Ekologija & OkoljeNajstnica prepričala Junckerja v povečanje sredstev za zaščito okolja

Najstnica prepričala Junckerja v povečanje sredstev za zaščito okolja

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavil, da naj bi bil med letoma 2021 in 2027 kar vsak četrti evro iz proračuna namenjen zaščiti okolja oziroma zajezitvi podnebnih spremembe. K tovrstni napovedi znatnega povečanja sredstev za to področje pa naj bi ga navdihnil govor zgolj 16-letne švedske aktivistke.

Greta Thunberg

Odločna 16-letnica postala navdih za mlade okoljevarstvenike po vsem svetu

- Oglas -

Greta Thunberg je najstnica, ki je postala širši javnosti znana lani, po tem ko je začela protest pred švedskim parlamentom. Kljub svojim rosnim letom je imela pred nedavnim odločen govor na plenarni seji Evropskega ekonomsko-socialnega odbora. Prav ta govor naj bi bil pomembna spodbuda za Junckerja, ki se je prav tako udeležil omenjene seje in prisluhnil besedam mlade okoljske aktivistke.

Jean-Claude Juncker in Greta Thunberg

»Ne poslušajte nas – poslušajte znanstvenike!«

Kaj je Greta Thunberg sploh povedala? Med drugim je dejala, da se zaveda, da večina politikov noče govoriti z mladimi. Vendar pa tudi mladi nočejo, da politiki poslušajo njih. Tisto, kar hočejo, je, da namesto tega prisluhnejo znanstvenikom. Švedska najstnica je pri tem poudarila, da okoljevarstveniki, vključno z mladimi, zgolj ponavljajo tisto, kar znanstveniki govorijo že zelo dolgo.

Jean-Claude Juncker in Greta Thunberg

Uresničitev napovedi bi pomenila izredno veliko proračunsko spremembo

Napovedano prestrukturiranje proračuna – če bo seveda do njega v naslednjem finančnem obdobju tudi zares prišlo – seveda pomeni veliko spremembo. To bi namreč pomenilo, da bo okoljskim resorjem namenjenih kar 25 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev, medtem ko so imeli do zdaj na voljo zgolj 1 odstotek. To je sicer pomenilo  približno dober trilijon evrov na vsakih 7 let.

NAJNOVEJŠE