Kakšne so posledice kajenja marihuane?

  Kajenje cannabisa ima globoke korenine v zgodovini. Marihuana je že več desetletij ilegalna v mnogih državah, saj kajenje le-te vpliva na duševno stabilnost, poleg tega pa tudi oslabi motorične funkcije telesa. Dolgoročno kajenje marihuane pa je vsekakor lahko nevarno, saj tako kot tudi kajenje tobaka, škoduje pljučom.

  Kratkoročni učinki marihuane

  Spremembe percepcije in razpoloženja se bodo po kajenju marihuane spremenila že v desetih minutah. Prav tako lahko kajenje omenjene rastline povzroči efekt evforije, sproščenosti in občutka odtujenosti.

  Marihuana pa vpliva tudi na kratkoročni spomin, poveča se vizualno zaznavanje, spremeni pa se zaznavanja časa in koordinacija. Pri nekaterih pa povzroči marihuana tudi občutek tesnobe, panike in depresije.

  Kratkoročno gledano lahko kajenje te rastline oslabi občutek bolečine, kar je v nekaterih državah sprožilo zanimanje za zdravilne učinke te rastline.

  Dolgotrajni učinki marihuane

  Za razliko od ostalih rekreacijskih drog, kot na primer alkohol, ima relativno dolgo razpolovno (a relatively long half-life in the body) dobo v telesu, saj so cannabinoidi topne maščobe, katere shranjujejo maščobne celice. THC ali delta 9-tetrahidrocannabinol je najbolj aktiven cannabinoid v marihuani, katerega se lahko zazna v krvi po 3 do 10 dneh.

  Dolgoročne posledice

  Kakšen vpliv ima uživanje marihuane na mentalno stanje človeka, je še za enkrat neraziskano, saj nobena raziskava do sedaj ni dokazala negativnih posledic. Vendar pa trdijo nekateri znanstveniki, da obstaja razlika med tistimi, ki že dalj časa uživajo marihuano in tistimi, ki jo le kratek čas, saj bi naj na nek način vplivala na besedni zaklad in spomin. Vendar pa so to le domneve.

  Po drugi strani pa so fizični učinki uživanja marihuane bolj očitni. Tako kot pri kajenju tobaka, kajenje marihuane škoduje pljučom in dihalom, saj s kajenjem vdihavamo razne kemikalije in kancerogene snovi. Redno kajenje marihuane ima zato lahko dolgotrajne posledice dihal.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. KAKŠNE SO POSLEDICE KAJENJA MARIHUANE?
   pa poglejmo vaš članek..
   -prvo kot prvo dolgoročno kajenje TOBAKA škoduje telesu, ne pa marihuane..tako da, če hočete biti specifični.. če si delaš džointe brez tobaka..torej, če kadiš samo travo ti ne bo nič oz. zaradi tega ne more biti “nevarno”.
   -drugič…. občutek tesnobe, panike, depresije… do tega lahko pride samo pri ljudeh, ki že imajo te predispozicije anksioznih motenj, depresije, ali kakršnih koli drugih psihičnih motenj..to je enako kot da bi napisali, da tisti, ki so na tabletah za pritisk ali kaj podobnega, da ne smejo piti alkohola.. pač malo sfaljeno bistvo.
   -next… v nobeni državi se ni “SPROŽILO” zanimanje za zdravilne učinke marihuane. Lepo vas prosim. Marihuano so za zdravilne namene uporabljali že vsaj 5000let pnš. Dejte, ne nabijat no..
   -in ne, THC se NE izloči iz telesa v 3-10 dneh ampak v vsaj 3 tednih (oz odvisno od količine, koliko je oseba skadila, če kadiš že par let bo to trajalo tudi 3-4 mesece)..pa če koga zanima..pomaga, da vsako jutro spiješ limono oz karkoli ki vsebuje vitamin C +potenje..torej fizično delo čez dan.. Tako se telo hitreje sčisti.
   -Niso domneve glede spomina in koliko je to povezano s tem kolk časa kadiš travo.. Je res, da če pretiravaš je možno, da si uničiš kratkoročni in tudi dolgoročni spomin.
   -In ne, kajenje marihuane ne škoduje pljučem (in ne napiše se pljučOm) in dihalom..primer: tisit, ki imajo astmo lahko pri zdravniku dobijo medicinsko marihuano ….Poznam osebno 3primere.. Noben je nima več. +Marihuana lajša bolečine in zmanjšuje raka. . .
   ne, ne vdihuješ nobenih kemikalij… edino če jo mešaš z cigaretom..pač, cigaret je problem, ne trava.

   no bravo, skoraj vse v vašem članku je neresnično…če se špilate že neke reporterje, dejte vsaaj preverit kaj pišete..pa ne sam na enem koncu.
   lp

  Comments are closed.