Kljuฤni poudarki:
- Poletje ponuja bogato izbiro lokalnih sezonskih ลพivil, ki krepijo zdravje in odpornost.
- Sadje in zelenjava, kot so paradiลพnik, paprika, stroฤji fiลพol, borovnice in gobe, vsebujejo dragocene vitamine, vlaknine in antioksidante.
- Zeliลกฤa in domaฤe zaฤimbne meลกanice brez umetnih dodatkov popestrijo okus jedi in nudijo zdravilne uฤinke.
- Z nabiranjem gozdnih sadeลพev in pripravo marmelad ter omak si poletje podaljลกamo v zimske mesece.
Smo v obdobju leta, ko je izbira sveลพih, sezonskih in lokalno pridelanih ลพivil res pestra. ฤe le imate koลกฤek zemlje, ga namesto z eksotiฤnim okrasnim grmiฤevjem in drevjem zasadite s plodonosnimi drevesi, del pa izkoristite za gredo. Bolj pester ko bo izbor rastlin, bolj pestra bo vaลกa prehrana in viลกji bo odstotek samopreskrbe.
Zakaj je tako pomembno, kaj jemo?
V naลกem telesu ลพivijo ลกtevilne bakterije, glivice in paraziti. To, ali smo z njimi v soลพitju ali ne, je odvisno od tega, kako se prehranjujemo. ฤe jemo zdravo in tudi sicer ลพivimo na tak naฤin, bodo prevladovali koristni mikroorganizmi. Neลพeleni mikroorganizmi bodo sicer prisotni, a bodo tako rekoฤ pod nadzorom. ฤe jemo razvrednoteno, mrtvo hrano, pa bodo prevladovali neลพeleni mikroorganizmi in paraziti, (ne)hrana dobesedno gnije v naลกem prebavnem traktu, naลกe telo postaja odlagaliลกฤe toksinov, ki jih ti neลพeleni mikroorganizmi izloฤajo.
Temu primerno je tudi naลกe poฤutje. Mikrobiom v ฤrevesju lahko spremenimo le, ฤe spremenimo svoje prehranjevalne navade. Tega se dosti laลพe lotimo zdaj, ko imamo na voljo res ogromno sezonske zelenjave. Veฤ ko bomo vkljuฤevali zelenjave in sadja, manj bo prostora za nezdravo hrano, manjลกa bo tudi ลพelja po sladkarijah in nezdravih prigrizkih.
Sadovnjaki nam ลพe ponujajo zgodnje sorte jabolk, hruลกke, marelice, breskve, slive, grozdje. Nauลพijte se sveลพega sadja, saj je narava sladkorje pametno zapakirala skupaj z minerali, vlakninami in drugimi bioloลกko aktivnimi snovmi, ki uravnavajo prebavo, veลพejo strupene snovi in imajo ลกe ลกtevilne druge koristne vplive na naลกe telo. V dobi smutijev smo skorajda ลพe pozabili ลพveฤiti, zato si to sadje privoลกฤite v nepredelani obliki, vaลกe dlesni vam bodo hvaleลพne.
Na vrtu se bohotijo zreli paradiลพniki, paprike in druga zelenjava. Iz paradiลพnika in paprike lahko pripravimo sataraลก, da bo naลกa prehrana bolj pestra tudi pozimi in spomladi. Prav tako lahko pripravimo paradiลพnikovo mezgo ali razliฤne omake, ki jih dodajamo jedem. V nadaljevanju je navedena znaฤilna zelenjava poletja s koristnimi sestavinami in uฤinki na naลกe telo.
Stroฤji fiลพol odlikuje velika vsebnost beljakovin, ลพeleza, kalcija, kalija, vitamina C in prehranskih vlaknin. Stroฤji fiลพol je prav gotovo eno izmed ลพivil, ki bi se morala zdaj na vaลกem jedilniku pogosto pojavljati. Prepustite domiลกljiji prosto pot, saj je to zelenjava, iz katere lahko priฤaramo razliฤne jedi.
Paradiลพnik je s svojo rdeฤo barvo prava popestritev jedi in najbolj priljubljen pridelek poletja. Bogat je s ลกtevilnimi vitamini in minerali, daleฤ najpomembnejลกi pa je likopen, antioksidant, ki mu daje barvo, za nas pa je pomemben, ker lovi proste radikale.
Paprika je priljubljena zaradi svoje hrustljavosti, lepo prispeva k aromi jedi, njena najpomembnejลกa sestavina je kapsaicin, ki prepreฤuje zgoลกฤevanje krvi (POZORNOST velja za ljudi, ki so nagnjeni k spontanim krvavitvam). Paprika se ponaลกa tudi z eno najviลกjih vsebnosti vitamina C med zelenjavo.
Korenje je prava bomba betakarotena, ki je predstopnja vitamina A, vsebuje tudi precej selena, vendar je v surovem korenju teลพko dostopen, zato ga je bolje temeljito prekuhati in zauลพiti z nekaj maลกฤobe, saj je vitamin A v maลกฤobi topen vitamin.
Krompir je bogat s pomembnimi mineralnimi snovmi in mikroelementi, zaradi svojih lastnosti in praktiฤnosti uporabe je na jedilniku kar vse leto. Seveda najbolj tekne mlad peฤen krompirฤek z nekaj zeliลกฤi.
Buฤke imajo ugoden vpliv na ฤrevesno sluznico. Ker imajo malo kalorij, jih lahko s pridom vkljuฤujemo v shujลกevalne diete. Odliฤno se kombinirajo z drugo zelenjavo.
Grah je bogat z beljakovinami, magnezijem, vlakninami in vitaminom B1, ki skrbi za delovanje ลพivฤevja.
Solata se nam ob pogosti navzoฤnosti na mizi ne zdi prav niฤ posebnega, pa vendar je pravi zaklad magnezija in vlaknin. Pri solati nas ni treba skrbeti, ฤe imamo radi veliko porcijo, saj vsebuje malo kalorij.
Kumare vsebujejo veliko vode, vitamin E, silicij in malo kalorij. Odliฤno delujejo na ฤrevesje, njihov sok blaลพi sonฤne opekline.
Por vsebuje ลพveplove spojine, ki mu dajo znaฤilen vonj in okus. Por nam naredi red v ลพelodcu, saj dobesedno pomete z neลพelenimi bakterijami in glivicami. Zelo dober uฤinek ima tudi na kri in ลพile.
Iz sezonske zelenjave lahko skuhate okusne ฤorbe in juhe, zelenjavne narastke, zavitke in riลพote. ล e bolje je, da ฤim veฤ zelenjave pojeste surove, to velja v primeru, da je vaลก prebavni trakt popolnoma zdrav, saj je presna zelenjava teลพe prebavljiva in jo je bolje pripravljati na pari.
Vrtovi so prav tako polni zaฤimb in zeliลกฤ, ki jih uporabite sveลพe, viลกek posuลกite. Med priljubljena zeliลกฤa sodijo timijan, roลพmarin, majaron, bazilika in drobnjak. Na travniku, kjer ne uporabljajo mineralnih gnojil, si lahko naberete materino duลกico ali divji timijan. ลฝe med samim nabiranjem boste deleลพni aromaterapije zaradi visoke vsebnosti eteriฤnega olja, za ลกe veฤji uฤinek cvetove pomeฤkajte med dlanmi in uลพivajte v blagodejnem uฤinku. Posuลกite jo, pozimi vam bo prav priลกla za pripravo zdravilnih napitkov, ko vas bodo pestila obolenja dihal ali teลพave s prebavili. Eksperimentirajte z zaฤimbnicami. Roลพmarin lahko dodate praktiฤno v vsako jed. Odliฤen je na peฤenem krompirju v kombinaciji s timijanom.
Zdaj je tudi ฤas za pripravo domaฤe zaฤimbne meลกanice (vegete), ki jo lahko pripravite iz posuลกenih sestavin ali uporabite kar sveลพe. To je bolj zdrava izbira, ker ne bo vsebovala ojaฤevalca okusa, bo pa prispevala k pristni in ฤudoviti aromi vaลกih jedi.
Za zaฤimbno meลกanico iz posuลกenih zeliลกฤ potrebujemo:
- 500 g korenja
- 400 g zelene
- 400 g peterลกiljeve korenine
- 250 g ฤebule
- 1 por
- 2 papriki (rumena, rdeฤa)
- 2 paradiลพnika
- 5 strokov ฤesna
- ลกopek luลกtreka
- ลกopek peterลกilja
- ลกopek bazilike
- ลกopek drobnjaka
- ลกopek timijana
Vse sestavine oฤistimo, nareลพemo na tanke rezine in posuลกimo na zraku, v dehidratorju ali v peฤici. Pazimo, da bo vse res lepo posuลกeno. Vse sestavine zdrobimo v meลกalniku ali multipraktiku in temeljito zmeลกamo z 1 ลพlico kurkume v prahu in 200 g soli. Meลกamo tako dolgo, da nam ustreza velikost sestavin. ฤe ลพelimo veฤje koลกฤke zelenjave, meลกamo krajลกi ฤas, ฤe ลพelimo bolj fino mleto meลกanico, meลกamo dalj ฤasa. Meลกanico napolnimo v steklene kozarฤke ali kakลกno drugo embalaลพo, kot so npr. keramiฤne doze. Tako pripravljeno meลกanico bomo lahko uporabljali vse leto.
V Sloveniji imamo tudi to sreฤo, da je gozd javno dobro in lahko vanj zaide vsakdo ter si nabere do 2 kg plodov dnevno, ki jih gozd nudi, razen v redkih izjemah, kjer lastnik gozda svoj gozd uporablja za pridobitne dejavnosti, npr. za pridelavo kostanja, kar pa mora biti oznaฤeno.
Sezona gob se vฤasih zaฤne tudi precej hitro in si lahko ลพe med poletjem privoลกฤite gobjo pojedino. Gobe imajo izredno kulinariฤno vrednost zaradi ลกtevilnih vonjev in okusov, s prehranskega staliลกฤa bi jih lahko uvrstili med zelenjavo in meso. Ne vsebujejo veliko makrohranil, so pa bogate z minerali in vitamini. Primerne so za pripravo na razliฤne naฤine, od duลกenja, peฤenja, cvrtja do kuhanja, nekatere so primerne za uลพivanje kar surove.
ฤe jih ลพelimo shraniti za ฤez zimo, jih lahko posuลกimo, vloลพimo ali zamrznemo. Ne bo odveฤ opozoriti, da nabirajte samo tiste vrste gob, ki jih dobro poznate. Drลพi, da je jed iz veฤ vrst gob bolj okusna, vendar so tudi v svetu gob primerki, ki lahko resno ogrozijo vaลกe zdravje in ลพivljenje. ฤe bi ลพeleli spoznati nove vrste gob, se pridruลพite enemu od ลกtevilnih gobarskih druลกtev ali obiลกฤite razstavo gob, kjer vam bodo izลกolani strokovnjaki podali koristne informacije o gobah in vam gobe v ลพivo pokazali ter vas opozorili na posebnosti posameznih primerkov in moลพne zamenjave. Nikakor se v gozd ne odpravite s knjigo.
Recept za odliฤno gobovo omako za testenine:
- 50 dag meลกanih gob (jurฤki, golobice, lisiฤke, bisernice โฆ)
- olje ali maslo
- 2 stroka ฤesna
- 1 ลพlica sesekljanega peterลกilja
- 2 dcl sladke smetane
- sol
- poper
Na olju ali maslu popraลพimo ฤesen in peterลกilj, da lepo zadiลกi, dodamo gobe in jih duลกimo, da postanejo mehke. Nato dodamo ลกe smetano, ki pa ne sme vreti. Solimo in popramo. Odliฤna omaka je pripravljena. Z njo takoj prelijemo testenine. Zraven tekne solata. Dober tek!
Poleg gob je zdaj ฤas tudi za borovnice, divje maline, robide, ribez, kosmulje in gozdne jagode, ki so prava bomba antioksidantov, vitaminov, rudninskih snovi in res dobrih okusov ter vonjav.
Z nadmorsko viลกino se spreminja ฤas zorenja. ฤe se pomikamo nekoliko viลกe, je ฤas zorenja poznejลกi, tako bomo borovnice na nadmorski viลกini 1500 m lahko nabirali okrog 15. avgusta. Tako si lahko zelo podaljลกamo obdobje, ko uลพivamo v sveลพih plodovih. ฤe je pridelka veliko, lahko iz teh sadeลพev skuhamo odliฤno marmelado, ki nas bo na poletje spominjala vse do naslednje sezone. Lahko jo pripravimo takole. Sadje stresemo v posodo s cedilom in zaฤnemo kuhati. Sadje nekoliko potlaฤimo, da v posodo pod cedilom izteฤe ฤim veฤ soka.
Sok po potrebi osladimo in shranimo v steklenice. Tako odcejeno sadje stresemo v kozico in nadaljujemo kuhanje, sladkamo po okusu s svojim priljubljenim sladkorjem, medom ali sirupom. ลฝelirnega sredstva po vsej verjetnosti ne bo treba dodajati in tudi ฤas kuhanja bo krajลกi, saj smo zaฤeli z bolj gosto maso, ker smo sok ลพe odlili. Marmelado shranimo v manjลกe kozarฤke, da se po odprtju ne bo imela ฤasa pokvariti. Tako izdelana marmelada je lahko odliฤno darilo, v tem primeru kozarฤek okrasimo s kosom blaga in pentljo.
Da bi izkoristili kar najveฤ hranilnih snovi iz sezonskih ลพivil, je tu ลกe nekaj napotkov:
- Sadja in zelenjave ne lupite, ฤe to res ni potrebno. Pred zauลพitjem ju le operite.
- Raje surovo kot kuhano. ฤe ลพe kuhano, potem kuhajte v sopari ali s ฤim manj vode in ฤim krajลกi ฤas.
- Raznolikost barv โ bolj moฤna ko je barva sadja in zelenjave, veฤ vitalnih snovi vsebuje. Uลพivajte v barvah!
- Zelenjavo vkljuฤite v prav vsak obrok.
- Ne pozabite temeljito ลพveฤiti โ bolj ko je hrana preลพveฤena, laลพe se bo prebavila in boljลกi bo izkoristek hranil.
Zdaj res ni razloga, da v svoj jedilnik ne bi vkljuฤili veฤ raznolike, nepredelane, ลพive hrane.
Preberite tudi:
Jesenski gobarski vodnik z Bojanom Arzenลกkom