Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Dom & energijaKako se izogniti stresu med prazniki?

Kako se izogniti stresu med prazniki?

MORDA VAS ZANIMA

Obdobje praznikov je lahko po eni strani zelo idilično, vendar pa je pogosto povezano tudi s precej stresa. Kot poročajo psihologi, naj bi se prav med prazniki v zelo kratkem časovnem obdobju izrazila večina pritiskov, ki jih sicer doživljamo v vsakodnevnem življenju. To pa lahko pri marsikom povzroči precejšnjo stisko. Kako se letos izogniti črnim scenarijem? V nadaljevanju boste našli nekaj nasvetov psihologov, vezanih na zelo pogoste težave v prazničnem času …

- Oglas -

Stres med prazniki

Predolg seznam opravil

Stres med prazniki je pogosto posledica želje, da bi bilo vse popolno. Če sodite med perfekcioniste, si najverjetneje vsako leto naložite preveč obveznosti, zato ne morete zares uživati v prazničnem dogajanju. Občutek, da morajo vse urediti same, je običajno še posebej pogost pri ženskah. Poskrbite, da bo letos drugače. Čeprav to storite v zadnjem hipu, lahko še vedno črtate določena opravila oziroma jih prerazporedite med svoje bližnje. Zagotovo vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. Opravila, ki so bila še malce prej povezana s strašanskim stresom, lahko tako hitro postanejo priložnost za prijetno druženje z ljudmi, ki jih imate najraje, medtem ko s skupnimi močmi poskrbite za praznično vzdušje.

Osamljenost

Nemalokrat je stres med prazniki povezan tudi z občutki osamljenosti. Pri tem ni nujno, da ste zares sami. Tudi sredi množice ljudi se lahko na primer počutite zelo osamljeni, če z njimi ne čutite prave povezanosti ali pa če ob vas ni osebe, ki jo zelo pogrešate. Najboljša pomoč v tovrstnih primerih je sprememba perspektive. Namesto da se utapljate v občutkih žalosti in čakate, da kdo opazi vašo stisko, raje pomislite, ali lahko morda vi komu, ki se je prav tako znašel v težki situaciji, polepšate praznike. Posledično se boste zagotovo tudi sami počutili precej bolje.

Družinska nesoglasja

Še eden izmed zelo pogostih razlogov, zakaj mnogi ne dojemajo praznikov kot najbolj idiličnega obdobja, pa so družinski spori, ki velikokrat izbruhnejo na skupnih druženjih. Psihologi svetujejo, da poskušate že vnaprej razmisliti, kako boste odgovorili na ne ravno najbolj prijetna vprašanja, ki vam jih morda pogosto zastavlja nekoliko vsiljiv sorodnik. Tako boste lahko ohranili mirno kri in ostali vljudni, hkrati pa dali svojemu sogovorniku jasno vedeti, da je vprašanje neprimerno. S tem boste preprečili nepotrebne spore za praznično mizo in si prihranili precej stresa, ki je sicer povezan s tovrstnimi situacijami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×