DomovZdravje & prehranaKefir in njegova zgodovina

Kefir in njegova zgodovina

Izvor kefirja sega daleฤ v zgodovino. Pred stoletji so ga ลพe znali pridelati pastirji v Kavkaลกkem gorovju, ko so odkrili, da sveลพe mleko v usnjenih mehurjih vฤasih fermentira v pijaฤo z mehurฤki.

kefir
Legenda pravi, da so zrna kefirja darilo pravoslavnim ljudem od Mohameda, ki jim je naroฤil, kako morajo uporabljati ta zrna. Mohamed je strogo prepovedal tem ljudem, da naj ne izdajo skrivnosti pridelave kefirja, prav tako pa teh zrn ne smejo dati nikomur, saj bodo drugaฤe izgubila njihove magiฤne znaฤilnosti. Tako si lahko razloฤimo, zakaj je dolga leta bila priprava kefirja strogo varovana skrivnost.

Veฤino zabeleลพene zgodovine so kefir na skrivaj pripravljali izven Kavkaลกkega gorovja, ฤeprav ga je Marco Polo omenjal v njegovih potovanjih. Kefir je v preteklosti postal znan v Rusiji, juลพnozahodni Aziji ter vzhodni in severni Evropi, pred kratkim pa so njegove dobre znaฤilnosti opazili tudi v Zdruลพenih drลพavah.

V osnovi je kefir narejen iz tako imenovanih kefirjevih zrn, katera izgledajo kot manjลกa cvetaฤa. Ta zrna pa so sestavljena iz kazeina ter ลพelatinastih kolonij mikroorganizmov, ki rastejo skupaj v simbiozi.

Prevladujoฤe mikroflore kefirja so Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconnostoc species in mleฤni streptokoki. Nekateri vrsti kefirja pa dodajajo tudi kvas. Ti mikroorganizmi je tisto, kar loฤi kefir od drugih mleฤnih izdelkov.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E