Ekologija & okoljeKemikalije, ki naj bi rešile problem z ozonsko luknjo, povzročajo kisli dež

Kemikalije, ki naj bi rešile problem z ozonsko luknjo, povzročajo kisli dež

MORDA VAS ZANIMA

Kemikalije, ki so v devetdesetih pomagale rešiti problem s širjenjem ozonske luknje, danes predstavljajo problem – kisli dež.

- Oglas -

Študija, ki so ji izvedli znanstveniki, se je osredotočila na kemikalijo, ki je širila ozonsko luknjo; klorofluoroogljikovodike oz. CFC kemikalije. Te kemikalije smo nekoč uporabljaji v sprejih, osvežilcih zraka, hladilnikih ter drugih vsakdanjih proizvodih in so toplogredni plini.


Hidroklorofluoroogljiki (HCFC) so se zato pojavili kot nadomestilo CFC kemikalijam. Vendar pa sedanje raziskave kažejo, da te kemikalije, ki so nadomestile CFC, proizvajajo toplogredne pline in so kar 4,500-krat bolj nevarne od CO2.

Znanstveniki pa že svarijo, da se lahko HCFC v atmosferi razgradi in se spremeni v oksalno kislino – kislino, ki je ena izmed glavnih krivcev za kisli dež.

Računalniški model je pokazal, na kakšen način HCFC tvori kislino. Model pa bi naj bil zato še posebej uporaben pri nadaljnih ugotovitvah, ali so nadomestki za prihodnje nadomestke okolju prijazni, še preden jih začnejo proizvajalci zapravljati milijone za trženje teh nadomestkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×