Ekologija & OkoljeVse večja ozonska luknja

Vse večja ozonska luknja

MORDA VAS ZANIMA

Ozonska luknja nad Antarktiko se iz leta v leto veča. Med septembrom in oktobrom je povečanje ozonske luknje še toliko večje, vendar pa znanstveniki niso pričakovali, da se bo luknja širila še naprej.

Ozonska luknja in njena zgodovina

- Oglas -

Leta 1987 je protokol “Montreal“ prepovedal kemikalije, katere bi še naprej širile ozonsko luknjo, vendar pa to med stotimi podpisnicami protokola še vedno ni zadostovalo, da bi se ozonska luknja po teh dvajsetih letih zmanjšala. Znanstveniki tako, po novih podatkih, predvidevajo, da bo kaj takega možno šele sredi tega stoletja.

Stanje ozonske luknje

Trenutno površina ozonske luknje znaša 27 milionov kvadratnih kilometrov, kar je večje od površine Severne Amerike. Luknja pa je tako nevarna zato, ker prepušča UV žarke v stratosfero, kar povečuje tveganje rakavih obolenj, prav tako pa ima izredno velik vpliv na okolje in klimatske spremembe.

Protokol Montreal pa ni pomemben le zaradi prepovedi nekaterih kemikalij, ampak tudi zato, ker daje upanje: Če je možno rešiti problem z ozonsko luknjo, potem je možno rešiti tudi probleme z klimatskimi spremembami. Vendar pa ne smemo pričakovati rezultatov čez noč.

NAJNOVEJŠE