Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeKoliko novih dreves za »pavziranje« podnebnih sprememb? Odgovor vas bo močno presenetil!

Koliko novih dreves za »pavziranje« podnebnih sprememb? Odgovor vas bo močno presenetil!

MORDA VAS ZANIMA

Sajenje novih dreves je vsekakor lahko ena izmed možnih oblik okoljevarstvenega delovanja. Prav drevesa imajo namreč pomembno vlogo pri odstranjevanju ogljikovega dioksida iz ozračja. Vendar pa bi bilo praktično nemogoče, da bi zgolj s tem – vsaj za krajši čas – zajezili podnebne spremembe. Tako namreč kaže zanimiv izračun, ki ga je pred kratkim naredil profesor Thomas Crowther, znanstveni svetovalec Združenih narodov …

Sajenje dreves in podnebne spremembe

Za desetletni »odpustek« bi bilo treba dodati več kot tretjino vseh obstoječih dreves

- Oglas -

Preden vam razkrijemo številko, do katere je prišel profesor Crowther, se je seveda smiselno vprašati, koliko dreves je trenutno sploh na Zemlji. Glede na oceno, ki so jo pred nekaj leti pripravili na Univerzi Yale, naj bi bilo vseh obstoječih dreves dobre 3 bilijone. Kot je izračunal profesor Crowther, pa bi morali, če bi na primer želeli nevtralizirati zgolj desetletne škodljive izpuste v ozračje, posaditi še 1,3 bilijona novih dreves – torej več kot tretjino deleža vseh trenutno obstoječih!

Še preden začnemo saditi nova, se je smiselno vprašati, kako zaščititi že obstoječa

Navedeni izračun zalo zgovorno ponazori, da je za boj proti podnebnim spremembam potrebna množica različnih ukrepov, ne zgolj en sam. In že pri samih drevesih seveda ni pomembno zgolj to, da sadimo nova, ampak da nehamo čezmerno sekati že obstoječa. Krčenje gozdov je namreč ena tistih težav, ki imajo najbolj negativen vpliv na okolje. Kot je znano, je na primer trenutno v precejšnji nevarnosti amazonski gozd, katerega krčenje je sicer po podatkih Greenpeacea v največji meri povezano z živinorejo v Braziliji.

Preverite tudi: Bomo zaradi podnebnih sprememb ostali brez kave?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×