Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
RubrikeZanimivostiUčiteljica 100 dni nosila isto obleko in s tem učence naučila pomembnih...

Učiteljica 100 dni nosila isto obleko in s tem učence naučila pomembnih lekcij

MORDA VAS ZANIMA

Učiteljica iz New Jerseyja se je pred nekaj meseci odločila za na prvi pogled precej nenavaden eksperiment. Nekega jutra se je pred odhodom na delo oblekla v sivo obleko z gumbi. To samo po sebi seveda ne bi bilo nič posebnega, če ne bi Julia Mooney te obleke nato nosila še nadaljnjih 99 delovnih dni (prala jo je samo ob koncu tedna). Učenci so to hitro opazili. Početje njihove učiteljice je v njih vzbudilo zanimanje, vendar pa jim je Julia Mooney šele čez čas razkrila, kaj so razlogi za to, da tako dolgo nosi isti kos oblačila. S tem pa jim je najverjetneje dala zelo pomembno lekcijo, pomembnejšo od marsikatere šolske snovi …

Učiteljica 100 dni nosila isto obleko
Foto: Julia Ranson

Negativni vplivi hitre mode na planet in ljudi

- Oglas -

Po besedah Julie Mooney danes živimo v kulturi ekscesa, kar se odraža tudi na našem odnosu do oblačil. Kopičimo ogromno oblačil, ki jih v resnici ne potrebujemo. Mnogih kupljenih kosov morda sploh nikoli ne oblečemo. Vse to je povezano z razmahom t. i. hitre mode, ki omogoča poceni kupovanje vedno novih oblačil. Vendar pa hitra moda obenem običajno pomeni tudi ogromno izkoriščanja delavcev, ki izdelujejo ta oblačila, in onesnaževanja okolja. Julia Mooney je želela s svojim eksperimentom spodbuditi ljudi, predvsem pa svoje učence k drugačnemu pogledu na hitro modo. Z razpravo glede svoje obleke je sicer premišljeno počakala nekaj tednov, saj so bili takrat učenci že zelo dovzetni za njeno sporočilo. Pred tem so se namreč že kar nekaj časa spraševali, kaj počne njihova učiteljica.

Učiteljica 100 dni nosila isto obleko
Foto: Julia Ranson

Pomembna razprava za najstnike, ki velikokrat gradijo identiteto na svojem videzu

Pomembna lekcija, ki jo je želela predati Julia Mooney, pa je bila tudi ta, da ne bi smeli soditi drugega človeka po oblačilih in da ne obstaja pravilo, ki bi nam narekovalo, da moramo vsak dan nositi druga oblačila. Ker so njeni učenci 12- in 13-letniki, torej otroci oziroma najstniki, ki so pogosto zelo pozorni na vtis, ki bi ga lahko pustila njihova oblačila, je bila razprava o tej tematiki seveda zelo dobrodošla. Kot je povedala Julia Mooney, je odločitev, da se omeji na eno samo obleko, tudi njej sami omogočila veliko svobode, saj se ji ni bilo več treba nenehno ukvarjati s tem, kaj bo oblekla in kako bo videti. Hkrati pa je začutila moč ob spoznanju, da so lahko tudi naše modne odločitve oblika aktivizma.

Eksperiment začeli posnemati tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij

Julia Mooney upa, da bo s svojim protestom proti hitri modi spodbudila tudi druge, da posvetijo več premisleka temu, kakšna oblačila kupujemo in kako nato ravnamo z njimi. Ali smo pri nakupu resnično odgovorni? Bi lahko preživeli z manj oblačili ali pa vsaj občasno kupili rabljena oblačila namesto novih? Morda zašili manjšo luknjico, namesto da oblačilo preprosto zavržemo? Privrženci projekta te domiselne ameriške učiteljice so sicer na družbenih omrežjih že začeli z uporabo ključnika #OneOutfit100Days.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×