DomovZdravje & prehranaJejmo lokalno in sezonsko: Po zdravje na vrt, travnik in v gozd

Jejmo lokalno in sezonsko: Po zdravje na vrt, travnik in v gozd

Kljuฤni poudarki:

  • Poletje ponuja bogato izbiro lokalnih sezonskih ลพivil, ki krepijo zdravje in odpornost.
  • Sadje in zelenjava, kot so paradiลพnik, paprika, stroฤji fiลพol, borovnice in gobe, vsebujejo dragocene vitamine, vlaknine in antioksidante.
  • Zeliลกฤa in domaฤe zaฤimbne meลกanice brez umetnih dodatkov popestrijo okus jedi in nudijo zdravilne uฤinke.
  • Z nabiranjem gozdnih sadeลพev in pripravo marmelad ter omak si poletje podaljลกamo v zimske mesece.

Smo v obdobju leta, ko je izbira sveลพih, sezonskih in lokalno pridelanih ลพivil res pestra. ฤŒe le imate koลกฤek zemlje, ga namesto z eksotiฤnim okrasnim grmiฤevjem in drevjem zasadite s plodonosnimi drevesi, del pa izkoristite za gredo. Bolj pester ko bo izbor rastlin, bolj pestra bo vaลกa prehrana in viลกji bo odstotek samopreskrbe.

Zakaj je tako pomembno, kaj jemo?

V naลกem telesu ลพivijo ลกtevilne bakterije, glivice in paraziti. To, ali smo z njimi v soลพitju ali ne, je odvisno od tega, kako se prehranjujemo. ฤŒe jemo zdravo in tudi sicer ลพivimo na tak naฤin, bodo prevladovali koristni mikroorganizmi. Neลพeleni mikroorganizmi bodo sicer prisotni, a bodo tako rekoฤ pod nadzorom. ฤŒe jemo razvrednoteno, mrtvo hrano, pa bodo prevladovali neลพeleni mikroorganizmi in paraziti, (ne)hrana dobesedno gnije v naลกem prebavnem traktu, naลกe telo postaja odlagaliลกฤe toksinov, ki jih ti neลพeleni mikroorganizmi izloฤajo.

Temu primerno je tudi naลกe poฤutje. Mikrobiom v ฤrevesju lahko spremenimo le, ฤe spremenimo svoje prehranjevalne navade. Tega se dosti laลพe lotimo zdaj, ko imamo na voljo res ogromno sezonske zelenjave. Veฤ ko bomo vkljuฤevali zelenjave in sadja, manj bo prostora za nezdravo hrano, manjลกa bo tudi ลพelja po sladkarijah in nezdravih prigrizkih.

Sadovnjaki nam ลพe ponujajo zgodnje sorte jabolk, hruลกke, marelice, breskve, slive, grozdje. Nauลพijte se sveลพega sadja, saj je narava sladkorje pametno zapakirala skupaj z minerali, vlakninami in drugimi bioloลกko aktivnimi snovmi, ki uravnavajo prebavo, veลพejo strupene snovi in imajo ลกe ลกtevilne druge koristne vplive na naลกe telo. V dobi smutijev smo skorajda ลพe pozabili ลพveฤiti, zato si to sadje privoลกฤite v nepredelani obliki, vaลกe dlesni vam bodo hvaleลพne.

Na vrtu se bohotijo zreli paradiลพniki, paprike in druga zelenjava. Iz paradiลพnika in paprike lahko pripravimo sataraลก, da bo naลกa prehrana bolj pestra tudi pozimi in spomladi. Prav tako lahko pripravimo paradiลพnikovo mezgo ali razliฤne omake, ki jih dodajamo jedem. V nadaljevanju je navedena znaฤilna zelenjava poletja s koristnimi sestavinami in uฤinki na naลกe telo.

Stroฤji fiลพol odlikuje velika vsebnost beljakovin, ลพeleza, kalcija, kalija, vitamina C in prehranskih vlaknin. Stroฤji fiลพol je prav gotovo eno izmed ลพivil, ki bi se morala zdaj na vaลกem jedilniku pogosto pojavljati. Prepustite domiลกljiji prosto pot, saj je to zelenjava, iz katere lahko priฤaramo razliฤne jedi.

Paradiลพnik je s svojo rdeฤo barvo prava popestritev jedi in najbolj priljubljen pridelek poletja. Bogat je s ลกtevilnimi vitamini in minerali, daleฤ najpomembnejลกi pa je likopen, antioksidant, ki mu daje barvo, za nas pa je pomemben, ker lovi proste radikale.

Paprika je priljubljena zaradi svoje hrustljavosti, lepo prispeva k aromi jedi, njena najpomembnejลกa sestavina je kapsaicin, ki prepreฤuje zgoลกฤevanje krvi (POZORNOST velja za ljudi, ki so nagnjeni k spontanim krvavitvam). Paprika se ponaลกa tudi z eno najviลกjih vsebnosti vitamina C med zelenjavo.

Korenje je prava bomba betakarotena, ki je predstopnja vitamina A, vsebuje tudi precej selena, vendar je v surovem korenju teลพko dostopen, zato ga je bolje temeljito prekuhati in zauลพiti z nekaj maลกฤobe, saj je vitamin A v maลกฤobi topen vitamin.

Jejmo lokalno in sezonsko

Krompir je bogat s pomembnimi mineralnimi snovmi in mikroelementi, zaradi svojih lastnosti in praktiฤnosti uporabe je na jedilniku kar vse leto. Seveda najbolj tekne mlad peฤen krompirฤek z nekaj zeliลกฤi.

Buฤke imajo ugoden vpliv na ฤrevesno sluznico. Ker imajo malo kalorij, jih lahko s pridom vkljuฤujemo v shujลกevalne diete. Odliฤno se kombinirajo z drugo zelenjavo.

Grah je bogat z beljakovinami, magnezijem, vlakninami in vitaminom B1, ki skrbi za delovanje ลพivฤevja.

Solata se nam ob pogosti navzoฤnosti na mizi ne zdi prav niฤ posebnega, pa vendar je pravi zaklad magnezija in vlaknin. Pri solati nas ni treba skrbeti, ฤe imamo radi veliko porcijo, saj vsebuje malo kalorij.

Kumare vsebujejo veliko vode, vitamin E, silicij in malo kalorij. Odliฤno delujejo na ฤrevesje, njihov sok blaลพi sonฤne opekline.

Por vsebuje ลพveplove spojine, ki mu dajo znaฤilen vonj in okus. Por nam naredi red v ลพelodcu, saj dobesedno pomete z neลพelenimi bakterijami in glivicami. Zelo dober uฤinek ima tudi na kri in ลพile.

Iz sezonske zelenjave lahko skuhate okusne ฤorbe in juhe, zelenjavne narastke, zavitke in riลพote. ล e bolje je, da ฤim veฤ zelenjave pojeste surove, to velja v primeru, da je vaลก prebavni trakt popolnoma zdrav, saj je presna zelenjava teลพe prebavljiva in jo je bolje pripravljati na pari.

Vrtovi so prav tako polni zaฤimb in zeliลกฤ, ki jih uporabite sveลพe, viลกek posuลกite. Med priljubljena zeliลกฤa sodijo timijan, roลพmarin, majaron, bazilika in drobnjak. Na travniku, kjer ne uporabljajo mineralnih gnojil, si lahko naberete materino duลกico ali divji timijan. ลฝe med samim nabiranjem boste deleลพni aromaterapije zaradi visoke vsebnosti eteriฤnega olja, za ลกe veฤji uฤinek cvetove pomeฤkajte med dlanmi in uลพivajte v blagodejnem uฤinku. Posuลกite jo, pozimi vam bo prav priลกla za pripravo zdravilnih napitkov, ko vas bodo pestila obolenja dihal ali teลพave s prebavili. Eksperimentirajte z zaฤimbnicami. Roลพmarin lahko dodate praktiฤno v vsako jed. Odliฤen je na peฤenem krompirju v kombinaciji s timijanom.

Zdaj je tudi ฤas za pripravo domaฤe zaฤimbne meลกanice (vegete), ki jo lahko pripravite iz posuลกenih sestavin ali uporabite kar sveลพe. To je bolj zdrava izbira, ker ne bo vsebovala ojaฤevalca okusa, bo pa prispevala k pristni in ฤudoviti aromi vaลกih jedi.

Domaฤa zaฤimbna meลกanica

Za zaฤimbno meลกanico iz posuลกenih zeliลกฤ potrebujemo:

  • 500 g korenja
  • 400 g zelene
  • 400 g peterลกiljeve korenine
  • 250 g ฤebule
  • 1 por
  • 2 papriki (rumena, rdeฤa)
  • 2 paradiลพnika
  • 5 strokov ฤesna
  • ลกopek luลกtreka
  • ลกopek peterลกilja
  • ลกopek bazilike
  • ลกopek drobnjaka
  • ลกopek timijana

Vse sestavine oฤistimo, nareลพemo na tanke rezine in posuลกimo na zraku, v dehidratorju ali v peฤici. Pazimo, da bo vse res lepo posuลกeno. Vse sestavine zdrobimo v meลกalniku ali multipraktiku in temeljito zmeลกamo z 1 ลพlico kurkume v prahu in 200 g soli. Meลกamo tako dolgo, da nam ustreza velikost sestavin. ฤŒe ลพelimo veฤje koลกฤke zelenjave, meลกamo krajลกi ฤas, ฤe ลพelimo bolj fino mleto meลกanico, meลกamo dalj ฤasa. Meลกanico napolnimo v steklene kozarฤke ali kakลกno drugo embalaลพo, kot so npr. keramiฤne doze. Tako pripravljeno meลกanico bomo lahko uporabljali vse leto.

V Sloveniji imamo tudi to sreฤo, da je gozd javno dobro in lahko vanj zaide vsakdo ter si nabere do 2 kg plodov dnevno, ki jih gozd nudi, razen v redkih izjemah, kjer lastnik gozda svoj gozd uporablja za pridobitne dejavnosti, npr. za pridelavo kostanja, kar pa mora biti oznaฤeno.

Sezona gob se vฤasih zaฤne tudi precej hitro in si lahko ลพe med poletjem privoลกฤite gobjo pojedino. Gobe imajo izredno kulinariฤno vrednost zaradi ลกtevilnih vonjev in okusov, s prehranskega staliลกฤa bi jih lahko uvrstili med zelenjavo in meso. Ne vsebujejo veliko makrohranil, so pa bogate z minerali in vitamini. Primerne so za pripravo na razliฤne naฤine, od duลกenja, peฤenja, cvrtja do kuhanja, nekatere so primerne za uลพivanje kar surove.

ฤŒe jih ลพelimo shraniti za ฤez zimo, jih lahko posuลกimo, vloลพimo ali zamrznemo. Ne bo odveฤ opozoriti, da nabirajte samo tiste vrste gob, ki jih dobro poznate. Drลพi, da je jed iz veฤ vrst gob bolj okusna, vendar so tudi v svetu gob primerki, ki lahko resno ogrozijo vaลกe zdravje in ลพivljenje. ฤŒe bi ลพeleli spoznati nove vrste gob, se pridruลพite enemu od ลกtevilnih gobarskih druลกtev ali obiลกฤite razstavo gob, kjer vam bodo izลกolani strokovnjaki podali koristne informacije o gobah in vam gobe v ลพivo pokazali ter vas opozorili na posebnosti posameznih primerkov in moลพne zamenjave. Nikakor se v gozd ne odpravite s knjigo.

Recept za odliฤno gobovo omako za testenine:

  • 50 dag meลกanih gob (jurฤki, golobice, lisiฤke, bisernice โ€ฆ)
  • olje ali maslo
  • 2 stroka ฤesna
  • 1 ลพlica sesekljanega peterลกilja
  • 2 dcl sladke smetane
  • sol
  • poper

Na olju ali maslu popraลพimo ฤesen in peterลกilj, da lepo zadiลกi, dodamo gobe in jih duลกimo, da postanejo mehke. Nato dodamo ลกe smetano, ki pa ne sme vreti. Solimo in popramo. Odliฤna omaka je pripravljena. Z njo takoj prelijemo testenine. Zraven tekne solata. Dober tek!

Poleg gob je zdaj ฤas tudi za borovnice, divje maline, robide, ribez, kosmulje in gozdne jagode, ki so prava bomba antioksidantov, vitaminov, rudninskih snovi in res dobrih okusov ter vonjav.

Z nadmorsko viลกino se spreminja ฤas zorenja. ฤŒe se pomikamo nekoliko viลกe, je ฤas zorenja poznejลกi, tako bomo borovnice na nadmorski viลกini 1500 m lahko nabirali okrog 15. avgusta. Tako si lahko zelo podaljลกamo obdobje, ko uลพivamo v sveลพih plodovih. ฤŒe je pridelka veliko, lahko iz teh sadeลพev skuhamo odliฤno marmelado, ki nas bo na poletje spominjala vse do naslednje sezone. Lahko jo pripravimo takole. Sadje stresemo v posodo s cedilom in zaฤnemo kuhati. Sadje nekoliko potlaฤimo, da v posodo pod cedilom izteฤe ฤim veฤ soka.

Sok po potrebi osladimo in shranimo v steklenice. Tako odcejeno sadje stresemo v kozico in nadaljujemo kuhanje, sladkamo po okusu s svojim priljubljenim sladkorjem, medom ali sirupom. ลฝelirnega sredstva po vsej verjetnosti ne bo treba dodajati in tudi ฤas kuhanja bo krajลกi, saj smo zaฤeli z bolj gosto maso, ker smo sok ลพe odlili. Marmelado shranimo v manjลกe kozarฤke, da se po odprtju ne bo imela ฤasa pokvariti. Tako izdelana marmelada je lahko odliฤno darilo, v tem primeru kozarฤek okrasimo s kosom blaga in pentljo.

Da bi izkoristili kar najveฤ hranilnih snovi iz sezonskih ลพivil, je tu ลกe nekaj napotkov:

  1. Sadja in zelenjave ne lupite, ฤe to res ni potrebno. Pred zauลพitjem ju le operite.
  2. Raje surovo kot kuhano. ฤŒe ลพe kuhano, potem kuhajte v sopari ali s ฤim manj vode in ฤim krajลกi ฤas.
  3. Raznolikost barv โ€“ bolj moฤna ko je barva sadja in zelenjave, veฤ vitalnih snovi vsebuje. Uลพivajte v barvah!
  4. Zelenjavo vkljuฤite v prav vsak obrok.
  5. Ne pozabite temeljito ลพveฤiti โ€“ bolj ko je hrana preลพveฤena, laลพe se bo prebavila in boljลกi bo izkoristek hranil.

Zdaj res ni razloga, da v svoj jedilnik ne bi vkljuฤili veฤ raznolike, nepredelane, ลพive hrane.

Preberite tudi:

Jesenski gobarski vodnik z Bojanom Arzenลกkom

dr. Janja Klinฤar, univ. dipl. inลพ. ลพiv. teh.
dr. Janja Klinฤar, univ. dipl. inลพ. ลพiv. teh.
dr. Janja Klinฤar, univ. dipl. inลพ. ลพivilske tehnologije, bioresonanฤna terapevtka, svetovalka za zdrav ลพivljenjski slog in svetlobno terapijo.

NAJNOVEJล E