Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljePridobivanje vode iz zraka

Pridobivanje vode iz zraka

MORDA VAS ZANIMA

Nobene rastline na vidiku, tla puščave že mesece niso videle dežne kaplje, kaj storiti? Zakaj se ne bi ozrli malce okoli sebe in se osredotočili na nevidno stvar?

- Oglas -

V zraku lahko vedno najdemo sledi vode, sedaj pa so raziskovalci našli način, kako ustvariti pitno vodo iz vlage v zraku, sistem pa temelji na obnovljivi energiji, kar pomeni, da je stvar še toliko boljša.

Za puščavo Negev v Izraelu je bilo ugotovljeno, da je letna povprečna vlažnost zraka 64 %, kar pomeni da je v vsakem kubičnem metru 11.5 mililitrov vode.

Na podlagi takšnih podatkov se je zbrala skupina znanstvenikov, ki so odkrili način kako spremeniti vlago v zraku v pitno vodo. Proces, ki so ga odkrili je osnovan na obnovljivi energiji, kot so na primer sončni kolektorji in fotovoltaične celice, ki omogočajo tej metodi, da je povsem neodvisna pri porabi energije. Zato bo lahko takšna vrsta pridobivanja vode uspevala v regijah, ki nimajo nikakršne električne infrastrukture.

Postopek pa je naslednji: higroskopska slanica – solna raztopina, ki absorbira vlago – steče po enoti v obliki stolpca, pri tem pa absorbira vlago iz zraka. Nato jo posrka v vakuumsko zaprt zbiralnik, ki se nahaja nekaj metrov od tal. Energija iz zbiralnikov sončne energije pa segreje slanico, katera se razredči z absorbirano vodo.

- Oglas -

Zaradi vakuuma je vrelna stopnja tekočine nižja kot normalen atmosferski tlak (takšen pojav je pogost v gorah, saj je tam tlak nižji kot pa v dolini). Neslana kondenzirana voda, ki je izparela nato steče po ceveh naprej v sistem, gravitacija tega vodnega stolpca pa nenehno proizvaja vakuum. Na novo skoncentrirana slanica pa nato zopet steče po stolpcu in na novo absorbira vlago.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×