Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeKisli dež: Kako nastane in kakšne posledice ima

Kisli dež: Kako nastane in kakšne posledice ima

MORDA VAS ZANIMA

Kisli dež je ena izmed naravnih katastrof, ki smo jo povzročili z svojo malomarnostjo, in z zatiskanjem oči, da ne bo nič narobe, če bomo še naprej izkoriščali naravne darove.

Kaj je kisli dež?

- Oglas -

Kisli dež je rezultat onesnaženega ozračja. Kadar koli izgoreva kje kakšno gorivo, se proizvede veliko različnih kemikalij. Navadno izpust iz avtomobila vidimo kot navaden siv plin, vendar pa se le malokdo zaveda, da ta vsebuje ogromno nevidnih plinov, ki so izredno nevarni za naše okolje.

Nekateri izmed teh nevidno majhni delcev pa lahko reagirajo z majhnimi kapljicami v oblakih, kar tvosi žveplene ali dušikove kisline. Dež, ki pa pride nato iz teh oblakov pa je v bistvu blaga kislina, kateri rečemo kisli dež.

Kako nastane kisli dež
Ta kislina je rezultat transformacije žveplovega dioksida (SO2) ter dušikovega oksida (NO) na vlažne ali mokre sekundarne polutante, kot na primer žveplena kislina (H2SO4), amonijev nitrat (NH4NO3) ali pa dušikova kislina (HNO3). Kisli dež je tako kot že omenjeno blaga kislina z pH vrednostjo pod normalno 5.6.

Kaj pomeni kisli dež

Kaj pa sploh ta beseda kisli dež pomeni? To pomeni, da je to snov z grenkim oz. kislim okusom, ki je nastal zaradi kemičnih reakcij zaradi zmožnosti reakcije z bazo, ki proizvede sol. Prej omenjena pH lestvica pa se uporablja za merjenje količine kisline v tekočinah, kot na primer vodi. Obstaja pa tudi lestvica pH vrednosti:

  • 0 = maksimalna kislost (baterijska kislina, limonin sok, kis)
  • 7 = nevtralna vrednost (mleko, soda bikarbona, morska voda)
  • 14 = maksimalna baziranost (amonijak, lužina)
- Oglas -

Manjše kot je števlo pH, bolj je snov kisla. Dež na primer merimo od 0 navzgor in pH vrednost 5 je že vrednost kislega dežja. Že najmanjša sprememba pH vrednosti daje velike posledice, saj je povprečna pH vrednost dežja 5.6. Res je, da je dež že sam po sebi malce kisel, to pa je zaradi naravne prisotnsti ogljikovega dioksida v ozračju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×