Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
RubrikeZanimivostiSte vedeli, da lahko ostane del otroka v ženski tudi do 38...

Ste vedeli, da lahko ostane del otroka v ženski tudi do 38 let po porodu?

MORDA VAS ZANIMA

Porod še ne pomeni nujno, da otrok ni nikakor več prisoten v telesu ženske. S tem ciljamo na fenomen, imenovan mikrohimerizem, ki ga je v 19. stoletju odkril nemški znanstvenik Georg Schmorl. Čeprav je od tega odkritja torej preteklo že kar nekaj časa, pa se znanstveniki tudi danes še vedno ukvarjajo z vprašanjem, kako natančno te celice vplivajo na zdravje ženske …

Nosečnost

Celice, ki ostanejo, lahko po eni strani pripomorejo k boljšemu zdravju ženske

- Oglas -

Med obdobjem nosečnosti pride del zarodkovih celic prek placente do materine krvi. Te celice lahko nato potujejo do različnih organov v telesu – do srca, pljuč, jeter, ledvic itn. Kot je odkrila znanstvenica Amy Boddy, gre tu za t. i. matične celice, ki se lahko diferencirajo v katero koli vrsto celic, odvisno od tkiva, do katerega pridejo. To torej pomeni, da se lahko spremenijo tudi na primer v celice jeter ali celice srca.

Po eni strani imajo lahko te celice zelo pozitiven vpliv na zdravje ženske. Domneva se na primer, da lahko med drugim pomagajo pri zmanjševanju tveganja za raka dojk in nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva. Hkrati so te celice za ženske koristne tudi neposredno pri porodu. Pospešujejo namreč celjenje telesa. Ob tem je sicer treba povedati, da začnejo zarodkove celice postopoma odmirati, vendar pa lahko včasih vsaj določen delež v telesu ženske preživi zelo dolgo, po nekaterih ocenah tudi skoraj 40 let.

Otrok v maternici

Temna plat: možen tudi negativen vpliv na imunski sistem matere

Čeprav ima lahko torej míkrohimerízem pozitiven vpliv na zdravje ženske, pa naj bi po drugi strani obstajala tudi slaba stran prisotnosti otrokovih celic v materinem telesu. Možen naj bi bil predvsem negativen vpliv na imunski sistem in povečanje tveganja za avtoimunske bolezni. Vse to pa pojasnjuje, zakaj mnogi biologi in drugi znanstveniki poudarjajo, da gre za pojav, ki bi moral biti deležen podrobnejših raziskav. Raziskati in verjetno tudi odkriti je namreč mogoče še marsikaj …

Preberite tudi: Deček, ki je ob rojstvu tehtal manj kot 300 gramov, odpuščen iz bolnišnice

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×