Zdravje & prehranaKaj bi morali vedeti o vitaminih in mineralih?

Kaj bi morali vedeti o vitaminih in mineralih?

MORDA VAS ZANIMA

O vitaminih in mineralih vemo veliko, a še vseeno premalo. Prehranski dodatki nas iz trgovin vabijo na vsakem vogalu in raziskave kažejo, da stres, onesnaženo okolje in sodobna pridelava hrane osiromašijo še tako zdrav jedilnik.

Ne pozabite na uradno medicino

- Oglas -

Amanda Ursell je leta 2003 izdala knjigo Vitamini in minerali, kjer se je lotila natančne obravnave vitaminov in mineralov, kjer so ti tudi podrobno prikazani. Preden se ujezite in si mislite, da vitamini in minerali ne zdravijo bolezni, naj vas pomirimo, saj se morate ob kakršnikoli telesni okvari posvetovati s svojim zdravnikom. Ni pa odveč poleg uradne medicine za boljše počutje priskrbeti sebi in svojemu telesu zdravo in uravnoteženo prehrano, polno vitaminov in mineralov.

Ali naj jem dodatke?

Življenje nas je privedlo do tega, da je, če želimo živeti kar se da zdravo, potrebno paziti, da pojemo dovolj hrane, ki je bogata z vitamini in minerali. Vitamini in minerali so v naši prehrani nujni, če želimo zdravo telo, saj so ključnega pomena za naše zdravje. Hrana, ki jo jemo, je osiromašena in paziti moramo, da jemo hrano eko pridelave ali še bolje tako iz domačega vrta. Ta hrana ima zagotovo več vitaminov in mineralov kot katerakoli druga. Pomembno je tudi vedeti, da vseh vitaminov v zadostni količini ne moremo dobiti s hrano. Folna kislina in vitamin D naj bi bila še vedno najboljša v obliki dodatkov.

Potrebno je vedeti, da nekateri ljudje potrebujejo več vitaminov in morajo prej poseči po dodatkih. To se zgodi pri zelo zaposlenih ljudeh, ki so pod stresom, nosečnicah, intenzivnih športnikih in starostnikih.

Vitamini in minerali

Kaj uvrščamo med vitamine in minerale?

- Oglas -

Vitamine uvrščamo v dve skupini, prve telo redno potrebuje, ker se topijo v vodi in se izločijo z urinom. Sem spadajo vitamin C in vitamini skupine B, medtem ko se preostali A, D, E, K topijo v maščobi in se v telesni maščobi lahko skladiščijo tudi do več let. Minerali so anorganske snovi, ki izvirajo iz nežive narave, kot so rudnine in kovine. Tudi minerale delimo v dve skupini, prvi so nujno potrebni in jih poznamo 22, drugi pa so potrebni malo manj. V prve sodijo kalcij, magnezij, kalij, kloridi, žveplo in fosfor, v drugo pa baker, krom, fluorid, selen in cink. Minerali imajo pomembno vlogo pri zdravemu razvoju kosti, delujejo proti mišičnim krčem pri intenzivni vadbi ter ohranjajo zdrav imunski sistem.

Absorpcija

Ker bi nam razlaga o vseh vitaminih in mineralih vzela preveč prostora za en članek, vedite, da je pri vitaminih zelo pomembna absorpcija. Značilnosti posameznih vitaminov se najde zlahka, medtem ko o sami njihovi absorpciji ni veliko napisanega. Če vitamin C zaužijemo hkrati s hrano rastlinskega izvora, v kateri je veliko železa, se bo ta mineral absorbiral hitreje kot sicer. Isto velja za kombinacijo vitamina C in kalcija v enem obroku. Pri vitaminu A pa je tako, da telo laže absorbira vitamin A in beta karoten, če ju zaužijemo hkrati z nekaj olja in maščobe. Prav tako je treba paziti pri prevelikih količinah minerala kalija, ki lahko zavira absorpcijo drugega minerala, in sicer magnezija.

Pazljivi tudi pri zeliščih

Tudi zelišča, ki rastejo v naravi, imajo veliko blagodejnih učinkov, a imajo tudi ta velik vpliv na kemijske procese v telesu in tudi nekatere stranske učinke, zato se tudi z zelišči ne skušamo zdraviti brez posveta z zdravnikom, saj imajo tudi ta lahko stranske učinke v telesu z vplivanjem na kemijske procese v telesu.

Pazimo nase in jejmo zdravo in uravnoteženo hrano, saj bomo tako lahko kljubovali stresnemu načinu življenja v 21. stoletju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×