradijo omenjeni hormon. Seveda bodo nujne tudi določene spremembe življenjskega stila, če se želite resnično rešiti negativnih posledic prekomernih količin kortizola v telesu. Vendar pa lahko za začetek težave vsaj deloma ublaži forskolin.

Forskolin ter hujšanje, razstrupljanje telesa in blažitev vnetij

Dejstvo, da lahko forskolin pomaga pri odstranjevanju odvečnih količin kortizola iz telesa, je povezano tudi z učinkovitostjo te snovi pri hujšanju. Hkrati bo forskolin pripomogel tudi k hitrejšemu odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa, torej pri razstrupljanju, kar je zagotovo pomemben element tako uspešnega hujšanja kot dobrega zdravja. Za nameček pa forskolin prispeva k ublažitvi vnetij v telesu, kar lahko med drugim prav tako olajša proces hujšanja, še posebej izgubo odvečne maščobe na področju trebuha.

Drugi pozitivni vplivi forskolina na zdravje

V zadnjem času je bil forskolin deležen povečane pozornosti znanstvenikov predvsem zaradi svoje zmožnosti, da pomaga pri sproščanju gladkih mišic v telesu. Kaj to pomeni za posamezne organe oziroma organske sisteme? Ko gre za dihala, lahko dodatek forskolina pomaga pri sprostitvi dihalne poti. Med drugim bi bil lahko to koristen dodatek za astmatike. Omenjeni učinek forskolina je lahko zelo koristen tudi za srčno-žilni sistem, saj je mogoče tako znižati krvni tlak. V povezavi s prebavili pa se forskolin omenja predvsem kot odlična pomoč pri zaprtju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×