Juha z jurčki in ajdovo kašo

    Gobova juha z jurčki in ajdovo kašo je odlična jed, ki jo lahko pripravimo iz svežih ali shranjenih posušenih ali zamrznjenih gob kot so na primer jurčki. Pripravljamo jo lahko čez celo leto, bodisi kot glavno jed ali pa kot predjed. Pa dober tek.

    • Gobova juha30 – 50 g suhih ali ustrezno več svežih jurčkov,
    • 2 debela krompirja,
    • 1 drobno sesekljana čebula,
    • 1 strok sesekljanega česna,
    • lovor,
    • sol,
    • majaron,
    • poper,
    • 2 pesti ajdove kaše,
    • 2 l vode,
    • kis po okusu,
    • ½ kisle smetane

    Suhe gobe namočimo v vodi. Pristavimo vodo, v katero damo na kocke narezan krompir, odcejene gobe ter zacimbe. Vse skupaj kuhamo do mehkega. Nazadnje pridamo rahlo prežganje, ki ga pripravimo tako, da na masti popražimo čebulo, dodamo moko in med mešanjem pražimo, da moka malo porumeni, dodamo česen in zalijemo s kozarcem mrzle vode ter gladko razkuhamo. Prežganje vmešamo v krompirjevo juho in prevremo. Nazadnje dodamo še kislo smetano, peteršilj in kuhano ajdovo kašo. Namesto prežganja lahko uporabimo tudi podmet. Le tega pripravimo tako, da v kozarec mrzle vode damo moko, gladko razmešamo in med mešanjem vlijemo v krompirjevo juho. Juho lahko po okusu začinimo s kisom.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte