0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiDeček, ki je ob rojstvu tehtal manj kot 300 gramov, odpuščen iz...

Deček, ki je ob rojstvu tehtal manj kot 300 gramov, odpuščen iz bolnišnice

MORDA VAS ZANIMA

V tokijski bolnišnici je uspelo osebju na čelu z dr. Takeshijem Arimitsujem pred kratkim spisati eno največjih zgodb o uspehu. Po več mesecih so namreč poslali domov dečka, ki je ob rojstvu tehtal zgolj 268 gramov. Glede na znane podatke naj bi bila to najnižja porodna teža pri dečkih, ki so preživeli, doslej.  Prejšnji rekorder je bil nemški dojenček, ki je ob rojstvu tehtal 274 gramov. Med deklicami ostaja rekorderka v tej kategoriji deklica iz Nemčije, katere porodna teža je bila zgolj 252 gramov.

- Oglas -
novorojencek
Foto: Keio University Hospital

Ob porodu tako majhen, da ga je bilo mogoče zajeti med dlani

Novi rekorder v kategoriji najlažjih otrok ob porodu, pri katerih je bilo zdravljenje uspešno, je bil rojen lani avgusta, z nujnim carskim rezom, in sicer v 24. tednu nosečnosti. Ob rojstvu je bil tako majhen, da ga je bilo mogoče zajeti med dlani. Tako ni presenetljivo, da nekateri opisujejo ta primer z besedami, da gre za medicinski čudež. Seveda je bil deček takoj premeščen na intenzivno nego. Celo njegova mama ni verjela, da mu bo uspelo preživeti, a japonski deček je presenetil vse. Ob odpustu je tehtal 3,2 kilograma, njegovo hranjenje pa zdaj poteka normalno.

Pri dojenčkih z izredno nizko težo boljše možnosti za preživetje pri deklicah

Ta izjemna zgodba japonskega dečka je nedvomno dokaz, da lahko tudi otroci, katerih porodna teža je izredno nizka, zdravi zapustijo porodnišnico. Zanimivo je sicer, da imajo v skupini nedonošenčkov z zares izjemno nizko težo ob porodu večjo možnost za preživetje deklice kot dečki. Strokovnjaki niso povsem prepričani, kaj vpliva na to, vendar pa nekateri verjamejo, da bi bila lahko ta povezava posledica počasnejšega razvoja pljuč pri dečkih.

.

NAJNOVEJŠE