Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaSkoraj polovica otrok z rakom nikoli ne pride do diagnoze in zdravljenja

Skoraj polovica otrok z rakom nikoli ne pride do diagnoze in zdravljenja

MORDA VAS ZANIMA

Ekipa strokovnjakov, ki jo je vodil Zachary Ward, je pred kratkim objavila za mnoge zelo šokantno študijo.  Po njihovi oceni naj bi namreč skoraj polovica vseh otrok z rakom ostala brez ustrezne diagnoze. Posledično pa to seveda pomeni, da ti otroci ne dobijo (pravega) zdravljenja, zato je smrt praktično neizogibna.

Otroci zdravljenje raka

Odstotek neodkritih primerov naj bi bil še posebej visok v določenih delih Afrike in Azije

- Oglas -

Ocena pogostosti primerov raka pri otrocih, ki niso nikoli odkriti, se močno razlikuje glede na posamezne regije. Medtem ko naj bi bilo po ugotovitvah raziskovalcev tovrstnih primerov v zahodni Evropi ter v ZDA in Kanadi približno 3 odstotke, pa ta številka močno naraste v južnih delih Azije (49 odstotkov) in na zahodu Afrike (57 odstotkov).  Ti otroci torej umirajo doma, brez zdravniške pomoči.

Pri oceni so si strokovnjaki pomagali z računalniškim modelom

Kot je povedal Ward, se tudi pri tistih otrocih, ki jim uspe priti do zdravnika, simptomi pogosto zamenjajo s simptomi drugih bolezni, na primer tuberkuloze ali malarije. Ekipa je sicer do svojih ugotovitev prišla na podlagi računalniškega modela, ki je upošteval različne dejavnike (statistični podatki glede raka pri otrocih, verjetnost za to, da dobijo otroci v posameznih državah ustrezno medicinsko obravnavo itn.). Rezultat je bila ocena primerov raka pri otrocih, ki ostanejo najverjetneje neodkriti, za kar 200 držav in območij po vsem svetu.

Otroci v afriki zdravstvo

Spregledanih naj bi bilo kar 43 odstotkov vseh primerov raka pri otrocih do 14 let

Glede na oceno naj bi bilo v letu 2015 približno 397.000 primerov raka pri otrocih, mlajših od 14 let. Po drugi strani pa so strokovnjaki s pomočjo omenjenega računalniškega modela ocenili, da je bilo odkritih zgolj 224.000 primerov (tovrstni registri v mnogih državah niti ne obstajajo, zato tu ni mogoče govoriti o natančnih številkah). Vse to pa pomeni, da je bilo spregledanih kar 43 odstotkov primerov raka pri otrocih.

Rešitev v univerzalnem dostopu do potrebne medicinske obravnave

Študija je med drugim zelo pomembna zaradi dejstva, da pomaga ovreči pogost mit, da raka med otroki v državah v razvoju praktično ni. V resnici pa je to prepričanje posledica pomanjkanja realnih podatkov in številnih neodkritih primerov. Ward vidi rešitev predvsem v univerzalnem zdravstvenem zavarovanju, ki omogoča dostop do potrebnih zdravstvenih storitev resnično vsem.

- Oglas -

Preberite tudi: Nova naprava, ki lahko zazna raka že v kapljici krvi

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×