Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
RubrikeZanimivostiUčiteljica 100 dni nosila isto obleko in s tem učence naučila pomembnih...

Učiteljica 100 dni nosila isto obleko in s tem učence naučila pomembnih lekcij

MORDA VAS ZANIMA

Učiteljica iz New Jerseyja se je pred nekaj meseci odločila za na prvi pogled precej nenavaden eksperiment. Nekega jutra se je pred odhodom na delo oblekla v sivo obleko z gumbi. To samo po sebi seveda ne bi bilo nič posebnega, če ne bi Julia Mooney te obleke nato nosila še nadaljnjih 99 delovnih dni (prala jo je samo ob koncu tedna). Učenci so to hitro opazili. Početje njihove učiteljice je v njih vzbudilo zanimanje, vendar pa jim je Julia Mooney šele čez čas razkrila, kaj so razlogi za to, da tako dolgo nosi isti kos oblačila. S tem pa jim je najverjetneje dala zelo pomembno lekcijo, pomembnejšo od marsikatere šolske snovi …

Učiteljica 100 dni nosila isto obleko
Foto: Julia Ranson

Negativni vplivi hitre mode na planet in ljudi

- Oglas -

Po besedah Julie Mooney danes živimo v kulturi ekscesa, kar se odraža tudi na našem odnosu do oblačil. Kopičimo ogromno oblačil, ki jih v resnici ne potrebujemo. Mnogih kupljenih kosov morda sploh nikoli ne oblečemo. Vse to je povezano z razmahom t. i. hitre mode, ki omogoča poceni kupovanje vedno novih oblačil. Vendar pa hitra moda obenem običajno pomeni tudi ogromno izkoriščanja delavcev, ki izdelujejo ta oblačila, in onesnaževanja okolja. Julia Mooney je želela s svojim eksperimentom spodbuditi ljudi, predvsem pa svoje učence k drugačnemu pogledu na hitro modo. Z razpravo glede svoje obleke je sicer premišljeno počakala nekaj tednov, saj so bili takrat učenci že zelo dovzetni za njeno sporočilo. Pred tem so se namreč že kar nekaj časa spraševali, kaj počne njihova učiteljica.

Učiteljica 100 dni nosila isto obleko
Foto: Julia Ranson

Pomembna razprava za najstnike, ki velikokrat gradijo identiteto na svojem videzu

Pomembna lekcija, ki jo je želela predati Julia Mooney, pa je bila tudi ta, da ne bi smeli soditi drugega človeka po oblačilih in da ne obstaja pravilo, ki bi nam narekovalo, da moramo vsak dan nositi druga oblačila. Ker so njeni učenci 12- in 13-letniki, torej otroci oziroma najstniki, ki so pogosto zelo pozorni na vtis, ki bi ga lahko pustila njihova oblačila, je bila razprava o tej tematiki seveda zelo dobrodošla. Kot je povedala Julia Mooney, je odločitev, da se omeji na eno samo obleko, tudi njej sami omogočila veliko svobode, saj se ji ni bilo več treba nenehno ukvarjati s tem, kaj bo oblekla in kako bo videti. Hkrati pa je začutila moč ob spoznanju, da so lahko tudi naše modne odločitve oblika aktivizma.

Eksperiment začeli posnemati tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij

Julia Mooney upa, da bo s svojim protestom proti hitri modi spodbudila tudi druge, da posvetijo več premisleka temu, kakšna oblačila kupujemo in kako nato ravnamo z njimi. Ali smo pri nakupu resnično odgovorni? Bi lahko preživeli z manj oblačili ali pa vsaj občasno kupili rabljena oblačila namesto novih? Morda zašili manjšo luknjico, namesto da oblačilo preprosto zavržemo? Privrženci projekta te domiselne ameriške učiteljice so sicer na družbenih omrežjih že začeli z uporabo ključnika #OneOutfit100Days.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×