0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMikrodelci plastike odkriti tudi v človeškem blatu

Mikrodelci plastike odkriti tudi v človeškem blatu

MORDA VAS ZANIMA

Delci mikroplastike so bili doslej odkriti v telesih številnih živali. Tako se je domnevalo, da obstaja velika verjetnost, da je mogoče te delce najti tudi v človeškem telesu. Vendar pa doslej to še ni bilo uradno potrjeno. Pred kratkim se je to spremenilo, saj je Philipp Schwabl, avstrijski znanstvenik, izvedel eksperiment, v okviru katerega se je ukvarjal s preverjanjem prisotnosti mikroplastike v človeškem telesu – oziroma bolj natančno, v človeškem blatu. Tako je analiziral blato 8 prostovoljcev – in v prav vseh vzorcih odkril delce mikroplastike. Med udeleženci so bili sicer 3 moški in 5 žensk, stari pa so bili med 33 in 65 let. Vsak izmed njih je prihajal iz druge evropske države.

- Oglas -

Mikroplastika

Kaj to pomeni za človeško zdravje?

Čeprav je šlo za majhno raziskavo, je prva zabeležena prisotnost mikroplastike v človeškem blatu vsekakor prelomno odkritje. Seveda se pri tem odpira tudi ogromno vprašanj. Eno izmed najpomembnejših je zagotovo to, kako so se mikrodelci plastike sploh znašli v človeškem telesu oz. blatu. Verjetno še pomembnejše pa je vprašanje, kakšen vpliv ima lahko to na človeško zdravje.

Več možnih razlogov za prisotnost mikroplastike v blatu

Možnih krivcev za prisotnost mikroplastike v človeškem blatu je kar nekaj – od prehranjevanja z ribami in drugimi morskimi živalmi do uživanja živil, ki so bili pakirani v plastičnih embalažah. Udeleženci so morali sicer en teden beležiti vso hrano, ki so jo zaužili. Dva izmed njih sta na primer vsak dan žvečila žvečilni gumi. Šest jih je v tednu dni vsaj enkrat  jedlo ribe ali druge živali iz morja. Vsi pa so v tem času uživali živila, ki so bila ovita v plastiko. Udeleženci so v tednu dni popili tudi precej vode iz plastenk, izdelane iz polietilen tereftalata (t. i. PET-plastenke).

- Oglas -

Bo odkritje spodbudilo obsežnejše raziskave?

Gre sicer za zelo majhne delce plastike, katerih širina je v nekaterih primerih tudi do petkrat manjša od širine človeškega lasu. Vendar pa znanstveniki še vedno ne poznajo odgovora na vprašanje, kolikšno škodo lahko v resnici povzročijo ti delci v človeškem telesu. Lahko vstopijo v krvni obtok, v limfni sistem ali morda celo v naša jetra? Philipp Schwabl, zaposlen na dunajski medicinski fakulteti, ki je izvedel eksperiment, upa, da bodo njegove ugotovitve spodbudile raziskave vpliva mikroplastike na človeško zdravje. V blatu sodelujočih v raziskavi je bilo sicer mogoče najti kar 9 različnih vrst plastike (testiranje je bilo narejeno za 10 vrst), pri čemer sta bili najpogostejši vrsti polietilen tereftalat (PET) in polipropilen (PP).

.

NAJNOVEJŠE