0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKoper – pogosto zanemarjena začimba, ki je zelo zdrava

Koper – pogosto zanemarjena začimba, ki je zelo zdrava

MORDA VAS ZANIMA

Koper (Anethum graveolens) večinoma poznamo kot začimbo, ki se uporablja pri vlaganju kumaric. Pri vsakdanji pripravi jedi pa nanj pogosto povsem pozabimo, kar je velika napaka. Koper lahko namreč močno pripomore k boljšemu zdravju in počutju, uporabna pa so tako semena kot listi te rastline. Preverite, pri čem vse vam lahko ta začimba pomaga …

- Oglas -

Koper - zdrava začimba

Preprečevanje nespečnosti

Flavonoidi in vitamini iz skupine B, ki jih najdemo v kopru, so zelo koristni za pomiritev. Tako ima uživanje različnih jedi, ki vsebujejo to začimbo, tik pred spanjem pozitiven vpliv na vse, ki se pogosto soočate z nespečnostjo. Ena izmed možnosti je, da pred odhodom v posteljo preprosto popijete malce tekočine, v kateri so bile vložene kumarice.

Koper kot podpora vašim kostem

Koper vsebuje veliko pomembnih mineralov, med drugim tudi kalcij, ki preprečuje zmanjševanje kostne gostote, kar na dolgi rok pomeni manjše tveganje za osteoporozo. Redno uživanje kopra bo tako zagotovo koristilo vašim kostem. Pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju po poškodbah.

- Oglas -

Izognite se neprijetnim vetrovom

S pomočjo kopra se lahko zelo uspešno izognete tudi napihnjenosti in neprijetnim vetrovom. Če si nameravate privoščiti malce obilnejši obrok, je torej zagotovo smiselno vključiti tudi koper. Tudi nasploh poskrbi za boljšo prebavo in odpravlja zaprtje.

Okrepitev imunskega sistema

V kopru lahko najdemo precej snovi, ki delujejo protimikrobno. Dodajanje kopra različnim jedem in dodatkom, na primer doma pripravljenim solatnim prelivom, tako pripomore h krepitvi vašega imunskega sistema. Če imate pogosto težave s prehladi, je vsekakor smiselno, da poskusite pogosteje uporabljati koper.

Prva pomoč pri kolcanju

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da kar niste in niste mogli umiriti kolcanja. Ko se naslednjič srečate s to težavo, boste poznali zelo hitro rešitev. Namesto navadne vode raje popijte tisto, v kateri so bile vložene kumarice. Kolcanje bo zagotovo že kmalu izginilo.

Koper za naravno osvežitev ustne votline

Radi izdelujete naravne pripravke za nego ustne votline? Če iščete najboljšo kombinacijo za hitro in povsem naravno osvežitev zadaha, poskusite v mešanico vključiti tudi koper. Gre namreč za začimbo, ki je znana po tem, da uničuje mikrobe v ustni votlini, ki so pogosto krivi za neprijeten zadah.

Uredite svoj menstrualni ciklus

Za ženske je pogosto še posebej koristna informacija, da koper spodbuja menstruacijo. Če vaša menstruacija pogosto izostane, je to vsekakor ena najboljših rešitev, kako končno urediti menstrualni ciklus.

- Oglas -

Ublažitev bolečin, povezanih z artritisom

Zaradi protivnetnega delovanja je koper zelo priporočljiva začimba tudi za vse, ki se spopadate z artritisom. Protibolečinski učinki kopra so znani že več stoletij. Z redno uporabo te začimbe boste zagotovo tudi sami že kmalu opazili izboljšanje stanja.

.

NAJNOVEJŠE