Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeUčinek tople grede - kaj pravzaprav to je?

Učinek tople grede – kaj pravzaprav to je?

MORDA VAS ZANIMA

O učinku tople grede se zadnjih nekaj let vedno več govori na eko področju in večina nas ve, da ima ta pojav nekaj v zvezi z globalnim segrevanjem. Kaj pa pravzaprav to je, pa si preberite v tem članku.

- Oglas -

Učinek tople grede v bistvu pomeni skupek plinov, ki se zadržujejo v atmosferi. Skozi leta pa smo pripomogli, da se je stopnja teh plinov drastično povečala.

Sončna svetloba in UV žarki ob tem, ko ‘zadanejo’ Zemljino površino še prej seveda zadanejo tudi atmosfero. Večina teh žarkov se odbije nazaj v vesolje zaradi ozonskega plašča, oblakov in ledu. Vseeno pa se približno 25% žarkov prebije skozi ozračje, kar na Zemlji zaznamo kot infrardeče sevanje. Določen del tega sevanja absorbirajo toplogredni plini, s čimer pa povzročijo, da se to žarčenje ponovno odbije nazaj na Zemljo. Posledica tega pojava pa je toplota.

Več kot je teh toplogrednih plinov v ozračju, več infrardečega žarčenja Zemlja prejme.
Nam najbolj znani in razumljivi so naslednji toplogredni plini so:

  • Ogljikov dioksid CO2
  • Metan CH4
  • Dušikov oksid N2O
  • Kloro-fluoro-ogljikovodiki CFC

- Oglas -

Trenutno največ prispeva k učinku tople grede ogljikov dioksid, čeprav se lahko povprečje vsak čas spremeni. Realnost je takšna, da se količina teh plinov iz dneva v dan povečuje, kar pa nikakor ni ugodno za Zemljo. Na primer: CFC plini lahko absorirajo kar dvajsettisočkrat več toplote kot ogljikov dioksid, vendar pa je mednarodna odločitev o zmanjšanju CFC plinov pripomogla k temu, da se je stopnja teh plinov v atmosferi normalizirala. Prvotno toplogredni plini niso bili slab pojav, saj so omogočili življenje na Zemlji. Brez njih bi bila povprečna temperatura na Zemlji -18°C, zato je povprečna temperatura na Zemlji okoli 15°C, vendar pa se s povišano koncentracijo teh plinov v ozračju tudi temperatura na Zemlji spreminja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×