0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeIzdelki, ki so sprogramirani, da odpovejo prej kot bi morali

Izdelki, ki so sprogramirani, da odpovejo prej kot bi morali

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno vsi sovražite, da se stvari vedno pokvarijo ravno, ko jim preteče garancija? Ali pa ko vaša nova elektronska naprava ni kompatibilna s staro napravo istega proizvajalca?

- Oglas -

Nekateri izmed takih problemov niso naključje, saj nekateri proizvajalci prakticirajo ‘načrtovano zastarelost’. To pomeni, da je neka stvar preneha delovati oziroma se pokvari po vnaprej določenem časovnem obdobju, ki je ponavadi kratko le nekaj let. Kritiki se že nekaj časa pritožujejo, da tako početje porablja težko zaslužen denar kupcev, hkrati pa se zaradi tega veča količina odpadkov.

tv
Dobra novice je, da kupci niso v popolni nemilosti korporacij. Če dobijo dovolj informacij o določenih izdelkih, oziroma da so seznanjeni, da ima določen izdelek načrtovano zastarelost, potem se lahko izognemo problem tako, da kupimo izdelek drugega proizvajalca. Predstavljamo vam nekaj navodil za prihodnje nakupe.

MP3 predvajalniki

Načrtovano zastarelost je dejstvo, ko kupujemo poceni elektroniko. MP3 predvajalniki so odličen primer. Modeli so le redko nadgradljivi z več spomina in njihove baterije ponavadi odpovejo preden je naprava zanič.

- Oglas -

V najhujših primerih je celo nemogoče brez tehničnega znanja zamenjati baterijo, ki pa ponavadi tudi ni poceni, tako da se ponavadi bolj izplača kupiti nov MP3 predvajalnik.

Na srečo obstaja cela vrsta neoriginalnih baterij in nadomestnih delov, ki so enako dobri, le da so bistveno cenejši od originalov, samo poiskati jih je treba. Navadno taki idelki niso priporočeni s strain proizvajalca, vendar le redko nastopijo kakršni koli problem. Baterije pa tudi ni tako težko zamenjati, da bi morali star izdelek nositi na servis. Ponavadi zadostuje že manjši izvijač, da rešimo zadevo.

Prav tako lahko podaljšate življensko dobo naprav s pravilnim ravnanjem. Zaščitite jo pred visokimi temperaturami, polnite baterije po navodilih proizvajalca.

Kartuše

Komplet novih kartuš lahko stane več, kot ste plačali za vaš tiskalnik, pa vendar se tudi tukaj skriva marikatera zanka.  V veliko kartuš je namreč vgrajen ‘pametni’ čip, ki poskrbi, da ne morete več natisniti strain, ko senivo barve  ene kartuše spusti pod določeno mejo.

Ravno tako se takih kartuš ne da ponovno napolniti, ampak morate kupiti nove. Če bi vsi izdelovali kartuše, ki se lahko ponovno napolnijo, bi prihranili ogromno plastike in ostalih odpadkov, pa še tiskanje bi bilo bistveno ceneje.

- Oglas -

Za nepomembno tiskanje strani tako uporabljajte črno-belo nastavitev, da se dejansko porablja samo črna barva, ki jo potem zamenjate.

openofficeProgramska oprema

Tukaj se pogosto dogaja, da sčasoma stari programi niso več kompatibilni z novimi različicami, prav tako pa proizvajalci ukinejo podporo za starejše programe, kar kupce prisili v nakup nove programske opreme, kljub temu, da je še ne potrebujejo.

Za ta problem obstaja kar nekaj t.i. open source (odprtokodnih) programov, ki so brezplačni in ponujajo kompatibilnost tudi z nazaj,

Hitra moda

Danes rdeče krilo, jutri zelene hlače … Temu je nemogoče slediti, razen če imate eno nadstropje v hiši rezervirano samo za garderobo.

Namest, da sledite vsem modnim smernicam, raje nosite klasična oblačila, ki nikoli ne zastarajo, saj boste v the vedno znova presenetili. Lahko tudi malo pokombinirate stare kose z novimi, pa boste vedno modni, tudi če na svoj način. Kdo pa pravi, da samo slavni kreatorji vedo, kaj je ‘in’ in kaj komu pristaja.

Draga in svečana oblačila si lahko tudi izposodite v posebnih trgovinah, če jih ne potrebujete pogosto. Stara oblačila pa lahko podarite komu, ki jih zares potrebuje, ne pa da pogosto končajo v smetnjakih.

Bolj ko smo poučeni, bolj znamo ceniti stvari in s tem povzročimo manj negativnega vpliva na okolje.

.

NAJNOVEJŠE