0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKoliko novih dreves za »pavziranje« podnebnih sprememb? Odgovor vas bo močno presenetil!

Koliko novih dreves za »pavziranje« podnebnih sprememb? Odgovor vas bo močno presenetil!

MORDA VAS ZANIMA

Sajenje novih dreves je vsekakor lahko ena izmed možnih oblik okoljevarstvenega delovanja. Prav drevesa imajo namreč pomembno vlogo pri odstranjevanju ogljikovega dioksida iz ozračja. Vendar pa bi bilo praktično nemogoče, da bi zgolj s tem – vsaj za krajši čas – zajezili podnebne spremembe. Tako namreč kaže zanimiv izračun, ki ga je pred kratkim naredil profesor Thomas Crowther, znanstveni svetovalec Združenih narodov …

- Oglas -
Sajenje dreves in podnebne spremembe

Za desetletni »odpustek« bi bilo treba dodati več kot tretjino vseh obstoječih dreves

Preden vam razkrijemo številko, do katere je prišel profesor Crowther, se je seveda smiselno vprašati, koliko dreves je trenutno sploh na Zemlji. Glede na oceno, ki so jo pred nekaj leti pripravili na Univerzi Yale, naj bi bilo vseh obstoječih dreves dobre 3 bilijone. Kot je izračunal profesor Crowther, pa bi morali, če bi na primer želeli nevtralizirati zgolj desetletne škodljive izpuste v ozračje, posaditi še 1,3 bilijona novih dreves – torej več kot tretjino deleža vseh trenutno obstoječih!

Še preden začnemo saditi nova, se je smiselno vprašati, kako zaščititi že obstoječa

Navedeni izračun zalo zgovorno ponazori, da je za boj proti podnebnim spremembam potrebna množica različnih ukrepov, ne zgolj en sam. In že pri samih drevesih seveda ni pomembno zgolj to, da sadimo nova, ampak da nehamo čezmerno sekati že obstoječa. Krčenje gozdov je namreč ena tistih težav, ki imajo najbolj negativen vpliv na okolje. Kot je znano, je na primer trenutno v precejšnji nevarnosti amazonski gozd, katerega krčenje je sicer po podatkih Greenpeacea v največji meri povezano z živinorejo v Braziliji.

Preverite tudi: Bomo zaradi podnebnih sprememb ostali brez kave?

.

NAJNOVEJŠE