0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHujšanje po porodu: zanesljivo in varno do zastavljenega cilja

Hujšanje po porodu: zanesljivo in varno do zastavljenega cilja

MORDA VAS ZANIMA

Hujšanje po porodu ni le estetska želja, ampak pogosto tudi zdravstvena potreba, ki pripomore k boljšemu počutju in večji samozavesti. Pomembno je, da razumemo, da je telo po nosečnosti in porodu v stanju okrevanja. Hormonske spremembe, utrujenost in novi življenjski ritem lahko močno vplivajo na proces izgube teže. Hujšanje v tem obdobju zahteva poseben pristop, ki upošteva fizične in psihične potrebe novopečene mame.

- Oglas -

Povečanje telesne teže med nosečnostjo je seveda povsem običajno. Povezano je tako z otrokovo težo kot s težo posteljice in amnionske tekočine, pripravo prsi na dojenje ipd. Pri tem je sicer treba upoštevati, da se priporočila glede tega, koliko kilogramov je dobro pridobiti, razlikujejo glede na težo ženske pred zanositvijo.

A čeprav je to, da se ženska med nosečnostjo zredi, pričakovano, pa se v telesu mnogih nosečnic v tem obdobju vendarle nakopiči preveč odvečnih maščobnih zalog. Marsikatera novopečena mama se tako po porodu ukvarja tudi z vprašanji, kako se čim prej znebiti odvečnih kilogramov. Če se s podobno težavo soočate tudi sami, imamo za vas nekaj koristnih nasvetov, kako se lotiti projekta, imenovanega »hujšanje po porodu«.

Ne bodite pretirano strogi do sebe

Fotografije zvezdnic, ki se že kmalu po porodu ponašajo z zavidanja vredno postavo, pogosto pomenijo pritisk za ženske, ki so pravkar rodile. Vendar pa je zelo pomembno, da si ne postavljate nedosegljivih ciljev in da ne poskušate shujšati praktično čez noč. Upoštevajte, da potrebuje vaše telo v tem obdobju kar nekaj počitka. Pretirano naprezanje lahko povzroči več škode kot koristi. Obenem pa imejte v mislih, da je skrb za novorojenčka že sama po sebi dovolj naporna, zato hujšati začnite postopoma. Četudi se med nosečnostjo niste pretirano zredili, preoblikovanje telesa pogosto zahteva vsaj nekaj mesecev, pri čemer se je treba zavedati, da nosečnost in porod povzročita določene spremembe, ki niso reverzibilne. Seveda pa lahko v primeru, da ste pridobili precej več kilogramov, kot bi bilo priporočljivo, hujšanje po porodu traja še nekoliko dlje.

- Oglas -
Izbuga kilogramov po nosečnosti

Za hujšanje po porodu se ne priporoča drastičnih diet

Pretirano omejevanje kalorij po porodu je lahko zelo problematično. Prvi razlog za to je, da si vaše telo tako ne bo moglo resnično opomoči. Če dojite, ima lahko to seveda tudi negativen vpliv na tvorbo mleka oz. na njegovo hranilno sestavo. Za povrh pa drastične diete pogosto povzročijo t. i. jojo učinek, kar pomeni, da lahko na koncu pridobite več kilogramov, kot ste jih izgubili. Odsvetovano je, da se pri doječih ženskah vnos spusti pod približno 1800 kcal na dan. Vedeti namreč morate, da med dojenjem porabite kar nekaj kalorij, zato je tudi v primeru, da se še niste začeli redno gibati, poraba mnogo večja, kot bi bila sicer.

Ne pozabite na vlaknine

Vlaknine so izjemno pomemben del zdravega in uspešnega hujšanja. Zaradi strahu, da bi lahko določena živila povzročila krče pri otroku, pa mnoge ženske, ki dojijo, močno omejijo prav vnos tistih živil, ki veljajo za najboljše vire vlaknin. Seveda je nujno, da se izognete tistim živilom, za katera je jasno, da povzročajo težave vašemu dojenčku. Vendar pa obenem pazite, da s svojega jedilnika ne boste povsem brez potrebe črtali hrane, ki je zdrava in ki vam lahko uspešno pomaga pri hujšanju po porodu.

Ne zanemarjajte pomena spanja

Nove obveznosti, ki pridejo v paketu z novorojenčkom, so pogosto krive za precejšnjo časovno stisko v obdobju neposredno po porodu. Ena prvih stvari, ki jih novopečene mame takrat žrtvujejo, je spanec. Vendar pa je še kako pomembno, da izkoristite vsako priložnost za to, da se naspite. Poskusite torej tudi sami spati takrat, ko spi vaš otrok, namesto da se pretirano obremenjujete s tem, da je vaše stanovanje razmetano ipd. To je seveda v prvi vrsti pomembno zaradi vašega zdravja in počutja. Obenem pa raziskave jasno kažejo, da se ženske, ki si po porodu vzamejo dovolj časa za spanec, običajno precej laže znebijo odvečnih kilogramov, ki so jih pridobile med nosečnostjo. Če ste kronično neprespani, težko skrbite tako za otroka kot zase. Naj vas torej ne bo strah zaprositi za pomoč, če je to potrebno.

Oskrbite se z zdravimi prigrizki

Ljudje, ki se lotevajo hujšanja, so pogosto pretirano optimistični. Tako na primer verjamejo, da si bodo vsak dan vzeli čas za pripravo kompleksnih obrokov, ki bodo zdravi in hranilno uravnoteženi, čeprav je njihov urnik že brez tega zelo natrpan. Tako je tudi v obdobju po porodu težko pričakovati, da boste imeli vsak dan dovolj časa, predvsem pa energije za kuhanje. Ženske na porodniškem dopustu tako velikokrat posegajo po nezdravih prigrizkih, ki povzročajo, da se številka na tehtnici še dodatno povečuje. Če že nimate časa za polnovreden obrok, je seveda dobro, da so vsaj prigrizki čim bolj zdravi in hranljivi. Tako vam priporočamo, da imate vedno pri roki zdrave prigrizke, ki ne zahtevajo posebne priprave in ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

- Oglas -

V hujšanje po porodu vključite telesno aktivnost v svoj vsakdan

Novorojenček ni nujno ovira, zaradi katere vam primanjkuje časa za telovadbo, ampak je lahko prav nasprotno – spodbuda, da postanete bolj aktivni. Poskušajte torej razmisliti, kako bi lahko povezali preživljanje časa z otrokom in telovadbo. Najbolj očitna možnost so seveda sprehodi z vozičkom, vendar to še zdaleč ni edina opcija. Ko bo otrok star nekaj mesecev, se lahko npr. skupaj vpišeta v tečaj plavanja za dojenčke. Na spletu lahko najdete tudi številne videoposnetke, ki prikazujejo, kako lahko mnoge vaje izvajate kar z dojenčkom. Odlična priložnost za telovadbo pa je lahko tudi hoja v hribe z dojenčkom na hrbtu.

Bodite torej kreativni in ne dovolite, da otrok postane izgovor za zanemarjanje telesne aktivnosti. Seveda pa se pred tem prepričajte, ali lahko resnično že začnete telovaditi. Najboljši naslov za informacije o tem je zagotovo vaša ginekologinja. Težko je namreč podati splošno oceno glede tega, kako dolgo je smiselno čakati s telovadbo, saj je to močno odvisno od dejavnikov, kot so na primer, ali je šlo za vaginalni porod ali za carski rez, ali je med porodom morda prišlo do zapletov, v kakšni formi ste bili med nosečnostjo, kakšno je vaše trenutno počutje itn.

Hujšanje po porodu

Smiselno izkoristite čas za samostojno vadbo

Čeprav se lahko številnih oblik telovadbe lotite kar skupaj z otrokom, pa je pri nekaterih vrstah telesne aktivnosti to vendarle nekoliko težje. Ko imate urejeno varstvo za otroka in čas za samostojno vadbo, je tako smiselno, da se osredotočite predvsem na tiste oblike vadbe, ki si jih sicer teže privoščite in katerih učinki so najizrazitejši. Če ste na to že pripravljeni, je lahko dobra izbira vadba z utežmi. Preoblikovanje postave bo tako precej hitrejše, kot če bi se ukvarjali izključno z aerobnimi aktivnostmi. Obenem pa lahko vaje z utežmi pomagajo pri preprečevanju nevarnosti za zmanjševanje kostne gostote, do česar lahko sicer pride med dojenjem.

Povežite se z drugimi ženskami, ki so pred kratkim rodile in ki poskušajo shujšati

Ne glede na to, kakšen je naš cilj, je zelo zaželeno, da imamo pri tem nekaj podpore. In kdo lahko bolje razume željo ženske, ki se želi znebiti presežka maščob, nakopičenih med nosečnostjo, kot druga ženska, ki je sama v podobni koži. Tako je priporočljivo, da se povežete z drugimi ženskami s podobnim ciljem. Medsebojna podpora bo zagotovo zelo koristna za to, da ne obupate prehitro.

Ne glede na to, ali želite hitro povrniti svojo postavo ali se postopoma vrniti v formo, je ključ do uspeha v uravnoteženem pristopu, potrpežljivosti in ljubezni do svojega telesa. Hujšanje po porodu je potovanje, ki ga vsaka ženska prehodi po svoje – naj bo to potovanje zdravo in izpolnjujoče.

Poskrbite, da hujšanje ne bo imelo negativnega vpliva na dojenje

Hujšanja po porodu se sicer lahko lotite, čeprav (še vedno) dojite. Vendar pa morate paziti na to, da z izbranim pristopom ne boste zmanjšali tvorbe mleka. Kot že omenjeno, je treba paziti predvsem na to, da kalorični deficit ni prevelik. Na to, koliko kalorij se porabi med dojenjem, vplivajo različni dejavniki (med drugim je seveda zelo pomembno to, kolikokrat na dan dojite in kako dolgo). Vendar pa v povprečju velja, da ženska med dojenjem porabi približno 450–500 kcal dnevno. Tako je smiselno upoštevati to številko, da ne boste pretirano zmanjšali kaloričnega vnosa, saj se lahko sicer nastajanje mleka v telesu močno upočasni oziroma zmanjša ali pa celo povsem ustavi.

Pomagate pa si lahko tudi z dodatnimi ukrepi, ki spodbujajo tvorbo mleka in ki tako omogočajo, da lahko dojite čim dlje. Eden takšnih ukrepov je vmesno črpanje mleka, saj s tem sporočite telesu, da so potrebne dodatne zaloge. Koristni so lahko tudi nekateri naravni pripravki, ki imajo pozitiven vpliv na količino mleka (za take snovi se uporablja tudi poimenovanje galaktogogi). Še posebej učinkoviti so čaji in podobni pripravki iz rastlin, kot so grško seno, lucerna oziroma alfalfa, koromač in navadna jastrebina. Hkrati pa ima lahko blagodejen učinek tudi uživanje ovsenih kosmičev, lanenih in sezamovih semen ali pivskega kvasa. Tudi v primeru naravnih pripravkov za spodbujanje laktacije pa je seveda dobro, da se pred začetkom njihove uporabe posvetujete z ginekologinjo.

.

NAJNOVEJŠE