Dom & EnergijaIzkoristite pozitivne učinke kuhinjskih »odpadkov«

Izkoristite pozitivne učinke kuhinjskih »odpadkov«

MORDA VAS ZANIMA

Pri različnih vrstah sadja in zelenjave nam na koncu ostane precej odpadkov, ki jih običajno zavržemo. Vendar pa se v teh navideznih odpadkih pogosto skriva ogromno koristnih snovi, zato so lahko še vedno zelo uporabni. Vsaka vrsta prinaša specifične pozitivne učinke, ki jih je vsekakor vredno izkoristiti …

- Oglas -

Kuhinjski odpadki

Bananini olupki za zalivanje rastlin

Voda, ki jo lahko pripravite iz bananinih olupkov, je zelo koristna za vaše rastline, saj jih oskrbi z mnogimi koristnimi minerali in drugimi snovmi. Bananin olupek prekrijte z vodo in pustite stati vsaj nekaj ur. Nato »bananino vodo« zmešajte z navadno, in sicer v razmerju
1 : 5. Mešanico lahko zdaj uporabite za zalivanje.

Krompirjevi olupki za upočasnitev staranja

S pomočjo krompirjevih olupkov lahko poskrbite za bolj mladosten videz svoje kože. Preprosto lezite in krompirjeve olupke položite na obraz za približno 10 minut (kože naj se dotika notranja stran olupkov). Olupke lahko uporabite tudi za zmanjšanje izrazitosti podočnjakov, podobno kot na primer rezine kumar.

Protivnetno delovanje čebulnih olupkov

Čebulni olupki so zelo bogati z nekaterimi pomembnimi hranilnimi snovmi, med drugim tudi s kvercetinom, ki velja za močan antioksidant. Med drugim lahko olupki čebule pomagajo pri ublažitvi vnetij v telesu, koristni pa so lahko tudi za zaščito arterij, zniževanje krvnega sladkorja ipd. Same olupke sicer težko pojemo, vendar pa jih lahko po drugi strani vključite v pripravo določenih jedi. Dodate jih lahko na primer juham in enolončnicam, nato pa jih preprosto odstranite, preden jed postrežete. Jedi bodo tako bolj zdrave, obenem pa tudi okusnejše.

Pomarančni olupki za odganjanje mravelj

- Oglas -

V primeru težav z mravljami so lahko še posebej uporabni pomarančni olupki. Vsebujejo namreč določena olja, katerih vonj odbija mravlje. Namesto da pomarančne olupke zavržete, jih raje razporedite po različnih mestih v svojem domu. Olupke pa lahko stresete tudi v mešalnik in dodate malce vode ter nato z mešanico popršite mesta, ki so običajno še posebej vabljiva za mravlje.

NAJNOVEJŠE