0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSkoraj polovica otrok z rakom nikoli ne pride do diagnoze in zdravljenja

Skoraj polovica otrok z rakom nikoli ne pride do diagnoze in zdravljenja

MORDA VAS ZANIMA

Ekipa strokovnjakov, ki jo je vodil Zachary Ward, je pred kratkim objavila za mnoge zelo šokantno študijo.  Po njihovi oceni naj bi namreč skoraj polovica vseh otrok z rakom ostala brez ustrezne diagnoze. Posledično pa to seveda pomeni, da ti otroci ne dobijo (pravega) zdravljenja, zato je smrt praktično neizogibna.

- Oglas -
Otroci zdravljenje raka

Odstotek neodkritih primerov naj bi bil še posebej visok v določenih delih Afrike in Azije

Ocena pogostosti primerov raka pri otrocih, ki niso nikoli odkriti, se močno razlikuje glede na posamezne regije. Medtem ko naj bi bilo po ugotovitvah raziskovalcev tovrstnih primerov v zahodni Evropi ter v ZDA in Kanadi približno 3 odstotke, pa ta številka močno naraste v južnih delih Azije (49 odstotkov) in na zahodu Afrike (57 odstotkov).  Ti otroci torej umirajo doma, brez zdravniške pomoči.

Pri oceni so si strokovnjaki pomagali z računalniškim modelom

Kot je povedal Ward, se tudi pri tistih otrocih, ki jim uspe priti do zdravnika, simptomi pogosto zamenjajo s simptomi drugih bolezni, na primer tuberkuloze ali malarije. Ekipa je sicer do svojih ugotovitev prišla na podlagi računalniškega modela, ki je upošteval različne dejavnike (statistični podatki glede raka pri otrocih, verjetnost za to, da dobijo otroci v posameznih državah ustrezno medicinsko obravnavo itn.). Rezultat je bila ocena primerov raka pri otrocih, ki ostanejo najverjetneje neodkriti, za kar 200 držav in območij po vsem svetu.

Otroci v afriki zdravstvo

Spregledanih naj bi bilo kar 43 odstotkov vseh primerov raka pri otrocih do 14 let

Glede na oceno naj bi bilo v letu 2015 približno 397.000 primerov raka pri otrocih, mlajših od 14 let. Po drugi strani pa so strokovnjaki s pomočjo omenjenega računalniškega modela ocenili, da je bilo odkritih zgolj 224.000 primerov (tovrstni registri v mnogih državah niti ne obstajajo, zato tu ni mogoče govoriti o natančnih številkah). Vse to pa pomeni, da je bilo spregledanih kar 43 odstotkov primerov raka pri otrocih.

- Oglas -

Rešitev v univerzalnem dostopu do potrebne medicinske obravnave

Študija je med drugim zelo pomembna zaradi dejstva, da pomaga ovreči pogost mit, da raka med otroki v državah v razvoju praktično ni. V resnici pa je to prepričanje posledica pomanjkanja realnih podatkov in številnih neodkritih primerov. Ward vidi rešitev predvsem v univerzalnem zdravstvenem zavarovanju, ki omogoča dostop do potrebnih zdravstvenih storitev resnično vsem.

Preberite tudi: Nova naprava, ki lahko zazna raka že v kapljici krvi

.

NAJNOVEJŠE