5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Ekologija & okoljePridobivanje vode iz zraka

Pridobivanje vode iz zraka

MORDA VAS ZANIMA

Nobene rastline na vidiku, tla puščave že mesece niso videle dežne kaplje, kaj storiti? Zakaj se ne bi ozrli malce okoli sebe in se osredotočili na nevidno stvar?

- Oglas -

V zraku lahko vedno najdemo sledi vode, sedaj pa so raziskovalci našli način, kako ustvariti pitno vodo iz vlage v zraku, sistem pa temelji na obnovljivi energiji, kar pomeni, da je stvar še toliko boljša.

Za puščavo Negev v Izraelu je bilo ugotovljeno, da je letna povprečna vlažnost zraka 64 %, kar pomeni da je v vsakem kubičnem metru 11.5 mililitrov vode.

Na podlagi takšnih podatkov se je zbrala skupina znanstvenikov, ki so odkrili način kako spremeniti vlago v zraku v pitno vodo. Proces, ki so ga odkrili je osnovan na obnovljivi energiji, kot so na primer sončni kolektorji in fotovoltaične celice, ki omogočajo tej metodi, da je povsem neodvisna pri porabi energije. Zato bo lahko takšna vrsta pridobivanja vode uspevala v regijah, ki nimajo nikakršne električne infrastrukture.

Postopek pa je naslednji: higroskopska slanica – solna raztopina, ki absorbira vlago – steče po enoti v obliki stolpca, pri tem pa absorbira vlago iz zraka. Nato jo posrka v vakuumsko zaprt zbiralnik, ki se nahaja nekaj metrov od tal. Energija iz zbiralnikov sončne energije pa segreje slanico, katera se razredči z absorbirano vodo.

- Oglas -

Zaradi vakuuma je vrelna stopnja tekočine nižja kot normalen atmosferski tlak (takšen pojav je pogost v gorah, saj je tam tlak nižji kot pa v dolini). Neslana kondenzirana voda, ki je izparela nato steče po ceveh naprej v sistem, gravitacija tega vodnega stolpca pa nenehno proizvaja vakuum. Na novo skoncentrirana slanica pa nato zopet steče po stolpcu in na novo absorbira vlago.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×