0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePodnebne spremembe lahko negativno vplivajo tudi na duševno zdravje prebivalstva

Podnebne spremembe lahko negativno vplivajo tudi na duševno zdravje prebivalstva

MORDA VAS ZANIMA

Že kar nekaj časa je znano, da imajo podnebne spremembe in onesnažen zrak zelo negativen vpliv na naše zdravje. Vendar pa se je pri tem večinoma izpostavljal vpliv na fizično zdravje, na primer na dihala. Zdaj pa so se raziskovalci z inštituta v Massachusettsu, ki jih je vodil dr. Nick Obradovich, odločili, da raziščejo, ali obstaja tudi povezava med podnebnimi spremembami in duševnim zdravjem prebivalstva …

- Oglas -

Podnebne spremembe

V raziskavo vključena več kot 2 milijona Američanov

Izsledki omenjene raziskave so bili objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Šlo je za zelo obsežno raziskavo, v katero sta bila vključena več kot 2 milijona prebivalcev in prebivalk Združenih držav Amerike. Raziskovalci so primerjali predvsem podatke o vremenskih spremembah v zadnjih 10 letih in podatke o duševnem zdravju prebivalstva (raven stresa v življenju posameznikov, pogostost depresije, čustvenih stisk ipd.).

Problematične predvsem zelo visoke temperature in dolgotrajno deževje

Izkazalo se je, da se skupaj s poviševanjem temperature povečuje tudi nevarnost za težave z duševnim zdravjem. Še posebej problematične so temperature, višje od 30 stopinj Celzija. Poleg tega pa se tveganje za psihične težave povečuje tudi v primeru dolgotrajnejšega deževja. Med drugim lahko omenjeni vremenski dejavniki povečujejo celo nevarnost za samomor.

- Oglas -

Največji vpliv podnebnih spremembe na duševno zdravje revnejših žensk

Raziskovalci so sicer poudarili, da lahko težave z duševnim zdravjem doletijo praktično vsakogar, vendar pa je pri določenih skupinah to tveganje še posebej visoko. Podnebne spremembe naj bi imele tako na primer v povprečju precej večji vpliv na duševno zdravje prebivalstva z nižjimi dohodki. Hkrati pa so ženske precej bolj ogrožene od moških. Ženske s slabšim ekonomskim statusom so torej v tem primeru najbolj ogrožena skupina.

.

NAJNOVEJŠE