Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeKemikalije, ki naj bi rešile problem z ozonsko luknjo, povzročajo kisli dež

Kemikalije, ki naj bi rešile problem z ozonsko luknjo, povzročajo kisli dež

MORDA VAS ZANIMA

Kemikalije, ki so v devetdesetih pomagale rešiti problem s širjenjem ozonske luknje, danes predstavljajo problem – kisli dež.

- Oglas -

Študija, ki so ji izvedli znanstveniki, se je osredotočila na kemikalijo, ki je širila ozonsko luknjo; klorofluoroogljikovodike oz. CFC kemikalije. Te kemikalije smo nekoč uporabljaji v sprejih, osvežilcih zraka, hladilnikih ter drugih vsakdanjih proizvodih in so toplogredni plini.


Hidroklorofluoroogljiki (HCFC) so se zato pojavili kot nadomestilo CFC kemikalijam. Vendar pa sedanje raziskave kažejo, da te kemikalije, ki so nadomestile CFC, proizvajajo toplogredne pline in so kar 4,500-krat bolj nevarne od CO2.

Znanstveniki pa že svarijo, da se lahko HCFC v atmosferi razgradi in se spremeni v oksalno kislino – kislino, ki je ena izmed glavnih krivcev za kisli dež.

Računalniški model je pokazal, na kakšen način HCFC tvori kislino. Model pa bi naj bil zato še posebej uporaben pri nadaljnih ugotovitvah, ali so nadomestki za prihodnje nadomestke okolju prijazni, še preden jih začnejo proizvajalci zapravljati milijone za trženje teh nadomestkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×