0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPri izpiranju nosu se je okužila z amebo, ki ji je razjedla...

Pri izpiranju nosu se je okužila z amebo, ki ji je razjedla možgane

MORDA VAS ZANIMA

Pri kakršnih koli posegih v telo moramo biti zelo previdni. To velja tudi pri navidezno tako nedolžnih opravilih, kot je izpiranje nosu. Verjetno najbolj zgovoren dokaz za to je primer ženske, ki v zadnjem času precej odmeva v tujih medijih. Gre za primer 69-letne Američanke iz Seattla, ki se je spopadala z vnetjem sinusov, zaradi česar je obiskala zdravnika. Ta ji je priporočal izpiranje nosnic s pomočjo posodice neti, kar je tudi storila. Vendar pa je imela metoda, ki naj bi ji pomagala do boljšega zdravja, zanjo žal usodne posledice …

- Oglas -

Kriva je bila uporaba vode iz pipe

Krivde za nesrečno smrt Američanke v tem primeru ni mogoče pripisati neustreznemu nasvetu zdravnika ali nevarnosti uporabe posodic neti, ki so tudi pri nas precej razširjene. Ženska namreč ni natančno upoštevala navodil za varno uporabo omenjene posodice, s čimer bi bilo mogoče preprečiti dogodke, ki so sledili kasneje. Namesto destilirane vode ali solne oz. fiziološke raztopine je namreč uporabila kar vodo iz pipe. Čeprav je bil na pipi nameščen filter, to ni odstranilo redke vrste amebe. Ta je imela nato lahko pot do možganov nesrečne Američanke, ki jih je začela dobesedno razjedati, kar je na koncu vodilo v smrt ženske.

Okužba z amebo, možgani

- Oglas -

Skrivnostni izpuščaj je bil prvi znak, da nekaj ni v redu

Prvi znak okužbe pri Američanki, ki se je pojavil po približno mesecu dni uporabe posodice neti, je bil sicer manjši izpuščaj rdečkaste barve na zunanji strani nosu. Njen zdravnik je menil, da gre za rozaceo, in ji posledično predpisal mazilo, kar pa seveda ni pomagalo. Ženska je nato večkrat obiskala tudi dermatološko ambulanto, kjer prav tako niso mogli odkriti pravega vzroka za izpuščaj. Leto dni po tem, ko se je izpuščaj pojavil, pa je 69-letnica doživela kap. Po opravljenem CT-slikanju glave se je izkazalo, da je v možganih prisotna dober centimeter velika lezija. Kmalu je sledila izguba občutka v rokah in nogah. Na tej točki so zdravniki že sumili, da bi lahko šlo za okužbo z amebo. Stanje Američanke se je zelo hitro poslabševalo. Na koncu je padla v komo, čemur je sledila odločitev družine, da jo odklopijo z naprav, ki so jo ohranjale pri življenju.

Okužba z amebo, simptomi

Okužba z zelo redko vrsto amebe potrjena šele po smrti Američanke

Šele posmrtna laboratorijska analiza je nato potrdila, da je bila v ozadju resnično okužba z zelo redko vrsto amebe, imenovano Balamuthia mandrillaris, ki jo je mogoče najti v zemlji in vodi. V primeru okužbe s to amebo je prognoza zelo slaba, saj je v praktično vseh primerih smrtni izid neizogiben. Charles Cobbs, ki je nadzoroval pripravo znanstvenega poročila o tem nedvomno zelo strašljivem primeru, je sicer opozoril, da težava ni bila v posodici neti oziroma v samem postopku izpiranja nosu, ampak v uporabi neustrezne vode. Tako je obenem poudaril, da je nujno, da se v kombinaciji s posodico neti za izpiranje nosnic uporabljata izključno destilirana voda ali fiziološka raztopina.

.

NAJNOVEJŠE