Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaKefir in njegova zgodovina

Kefir in njegova zgodovina

MORDA VAS ZANIMA

Izvor kefirja sega daleč v zgodovino. Pred stoletji so ga že znali pridelati pastirji v Kavkaškem gorovju, ko so odkrili, da sveže mleko v usnjenih mehurjih včasih fermentira v pijačo z mehurčki.

- Oglas -


Legenda pravi, da so zrna kefirja darilo pravoslavnim ljudem od Mohameda, ki jim je naročil, kako morajo uporabljati ta zrna. Mohamed je strogo prepovedal tem ljudem, da naj ne izdajo skrivnosti pridelave kefirja, prav tako pa teh zrn ne smejo dati nikomur, saj bodo drugače izgubila njihove magične značilnosti. Tako si lahko razločimo, zakaj je dolga leta bila priprava kefirja strogo varovana skrivnost.

Večino zabeležene zgodovine so kefir na skrivaj pripravljali izven Kavkaškega gorovja, čeprav ga je Marco Polo omenjal v njegovih potovanjih. Kefir je v preteklosti postal znan v Rusiji, južnozahodni Aziji ter vzhodni in severni Evropi, pred kratkim pa so njegove dobre značilnosti opazili tudi v Združenih državah.

V osnovi je kefir narejen iz tako imenovanih kefirjevih zrn, katera izgledajo kot manjša cvetača. Ta zrna pa so sestavljena iz kazeina ter želatinastih kolonij mikroorganizmov, ki rastejo skupaj v simbiozi.

Prevladujoče mikroflore kefirja so Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconnostoc species in mlečni streptokoki. Nekateri vrsti kefirja pa dodajajo tudi kvas. Ti mikroorganizmi je tisto, kar loči kefir od drugih mlečnih izdelkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×