Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaKreša – zakaj je tako zdrava in bi jo morali jesti pogosteje?

Kreša – zakaj je tako zdrava in bi jo morali jesti pogosteje?

MORDA VAS ZANIMA

Kreša je nezahtevna rastlina, ki jo lahko gojite kar v lončku, v toplejših mesecih pa seveda tudi na vrtu. Tako boste imeli vedno pri roki »ščepec zdravja«, s katerim popestrite različne jedi. Še posebej dobro se bo kreša, ki jo sicer uvrščamo med križnice, znašla v sendvičih in jih obogatila s številnimi pomembnimi hranilnimi snovmi. Rastlina vsebuje še posebej veliko vitamina C, kalcija in folatov, obenem pa gre tudi za dober vir mnogih drugih pomembnih vitaminov in mineralov.

- Oglas -

Kreša

Pomoč pri preprečevanju raka dojk

Že manjše količine kreše so lahko zelo koristne za povečevanje molekul v krvnem obtoku, ki pomagajo pri preprečevanju raka dojk. Zadostuje že približno 80 gramov kreše na dan. Čeprav naj bi bila kreša še posebej koristna za zmanjševanje tveganja za raka dojk, pa lahko pomaga tudi pri preprečevanju drugih vrst raka. Pozitivni učinki kreše naj bi bili v tem primeru povezani predvsem z bogastvom antioksidantov, ki jih vsebuje.

Kreša pomaga uravnavati ščitnične hormone

Uživanje kreše ima lahko tudi pozitiven vpliv na endokrine žleze v našem telesu, še posebej na ščitnico. Kreša oziroma snovi, ki jih najdemo v njej, lahko namreč pomagajo pri uravnavanju ščitničnih hormonov.

Kalcij v kreši pomaga vašim kostem

Krešo uvrščamo tudi med tiste vrste zelenjave, ki vsebujejo nadpovprečno veliko kalcija – minerala, ki ima v našem telesu številne pomembne naloge, še posebej koristen pa je za naše kosti. Z rednim uživanjem kreše lahko tako tudi zmanjšate nevarnost za osteoporozo in podobne težave.

Folati za nosečnice in kot »naravni antidepresiv«

- Oglas -

Folati, naravna oblika folne kisline, so še ena izmed hranilnih snovi, s katerimi lahko kreša izdatno oskrbi naše telo. Tudi folati prinašajo številne koristi za zdravje in počutje. V še posebej velikih količinah jih potrebujejo nosečnice, saj gre za snovi, ki so ključne za preprečevanje okvar pri plodu, predvsem za preprečevanje okvare, imenovane spina bifida. Raziskave pa kažejo tudi, da lahko pomanjkanje folatov v naši prehrani poveča tveganje za depresijo. Več kreše v prehrani lahko tako pomaga pri izboljšanju vašega razpoloženja, če se z depresijo že spopadate, pa je to lahko dobra podpora osnovnemu zdravljenju.

Več vitamina C kot v pomarančah

Če upoštevamo količino vitamina C na gram teže, je kreša boljši vir kot na primer pomaranče, ki sicer vsebujejo zelo veliko omenjenega vitamina. Z dodajanjem kreše prehrani lahko tako med drugim pripomorete k okrepitvi svojega imunskega sistema in k povečani tvorbi kolagena v telesu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×