0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKava malce drugače: 7 odličnih kavnih nadomestkov

Kava malce drugače: 7 odličnih kavnih nadomestkov

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi po vsem svetu si težko predstavlja jutra brez skodelice kave. Zmerna količina kave ni nujno problematična oziroma je lahko celo koristna, na primer za zmanjševanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Za pozitivne učinke kave so koristni predvsem polifenoli, pomembna skupina antioksidantov. Zmerno uživanje kave je lahko koristno tudi za zbranost in hitrejše delovanje metabolizma. Seveda pa zaradi vsebnosti kofeina ni dobro, da s kavo pretiravate. Čezmeren vnos kofeina lahko povzroči težave, kot so nespečnost, razdražljivost, prebavne motnje, tresavica itn. Tako je priporočljivo, da kavo kombinirate z alternativnimi napitki, ki poskrbijo za podoben učinek in/ali okus, toda brez tveganja za nezaželene stranske učinke.

- Oglas -
Cikorija

Cikorija

Eden od najbolj priljubljenih kavnih nadomestkov so nedvomno napitki iz cikorije oziroma iz praženih in zmletih korenin omenjene rastline. Okus napitkov iz cikorije je precej močan in podoben okusu kave, le da tovrstni napitki seveda ne vsebujejo kofeina. Cikorija je znana kot odličen vir inulina, topne vlaknine, ki poskrbi za boljšo prebavo in za bolj zdrav mikrobiom, saj spodbuja razmnoževanje koristnih bakterij, vključno z laktobacili in bifidobakterijami. Napitek iz cikorije pa lahko prispeva tudi k učinkovitejši presnovi maščob, saj spodbuja izločanje žolča.

Zlato mleko

Okus zlatega mleka je sicer precej drugačen od okusa kave, toda ker gre za zelo močan okus, lahko vendarle poteši vašo željo po kavi. Gre za tradicionalen ajurvedski napitek, ki lahko poskrbi za najrazličnejše pozitivne učinke na zdravje, predvsem zaradi izrazitega protivnetnega delovanja. Zlato mleko je v osnovi pripravljeno iz mleka, kurkume in črnega popra, pogosto pa so vključeni tudi dodatki, kot so cimet, ingver, muškatni orešček in vanilja.

Regratova kava

Zelo okusen napitek, katerega okus precej spominja na okus kave, je mogoče pripraviti tudi iz regratovih korenin. Napitek je lahko zelo koristen za jetra. V regratovih koreninah, ki se lahko uporabijo tudi za pripravo čaja, je namreč mogoče najti snovi, ki spodbujajo učinkovitejše razstrupljanje telesa, kar poskrbi za razbremenitev jeter.

- Oglas -
Volčji bob nadomestek kave

Kava iz volčjega boba

Dober brezkofeinski nadomestek kave je lahko tudi kava, pripravljena iz praženih in mletih semen volčjega boba. Gre za izjemno aromatičen napitek polnega okusa, ki je zelo podoben okusu kave. Ker vsebuje esencialne maščobne kisline, ki so pomembne za naše zdravje, je napitek iz volčjega boba med drugim koristen za zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja.

Kava z dodatkom začimb ali medicinskih gob

Tudi ko si privoščite skodelico kave, je dobro, da ste pozorni na dodatke, ki jih uporabljate. Precej boljša izbira od dodatkov, kot je smetana, so različne začimbe, ki izboljšajo oziroma popestrijo okus kave, obenem pa poskrbijo za dodatne pozitivne učinke na zdravje. Odličen dodatek je denimo cimet, ki je še posebej koristen za uravnavanje krvnega sladkorja. Okus kave pa lahko denimo popestrite tudi z muškatnim oreščkom ali kardamomom. V zadnjih letih so postale zelo priljubljene tudi kavne mešanice z dodatkom različnih medicinskih gob, ki so med drugim zelo koristne za okrepitev imunskega sistema.

Matcha namesto kave

Matcha

Matcha je tradicionalni japonski napitek, ki je v osnovi zelo podoben zelenemu čaju, vendar pa se listi pred pripravo zmeljejo v prah, ki se nato vmeša v tekočino. To poskrbi za polnejši okus, obenem pa za dodatne zdravstvene koristi. Matcha vaše telo oskrbi z obiljem katehinov, ki ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali.

Pesin sok

Tisto, kar druži pesin sok in kavo, je predvsem vpliv na našo raven energije. Po zaužitju obeh napitkov smo precej bolj energični, zato se lažje spopademo z različnimi izzivi. Vendar pa je učinek pesinega soka precej bolj enakomeren. Ni torej nevarnosti za hiter dvig in nato nagel padec ravni energije, saj pozitivni učinki niso odvisni od kofeina. Če kavo pijete predvsem zaradi lažjega premagovanja utrujenosti in ne toliko zaradi okusa, jo lahko torej poskusite vsaj občasno zamenjati s pesnim sokom.

.

NAJNOVEJŠE