Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaKako tri gune vplivajo na naše zdravje in dobro počutje

Kako tri gune vplivajo na naše zdravje in dobro počutje

MORDA VAS ZANIMA

Jogijski odnos do prehrane ima isti izvor kot ajurveda. Tako joga kot ajurveda učita, da je vesolje nastalo iz povezanega delovanja treh temeljnih odlik, imenovanih gune. Gune so radžas (nemirna dejavnost, zagnanost, strast), tamas (tema, nevednost, lenoba, topa dejavnost) in satva (luč, ravnotežje in razumno znanje). Gune srečujemo v vsem – v zraku, zemlji, živalih, rastlinah, ljudeh, hrani,  neživih predmetih.

- Oglas -

Čisto vsaka od treh gun ima svoje lastnosti. Radžas je na primer vroč, strasten, odločen in jasen. Tamas je počasen, hladen, nedejaven, len. Satva pa je čista, jasna in enovita ter predstavlja ravnotežje tamasa in radžasa. Čeprav so v vsakem od nas vse tri gune, ena vedno prevladuje in vpliva na vsa naša dejanja, misli in želje.

Z jogijskim načinom prehranjevanja naj bi gune uravnotežali s pomočjo hrane, ki jo uživamo. Vsako živilo vsebuje vse tri gune, vendar ena vedno prevladuje. Ravnotežje gun se lahko v posameznih živilih tudi spreminja. Za primer lahko vzamemo svežo hruško, ki ima sveža satvične lastnosti, kadar pa je kuhana ali prezrela pa se povečajo njene tamasične lastnosti.

Gune

Kako vzpostaviti ravnotežje

Osnovo jogijske prehrane bi morala predstavljati polnovredna, hranljiva satvična živila. Vsak človek naj bi ugotovil, katera guna prevladuje v njegovem primeru. Guno določa več dejavnikov, med drugim tudi naše delo, osebnost in podnebje, v katerem živimo. Gune je zelo težko natančno ugotoviti in če bi hoteli dobiti vse podrobnosti, bi se morali posvetovati z ajurvedskim zdravilcem. Vendar lahko tudi sami poskusimo in svoje prehranjevalne navade čim bolj prilagoditi svoji osebnosti in okolju. Če smo po značaju bolj ognjeviti (radžasični), bi morali uživati predvsem satvična in tamasična živila, saj bi tako dosegli želeno ravnotežje. Tudi ljudje, ki so preobremenjeni in močno pod stresom, bi morali uživati manj radžasičnih živil. Po drugi strani pa bi ljudje, ki živijo v hladnem podnebju in opravljajo predvsem sedeče delo, morali večji poudarek dati prav uživanju radžasičnih živil.

- Oglas -

Prehranske smernice, ki veljajo na zahodu, za vse ljudi predvidevajo uživanje podobnih živil, individualnost posameznika pa je kar nekako postavljena na stran. Vzhodni svet pa se po drugi strani veliko bolj zaveda, kako pomembno je, da se posameznik zna poslušati in si prisluhniti. Po katerih živilih ste na primer polni energije, katera pa vas dobesedno uspavajo, vas naredijo počasne in lene?

Satvična hrana

Satvična hrana vzpostavlja  ravnotežje v telesu in umu. Če uživamo pretežno satvična živila, lahko dosežemo harmonijo med telesom in duhom. Med satvična živila spadajo žita in jedi iz žit, polnovreden kruh, sveže sadje, sadni sokovi, mleko, maslo, sir, med, oreščki, semena zelišča in voda.

Tamasična hrana

Tamasična živila so bolj kisla, suha ali stara. Po ajurvedi uživanje tamasične hrane pomirjujoče vpliva na posameznika. Med tamasična živila prištevamo gobe, meso, čebulo, česen, kis, pogreto hrano in prezrela ali postana živila. Tudi alkohol je tamasičen.

Radžasična hrana

Radžasična živila so vroča, grenka ali kisla oziroma suha ali slana. Kdor je že po naravi radžasičen, bo po zaužitju takšnih živil še bolj nemiren in napet. Zaspanega in počasnega človeka pa radžasična živila napolnijo z energijo. Radžasična živila so kava, čokolada, čaj, sol, ribe, jajca, feferoni, močna zelišča in začimbe.

Zakaj je pomembno, da uravnotežimo gune

Če pri prehrani upoštevamo vpliv teh gun, tako ohranjamo telesno vitkost, izboljšujemo prožnost in telesno ugodje. Z ustrezno prehrano povečujemo pozitivni vpliv prane v telesu, skrbimo za jasen um in krepimo zbranost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×