Ekologija & okoljeIndonezijski vulkan izbruhnil prvič po 400 letih

Indonezijski vulkan izbruhnil prvič po 400 letih

MORDA VAS ZANIMA

Vulkan na indonezijskem otoku Sumatra je izbruhnil prvič po 400 letih. Pri tem je ustvaril ogromen oblak dima in pepela, kar je povzročilo evakuacijo prebivalcev širše okolice.
VulkanVeč kot 18.000 ljudi je bilo evakuiranih z njihovih vasi in mest, ki so oddaljene manj kot 5,5 km od vulkana. Vlada je že razdelila 7000 zaščitnih mask in odprla javne kuhinje, kjer ljudje dobivajo hrano in vodo. Večina prebivalcev prizadetih vasi in mest je zapustila domove takoj po samem izbruhu, nekateri pa so to storili že pred tem. Ti so povedali, da je vulkan pred tem spuščal v ozračje črn dim, manjše kamne ter žveplo.

- Oglas -

Indonezija je veliko otočje, ki pa se nahaja v obroču vulkanov ter prelomnic. Vladni vulkanolog Surono je za javnost povedal, da je vulkan Mount Sinabung zadnjič izbruhnil leta1600, zato vulkanologi ne poznajo vzorca izbruhov tega vulkana.

Trenutno je področje prekrito s gostim črnim dimom, v zraku pa je tudi močan vonj po žveplu.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×