Zdravje & prehranaJanuarsko razstrupljanje: omogočite telesu, da si opomore od prazničnih pojedin

Januarsko razstrupljanje: omogočite telesu, da si opomore od prazničnih pojedin

MORDA VAS ZANIMA

Ste med prazniki pretiravali s hrano, obenem pa ste si privoščili tudi kakšen kozarček alkohola preveč? Januar je čas novih začetkov, a še prej je pametno poskrbeti za sanacijo škode, ki je posledica decembrskih pregreh. To pa še ne pomeni, da so nujne zelo restriktivne diete ter ure in ure telovadbe. Že z nekaj preprostimi, do telesa nežnimi ukrepi lahko pospešite izločanje škodljivih snovi in se obenem znebite kakšnega grama ali dveh odvečnih maščob …

- Oglas -

Razstrupljanje

Pijte toplo vodo z dodatkom limone

Namesto hladne vode si raje natočite toplo. S tem boste namreč spodbudili delovanje metabolizma in proces razstrupljanja telesa. Ta proces pa bo še učinkovitejši, če boste topli vodi dodali malce sveže iztisnjenega limoninega soka. Nasploh pa pazite na to, da boste vsakodnevno zares popili dovolj tekočine oziroma vode, saj je to ključno za optimalno delovanje ledvic in jeter, torej organov z najpomembnejšo vlogo pri razstrupljanju našega organizma.

Vsak dan si privoščite skodelico zelenega in skodelico koromačevega čaja

Zeleni čaj je po mnenju mnogih strokovnjakov precej boljša izbira od kave. To velja še posebej za tiste, ki ste se odločili za januarsko razstrupljanje telesa. Ne le da je zeleni čaj izjemno bogat z antioksidanti, ampak obenem krepi delovanje vašega metabolizma in prebave. Za prebavo, ki mnogim med prazniki precej ponagaja, pa je odličen tudi koromačev oziroma komarčkov čaj. Ta bo pomagal pri napihnjenosti, zaprtju, vetrovih ipd.

Uživajte čim več zelenjave

Praznična prehrana običajno vsebuje zelo malo vlaknin, kar onemogoči normalno delovanje prebave. Eden najboljših vir vlaknin so nedvomno različne vrste zelenjave, ki jih zato poskušajte januarja čim pogosteje vključiti na svoj jedilnik. Vsaj malce zelenjave poskušajte dodati tudi tistim obrokom, ob katerih običajno ne pomislite na zelenjavo. Tako boste telo obenem oskrbeli s številnimi pomembnimi vitamini in minerali.

Masaža trebuha z eteričnimi olji

- Oglas -

Velika težava po praznikih je za marsikoga občutek napihnjenosti, ki kar ne mine in ne mine. Da bi rešili to težavo, je nujno, da spodbudite svojo prebavo in s tem tudi izločanje škodljivih snovi iz telesa. Ena izmed možnosti, kako povsem naravno izboljšati prebavo in se znebiti občutka nelagodja v predelu trebuha, je masaža z uporabo eteričnih olj. Še posebej dobra izbira je eterično olje mete, ki ga pred uporabo zmešajte z malce kokosovega, olivnega ali katerega koli drugega rastlinskega olja. Namesto metinega pa lahko uporabite tudi eterično olje limonske trave, geranije ali kadilne bosvelije.

Obisk infrardeče savne

Že nasploh je obisk savne izjemno dobra metoda za spodbuditev procesa razstrupljanja telesa. Še toliko bolj pa to velja za infrardečo savno. Čeprav je temperatura tu nižja kot pri drugih vrstah savn, zaradi česar je to dobra  opcija tudi za začetnike, pa naj bi bila prav infrardeča savna najboljša izbira z vidika učinkovitosti razstrupljanja organizma.

NAJNOVEJŠE