Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaPri izpiranju nosu se je okužila z amebo, ki ji je razjedla...

Pri izpiranju nosu se je okužila z amebo, ki ji je razjedla možgane

MORDA VAS ZANIMA

Pri kakršnih koli posegih v telo moramo biti zelo previdni. To velja tudi pri navidezno tako nedolžnih opravilih, kot je izpiranje nosu. Verjetno najbolj zgovoren dokaz za to je primer ženske, ki v zadnjem času precej odmeva v tujih medijih. Gre za primer 69-letne Američanke iz Seattla, ki se je spopadala z vnetjem sinusov, zaradi česar je obiskala zdravnika. Ta ji je priporočal izpiranje nosnic s pomočjo posodice neti, kar je tudi storila. Vendar pa je imela metoda, ki naj bi ji pomagala do boljšega zdravja, zanjo žal usodne posledice …

- Oglas -

Kriva je bila uporaba vode iz pipe

Krivde za nesrečno smrt Američanke v tem primeru ni mogoče pripisati neustreznemu nasvetu zdravnika ali nevarnosti uporabe posodic neti, ki so tudi pri nas precej razširjene. Ženska namreč ni natančno upoštevala navodil za varno uporabo omenjene posodice, s čimer bi bilo mogoče preprečiti dogodke, ki so sledili kasneje. Namesto destilirane vode ali solne oz. fiziološke raztopine je namreč uporabila kar vodo iz pipe. Čeprav je bil na pipi nameščen filter, to ni odstranilo redke vrste amebe. Ta je imela nato lahko pot do možganov nesrečne Američanke, ki jih je začela dobesedno razjedati, kar je na koncu vodilo v smrt ženske.

Okužba z amebo, možgani

Skrivnostni izpuščaj je bil prvi znak, da nekaj ni v redu

Prvi znak okužbe pri Američanki, ki se je pojavil po približno mesecu dni uporabe posodice neti, je bil sicer manjši izpuščaj rdečkaste barve na zunanji strani nosu. Njen zdravnik je menil, da gre za rozaceo, in ji posledično predpisal mazilo, kar pa seveda ni pomagalo. Ženska je nato večkrat obiskala tudi dermatološko ambulanto, kjer prav tako niso mogli odkriti pravega vzroka za izpuščaj. Leto dni po tem, ko se je izpuščaj pojavil, pa je 69-letnica doživela kap. Po opravljenem CT-slikanju glave se je izkazalo, da je v možganih prisotna dober centimeter velika lezija. Kmalu je sledila izguba občutka v rokah in nogah. Na tej točki so zdravniki že sumili, da bi lahko šlo za okužbo z amebo. Stanje Američanke se je zelo hitro poslabševalo. Na koncu je padla v komo, čemur je sledila odločitev družine, da jo odklopijo z naprav, ki so jo ohranjale pri življenju.

- Oglas -

Okužba z amebo, simptomi

Okužba z zelo redko vrsto amebe potrjena šele po smrti Američanke

Šele posmrtna laboratorijska analiza je nato potrdila, da je bila v ozadju resnično okužba z zelo redko vrsto amebe, imenovano Balamuthia mandrillaris, ki jo je mogoče najti v zemlji in vodi. V primeru okužbe s to amebo je prognoza zelo slaba, saj je v praktično vseh primerih smrtni izid neizogiben. Charles Cobbs, ki je nadzoroval pripravo znanstvenega poročila o tem nedvomno zelo strašljivem primeru, je sicer opozoril, da težava ni bila v posodici neti oziroma v samem postopku izpiranja nosu, ampak v uporabi neustrezne vode. Tako je obenem poudaril, da je nujno, da se v kombinaciji s posodico neti za izpiranje nosnic uporabljata izključno destilirana voda ali fiziološka raztopina.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×