0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako zmanjšati negativen vpliv dela v nočnih izmenah na zdravje?

Kako zmanjšati negativen vpliv dela v nočnih izmenah na zdravje?

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da imajo lahko nočne izmene zelo negativen vpliv na zdravje delavcev. Najbolj neposredno se to odraža v porušenem bioritmu, pojavijo pa se lahko tudi druge težave. Nočne izmene naj bi na dolgi rok celo povečevale tveganje za nekatere kronične bolezni. Tudi vaša služba zahteva delo v nočnih izmenah? Z upoštevanjem spodnjih nasvetov lahko negativne vplive vsaj nekoliko ublažite.

- Oglas -

Nočna izmena

Izkoristite vsako priložnost za razgibavanje

Za ljudi, ki delajo v nočnih izmenah, je telovadba še pomembnejša kot sicer. Z redno telesno aktivnostjo lahko telesu pomagate, da se lažje prilagodi na manj ugodne okoliščine. Tako poskušajte tudi med samim delom izkoristiti čim več odmorov, da se malce razgibate. To vam bo seveda pomagalo tudi pri tem, da lažje ostanete budni in zbrani. Verjetno zaradi svojega urnika tudi težje najdete čas za telovadbo, zato je še toliko pomembneje, da zares izkoristite vsako možnost, ki se ponudi med delom, četudi gre le za nekaj minut.

Prilagodite svojo spalnico

Delo v nočnih izmenah seveda pomeni tudi, da morate pogosto spati ob drugačnih urah kot večina ljudi. Zaradi svetlobe, hrupa in drugih motečih dejavnikov so težave z nespečnostjo pri delavcih v nočnih izmenah zelo pogoste. Vaš bioritem je že v osnovi neurejen, zato poskušajte poskrbeti vsaj za to, da bo okolje, v katerem boste spali, čim bolj ugodno. Omislite si primerne žaluzije oziroma debelejše zavese, pripomočke za zmanjšanje hrupa, spalne maske ipd. Investicija v manjšo predelavo kotička za spanje se vam bo na dolgi rok zagotovo splačala.

- Oglas -

Pred spanjem imejte stalno rutino

Zelo koristna je tudi ustaljena rutina neposredno pred spanjem. Četudi ne spite vedno ob enakih urah, bosta vaše telo in um s ponavljanjem določenega zaporedja aktivnosti tik pred odhodom v posteljo sčasoma spoznala, kdaj je čas za spanje.

Ne pretiravajte s kofeinom

Skušnjava, da si med nočnimi izmenami pomagate z ogromnimi količinami kofeinskih napitkov, je verjetno zelo velika. Vendar pa s tem na dolgi rok tvegate ogromno težav z zdravjem, težave s spanjem pa bodo tako še večje. Poskušajte torej postopoma vsaj nekoliko zmanjšati količino kofeina, ki ga vnašate v svoje telo.

Pazite na vitamin D

Zaradi manjše izpostavljenosti sončni svetlobi predstavlja delo v nočnih izmenah tudi povečano nevarnost za pomanjkanje vitamina D, ki ima v našem telesu ogromno pomembnih nalog. Tako je načeloma priporočljivo, da si pomagate s prehranskimi dopolnili.

Poskrbite za zdrave prigrizke

Delavci v nočnih izmenah naj bi precej pogosto posegali po nezdravih prigrizkih. Znano je, da se ponoči oziroma takrat, ko smo utrujeni, težje upremo nezdravi hrani. Tako pazite, da boste imeli med nočnim delom vedno pri roki zdrave prigrizke. Ko boste lačni, bo tako skušnjava precej manjša.

.

NAJNOVEJŠE