Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
RubrikeZanimivostiSte vedeli, da lahko ostane del otroka v ženski tudi do 38...

Ste vedeli, da lahko ostane del otroka v ženski tudi do 38 let po porodu?

MORDA VAS ZANIMA

Porod še ne pomeni nujno, da otrok ni nikakor več prisoten v telesu ženske. S tem ciljamo na fenomen, imenovan mikrohimerizem, ki ga je v 19. stoletju odkril nemški znanstvenik Georg Schmorl. Čeprav je od tega odkritja torej preteklo že kar nekaj časa, pa se znanstveniki tudi danes še vedno ukvarjajo z vprašanjem, kako natančno te celice vplivajo na zdravje ženske …

Nosečnost

Celice, ki ostanejo, lahko po eni strani pripomorejo k boljšemu zdravju ženske

- Oglas -

Med obdobjem nosečnosti pride del zarodkovih celic prek placente do materine krvi. Te celice lahko nato potujejo do različnih organov v telesu – do srca, pljuč, jeter, ledvic itn. Kot je odkrila znanstvenica Amy Boddy, gre tu za t. i. matične celice, ki se lahko diferencirajo v katero koli vrsto celic, odvisno od tkiva, do katerega pridejo. To torej pomeni, da se lahko spremenijo tudi na primer v celice jeter ali celice srca.

Po eni strani imajo lahko te celice zelo pozitiven vpliv na zdravje ženske. Domneva se na primer, da lahko med drugim pomagajo pri zmanjševanju tveganja za raka dojk in nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva. Hkrati so te celice za ženske koristne tudi neposredno pri porodu. Pospešujejo namreč celjenje telesa. Ob tem je sicer treba povedati, da začnejo zarodkove celice postopoma odmirati, vendar pa lahko včasih vsaj določen delež v telesu ženske preživi zelo dolgo, po nekaterih ocenah tudi skoraj 40 let.

Otrok v maternici

Temna plat: možen tudi negativen vpliv na imunski sistem matere

Čeprav ima lahko torej míkrohimerízem pozitiven vpliv na zdravje ženske, pa naj bi po drugi strani obstajala tudi slaba stran prisotnosti otrokovih celic v materinem telesu. Možen naj bi bil predvsem negativen vpliv na imunski sistem in povečanje tveganja za avtoimunske bolezni. Vse to pa pojasnjuje, zakaj mnogi biologi in drugi znanstveniki poudarjajo, da gre za pojav, ki bi moral biti deležen podrobnejših raziskav. Raziskati in verjetno tudi odkriti je namreč mogoče še marsikaj …

Preberite tudi: Deček, ki je ob rojstvu tehtal manj kot 300 gramov, odpuščen iz bolnišnice

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×