fbpx
Domov Zdravje & prehrana Kakšne so posledice kajenja marihuane?

Kakšne so posledice kajenja marihuane?

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Kajenje cannabisa ima globoke korenine v zgodovini. Marihuana je že več desetletij ilegalna v mnogih državah, saj kajenje le-te vpliva na duševno stabilnost, poleg tega pa tudi oslabi motorične funkcije telesa. Dolgoročno kajenje marihuane pa je vsekakor lahko nevarno, saj tako kot tudi kajenje tobaka, škoduje pljučom.

Kratkoročni učinki marihuane

Spremembe percepcije in razpoloženja se bodo po kajenju marihuane spremenila že v desetih minutah. Prav tako lahko kajenje omenjene rastline povzroči efekt evforije, sproščenosti in občutka odtujenosti.

Marihuana pa vpliva tudi na kratkoročni spomin, poveča se vizualno zaznavanje, spremeni pa se zaznavanja časa in koordinacija. Pri nekaterih pa povzroči marihuana tudi občutek tesnobe, panike in depresije.

Kratkoročno gledano lahko kajenje te rastline oslabi občutek bolečine, kar je v nekaterih državah sprožilo zanimanje za zdravilne učinke te rastline.

Dolgotrajni učinki marihuane

Za razliko od ostalih rekreacijskih drog, kot na primer alkohol, ima relativno dolgo razpolovno (a relatively long half-life in the body) dobo v telesu, saj so cannabinoidi topne maščobe, katere shranjujejo maščobne celice. THC ali delta 9-tetrahidrocannabinol je najbolj aktiven cannabinoid v marihuani, katerega se lahko zazna v krvi po 3 do 10 dneh.

Dolgoročne posledice

Kakšen vpliv ima uživanje marihuane na mentalno stanje človeka, je še za enkrat neraziskano, saj nobena raziskava do sedaj ni dokazala negativnih posledic. Vendar pa trdijo nekateri znanstveniki, da obstaja razlika med tistimi, ki že dalj časa uživajo marihuano in tistimi, ki jo le kratek čas, saj bi naj na nek način vplivala na besedni zaklad in spomin. Vendar pa so to le domneve.

Po drugi strani pa so fizični učinki uživanja marihuane bolj očitni. Tako kot pri kajenju tobaka, kajenje marihuane škoduje pljučom in dihalom, saj s kajenjem vdihavamo razne kemikalije in kancerogene snovi. Redno kajenje marihuane ima zato lahko dolgotrajne posledice dihal.

Prejšnji članekAntibakterijska manija
Naslednji članekPridobivanje vode iz zraka
- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×