fbpx
Domov Zdravje & prehrana Je vaše življenje preslano?

Je vaše življenje preslano?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Nekoč je bila sol dragocena kot zlato, danes pa je poceni in ker je poleg tega še dober konzervans, se veliko kuhinjske soli (in s tem natrija) dodaja industrijsko predelanim živilom. V organizem tako nezavedno vnašamo osem- do desetkrat več natrija, kot ga dejansko potrebujemo.

Slana hrana

Če je na krožniku preveč soli …

Če naša prehrana vsebuje preveč soli, se to pozna na zdravju. Znaki, ki kažejo na preveliko količino soli v prehrani, so: žeja, utrujenost, šibkost in slaba vzdržljivost, nemir, omotica, zaspanost, motnje srčnega ritma in povečan srčni utrip. Ker sol nase veže vodo, je za tiste, ki je uživajo preveč, značilno tudi nihanje teže zaradi nakopičene vode v telesu.

V resnici potrebujemo več kalija

Natrij, ki ga najdemo v soli, je pomemben mineral, ki nase veže vodo in jo prenaša v celice. Telo bi se brez njega izsušilo. Da bi celice preprečile čezmerno nabiranje vode, izločajo natrij in vsrkavajo kalij. Za delovanje celic je ravnovesje med kalijem in natrijem zelo pomembno. (Da bi ta mehanizem brezhibno deloval, pa je potreben magnezij.) Ker danes s konzerviranimi živili v telo vnašamo veliko več natrija kot kalija, se je ravnovesje med njima porušilo, pri izločanju natrija iz organizma pa se izločajo tudi drugi dragoceni minerali, kot je na primer kalij, ki znižuje krvni tlak in opravlja druge pomembne procese v celicah.

Kako se izogniti preveliki količini natrija

Manj pogosto uživajmo ali povsem opustimo uživanje predpripravljenih jedi, npr. juh iz vrečke, konzerviranih jedi, pa tudi sira, klobas, kečapa, raznih prigrizkov in hitre hrane. Navadimo se, da jedi dodatno ne solimo in raje uporabimo druge začimbe. V prehrano vnesimo več sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko več kalija kot natrija.

Kdaj pravzaprav potrebujemo natrij?

Večjo količino soli potrebujemo samo, kadar se prekomerno znojimo (recimo na potovanju v tropske kraje) ali smo podvrženi izjemnim športnim obremenitvam. Natrij potrebujemo tudi, ko imamo drisko, a v tem primeru ne pozabimo še na druge minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×