0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj pride do zastajanja prekomernih količin vode v telesu?

Zakaj pride do zastajanja prekomernih količin vode v telesu?

MORDA VAS ZANIMA

Prekomerno kopičenje tekočine v telesu je težava, s katero se sooča veliko ljudi. Najpogosteje se odrazi na predelu gležnjev, stopal, dlani in trebuha. V mnogih primerih je zastajanje posledica nepravilnega delovanja ledvic, saj so prav ledvice močno odgovorne za uravnavanje telesnih tekočin. Vendar pa obstaja tudi mnogo drugih razlogov za tovrstne težave …

- Oglas -

Zastajanje vode v telesu

Visoke temperature in neugodni pogoji na delovnem mestu

Eden od možnih vzrokov za zastajanje vode v telesu je izpostavljenost zelo visokim temperaturam. Težave pa imajo zelo pogosto tudi ljudje, ki opravljajo določene poklice. V mislih imamo predvsem delovna mesta, kjer je skorajda neizogibno, da morate dlje časa stati na mestu. Do povečanega zastajanja vode lahko na primer pride tudi med daljšimi potovanji. Tako so težave pogostejše tudi pri tistih, ki zelo pogosto potujejo.

Slabe vsakodnevne navade

Na mnoge dejavnike, ki povzročajo prekomerno zastajanje vode v telesu, nimate neposrednega vpliva. Mnogokrat pa je to tudi odraz naših slabih vsakodnevnih navad. Do težav s kopičenjem vode tako pogosto prihaja zaradi prevelikega vnosa soli, pri čemer je problematičen predvsem natrij, ki lahko v prekomernih količinah negativno vpliva na proces uravnavanja tekočin v telesu. Za zastajanje pa je lahko krivo tudi pomanjkanje fizične aktivnosti.

- Oglas -

Spremembe hormonskega ravnovesja in različne bolezni

Ženske pogosto opažajo prekomerno zastajanje tekočine med menstruacijo, zaradi spremenjenih količin hormonov v telesu pa je težava zelo pogosta tudi pri nosečnicah, ki imajo tako večkrat otečene gležnje, stopala ipd. Kot že omenjeno, je zastajanje tekočin, ki se odrazi v obliki edemov, velikokrat tudi simptom ledvičnih bolezni. Krive so lahko tudi težave s srcem, simptom pa je pogost tudi pri cirozi.

Stranski učinek jemanja nekaterih zdravil

Medtem ko jemljemo zdravila za odpravo ali lajšanje določenih težav, se lahko žal pojavijo druge. Ena takšnih, ki velja za dokaj pogost nezaželen stranski učinek, je tudi prekomerno zastajanje vode. Značilno je za različne vrste zdravil, med drugim tudi za tista, ki se pogosto predpisujejo diabetikom, in za nekatera protivnetna zdravila.

NAJNOVEJŠE