0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOzonska luknja: Nastanek in posledice

Ozonska luknja: Nastanek in posledice

MORDA VAS ZANIMA

Kaj je ozonska luknja? Verjetno je skoraj vsem že jasno, da ozonska luknja ne bo kar tako hitro izginila, če sploh kdaj bo. Zato je dobro, da vemo čim več o tej problematiki, saj nam je potem veliko bolj jasno, kako zmanjšati tveganje. Zato bomo danes razjasnili, kaj ozonska plast in ozonska luknja pomenita.

- Oglas -

Ozonska luknjaKaj je ozonska luknja?

Ozonska plast je del Zemljine atmosfere, ki vsebuje dokaj visoke koncentracije plina imenovanega ozon (O3). Dokaj visoke pomeni nekaj delcev na milijon, kar je še vedno veliko večja vrednost, kot pa v nižjih delih atmosfere, vseeno pa manjša kot v glavnih komponentah atmosfere.

Ozonska luknja se spreminja

Čeprav je torej ta koncentracija ozona v tej plasti na nek način majhna, pa je vseeno bistvenega pomena za življenje, saj absorbira biološko nevarno UV sevanje sonca. Debelost ozonskega plašča, to pomeni količina ozona v stolpcu, je različna po celem svetu. Na področju ekvatorja je ta dokaj majhna, vendar pa se odebeli, ko se pomikamo proti poloma. Prav tako niha tudi z letnimi časi – v spomladanskih mesecih je ta plast debelejša, v jesenskih pa tanjša.

Tanjšanje ozonske plasti je relativno nov pojem, katerega smo uvedli v zadnjih nekaj desetletjih, ko so znanstveniki začeli odkrivati posledice modernizacije. S tem pojmom torej opišemo opazovano izgubo ozona v stratosferi v zadnjih petdesetih letih, česar posledica je ozonska luknja. Ta zajema tako enakomerno tanjšanje ozona na ekvatorialnem delu, kot tudi katastrofalne pomladanske padce na polih, kar imenujemo ozonska luknja.

.

NAJNOVEJŠE