Vrt & VrtnarjenjeVermikultura: Kompostiranje z deževniki

Vermikultura: Kompostiranje z deževniki

MORDA VAS ZANIMA

Vermikultura – kam naj uvrstim ta izraz? Se vam niti sanja ne, kaj označuje ta beseda in na kaj se nanaša? Vsa skrivnost bo že v nekaj vrsticah razkrita, le nadaljujte s prebiranjem.

Deževniki so izredno koristne živali

- Oglas -

Lahko vam omenimo, da gre za živali, ki so vseskozi prisotne v okolici naših domov, živalice, ki si prav gotovo zaslužijo našo pozornost. Če ne zaradi koristi, ki nam jih prinesejo, pa vsaj zaradi posebnega izgleda. Včasih, jih ni kar nekaj časa na spregled in jih že skoraj malce pozabimo, a so še vedno kljub temu aktivni v naših tleh, samo, da jih ljudje takrat ne vidimo. Se vam že svita o kom bo tekla beseda? Ja seveda, o deževnikih! Ste že kdaj uspeli prešteti vse deževnike, ki živijo na vašem vrtu? Tu mislimo predvsem na tiste majhne, skromne živalice, ki rijejo po vaših gredicah in ne na tiste, ki samo pridno pridelujejo odpadke na kompostu.  Znano je, da se različne vrste deževnikov, hranijo z različnimi snovmi, zaradi česar ni nič čudnega, v kolikor bivajo na istem prostoru.

VermikulturaEkosistem na vrtu

Nekateri deževniki se prehranjujejo z drobno razgrajenimi organskimi snovmi, drugi spet z nečim drugim – kuhinjski odpadki pa niso zanimivi za prehranjevati nobenim  od omenjenih.  Morda ste do sedaj na deževnike gledali samo kot na nagnusne male kačice, katerih se nikakor ne morete znebiti. Niti se jih ne poskušajte znebiti, saj so zelo koristni! Deževniki so zelo koristni, saj s svojim ruvanjem po zemlji izboljšajo zemljino zgradbo in odcednost zemlje.

Nekateri deževniki so lahek plen ptičev, ker se hranijo tik pod površino, medtem, ko vmbolj vročih poletnih dneh rijejo tudi do pol metra globoko, tam kjer je bolj vlažno in hladno.  S tem, ko rijejo v globine zemlje tudi premikajo in s seboj vlečejo biološko bogato gornjo plast zemlje in jo na ta način spotoma odlagajo v nižje, bolj revne plasti. Na ta način se v nižjih plasteh ustvarjajo bogate galerije prsti.  Obraten proces poteka ob deževju, ali kadar vrt zalivamo. Takrat deževniki iz globjih plasti rinejo na površje, pri čemer s sabo na površje vlečejo tudi tiste bolj revne prsti, katere se nato zmešajo z gornjimi plastmi zemlje. Lahko bi rekli, da ustvarjajo neko ravnovesje v določenem ekosistemu, kaj ne?

Vermikultura – uporabimo deževnike za izdelavo rodovitne zemlje

Deževnike pa lahko uporabimo tudi za razkrajanje organskih gospodinjskih odpadkov iz katerih lahko te marljive živalice pridelajo visoko kvalitetno gnojilo za okrasne ali vrtne rastline. Vse kar potrebujete je ustrezen kompostnik na domačem vrtu ali celo na balkonu, kjer mi vse to lahko omogočite.  Kadar so dani optimalni pogoji za deževnike, lahko le – ti razkrojijo kar nekaj novo dodanih odpadkov. Gre za eno izmed zelo priporočljivih dejavnosti za trajnostni razvoj v gospodinjstvu, saj ta veliko prispeva k varstvu okolja. Samo gojenje deževnikov v tovrstnih zabojih niti ni zapleteno, ampak precej enostavno – kljub vsemu pa je potrebno biti pozoren na določene stvari, še posebej na to, da jim organskih odpadkov nikoli ne zmanjka.

- Oglas -

Ti predstavljajo njihovo edino hrano. Nikakor ni priporočljivo deževnikom dodajati olja in mesne odpadke, kot tudi ne čebule, česna, kislin in agrumov, saj tega ne marajo. Zato pa obožujejo ostanke sadja in zelenjave, tako, da kar na dan z njimi. Še posebej obožujejo gomoljno zelenjavo, katero brž ko ne spremenijo v zelo kvaliteten humus. Najbolj radi imajo deževniki materiale, ki vsebujejo veliko celuloze, med drugim je to listje, karton, papir, star kruh in čajne vrečke.

Vermikultura

Bodimo potrpežljivi

Vendar vedeti morate nekaj! Deževniki nimajo zob in zato pri kompostiranju z njimi velja potrpežljivost! Prav tako morate paziti, da ne dodajate prekomernih količin odpadkov v kompostnik, kar je pogosta napaka, ki jo ljudje počenjajo pri vermikulturi. Zavedati se morate dejatva, da imajo deževniki radi tisto hrano, ki jo že mikroorganizmi pridno obdelujejo. Najbolj optimalne razmre za delovanje kompostnika, kjer poteka vermikultura so na prostem in v zaprtih prostorih pri temperaturah od 5 do največ 26 stopinj celzija. Vendar pri tem pazite, da kompostnik z deževniki ne bo izpostavljen kakšnim ekstremnim vremenskim razmeram ali neposrednemu vplivu sonca.  Zato je kompostnih v zimskih mesecih priporočeno imeti nekje v zaprtem prostoru, kjer ni neposredno izpostavljen močnem deževju in hladnim temperaturam. Zakaj? Zato, ker padec temperatur posledično upočasni proces kompostiranja. Danes je mogoče kupiti že takšne kompostnike, katerih izboljšana zasnova omogoča nemoteno kroženje zraka.

Vendar tu še stvar ni zaključena. Deževniki med ostalim vzpodbujajo tudi rast rastlin. Vrsta deževnikov poskrbi za to, da se pod zemljo nabere zadostna in primerna mešanica hranil in prsti – podoben učinek človek doseže s površinskim rahljanjem, samo da pri deževnikih to ne pripelje do škodljivega stranskega pojava, razraščanja plevela. Ta namreč požre vsa dragocena hranila. Tudi deževniki sami izločajo spodbujevalna hranila in zračijo zemljo, zaradi česar se rastlinske korenine potem lažje razraščajo in s tem zberejo več hranil.

Glavne prednosti vermikulture (kompostiranja z deževniki):

  • Pomembno prispevajo k zmanjševnju organskih odpadkov in izpustov toplogrednih plinov na odlagališčih
  • S tovrstnim  kompostiranjem lahko učinkovito osveščamo in izobražujemo otroke o varovanju narave
  • Pri kompostiranju poteka tudi proizvodnja organskega gnojila
  • S pomočjo vermikulture, nastaja visoko kakovosten kompost

Tako, pa ste izvedeli nekaj več in spoznali novo metodo kompostiranja. Sedaj lahko nov način kompostiranja poizkusite tudi doma, ker vam zagotavljamo, da boste z njim zadovoljni. Vendar ne pozabite na potrpežljivost! Vermikultura ali kot pravijo nekateri »tovarna deževnikov« je povsem naraven proces razgradnje in tompovsem brez kakšnega motečega vonja, saj med drugim, deževniki v samem procesu predelave organskih snovi, odstranjujejo tudi nezaželjen in neprijeten vonj. Zavedati se morate, da je kvaliteta zemlje na vrtu ena najpomembnejših dejavikov v vsakem vrtu, še posebej pa je to pomembno v kolikor imate eko vrt – v tem primeru morate biti pozorni na to, kaj zemlji dodajate, saj je od nje odvisen končni pridelek in posledično tudi sama kvaliteta pridelka. Zato vam še toliko bolj priporočamo tovrstno kompostiranje, saj je vermikultura resnično najbolj enostaven, naraven in okolju prijazen način kompostiranja.

Bodite okolju prijazni in ne odganjajte teh koristnih živalic ampak jih raje vzgajajte na svojem vrtu, ker kot vidite, pridejo še kako prav. Na žalost pa človek marsikdaj ravna nepravilno in s prekopavanjem ter rahljanjem zemlje škoduje deževnikom. V kolikor že morate prekopavati in rahljati zemljo, počnite to z vilami in ne z lopato.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×