0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNova naprava, ki lahko zazna raka na jajčnikih že v kapljici krvi

Nova naprava, ki lahko zazna raka na jajčnikih že v kapljici krvi

MORDA VAS ZANIMA

Za nekatere vrste raka je še posebej značilno, da so velikokrat odkriti zelo pozno, kar močno zmanjša možnosti za uspešno zdravljenje. Ena takšnih vrst je na primer rak na jajčnikih. Tako si znanstveniki že dolgo časa prizadevajo, da bi odkrili preprosto in zanesljivo metodo za odkrivanje tistih vrst raka, pri katerih je diagnoza običajno postavljena precej pozno. Raziskovalci, ki delujejo na različnih znanstvenih ustanovah v Kansasu, so se pri tem povezali in uspelo jim je odkriti nadvse inovativen pripomoček. Z njegovo pomočjo naj bi bilo mogoče zaznati raka že v eni sami kapljici krvi.  

- Oglas -

Naprava temelji na izrabi zelo majhnih delcev, ki nastajajo v naših celicah

Naprava, ki jo je razvila ekipa, ki jo je vodil Yong Zeng, profesor kemije, naj bi delovala na osnovi »filtracije« eksosomov oziroma mikroveziklov – zelo majhnih delcev, ki jih tvorijo določene celice. Ti delci so v zadnjih letih deležni zelo velikega zanimanja znanstvenikov. Odkrilo se je namreč, da eksosomi pošiljajo sporočila do celic in posredujejo molekularne informacije, pomembne za številne biološke funkcije. V primeru raka eksosomi vsebujejo biološke informacije, ki lahko usmerjajo rast in širjenje tumorjev.  Čeprav vse človeške celice tvorijo eksosome, pa so rakave celice običajno še posebej aktivne v primerjavi z zdravimi celicami.

Odkrivanje raka iz testa krvi

Pripomoček, ki ga bo morda mogoče uporabiti tudi za odkrivanje drugih bolezni

Nova naprava, ki bi bila lahko v prihodnje izjemno pomembna za zaznavanje vrst raka, ki jih je sicer težje odkriti, usmeri eksosome proti čipu, kjer se nato izvede analiza. Učinkovitost naprave so raziskovalci že testirali na vzorcih, ki so bili odvzeti pacientkam z rakom jajčnikom. Izkazalo se je, da lahko naprava resnično zazna raka že v najmanjši kapljici krvi oziroma v zelo majhni količini krvne plazme. Raziskovalci si zdaj prizadevajo, da bi bilo laboratorijsko testiranje naprave nadgrajeno še s kliničnim. Pripomoček bi bil lahko sicer uporaben tudi za zgodnje odkrivanje drugih vrst raka, ne le raka na jajčniki. Odpirajo pa se tudi možnosti za uporabo pri drugih boleznih.

Preberite tudi: Izraelski znanstveniki: “V letu dni bomo imeli zdravilo za vse vrste raka”

NAJNOVEJŠE