0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGozdno kopanje za umiritev in povezavo z naravo

Gozdno kopanje za umiritev in povezavo z naravo

MORDA VAS ZANIMA

Narava zdravi. Učinki morda niso opazni takoj, toda povezovanje z naravo lahko prinese številne dolgoročne koristi. Seveda pa lahko pričakujete tudi neposreden pozitiven vpliv v obliki boljšega počutja in umirjenosti. Tako ni presenetljivo, da je t. i. gozdno kopanje deležno vedno večjega zanimanja. Nekateri ga dojemajo kot eno od obetavnih priložnosti za razvoj turizma, spet drugi pa o njem govorijo kot o svojevrstni terapevtski praksi.

- Oglas -

Ko človek in narava postaneta eno …

Gozdno kopanje ni »navaden« sprehod po gozdu. Čeprav so lahko seveda koristni tudi tovrstni sprehodi, je gozdno kopanje praksa, ki je precej bolj eksplicitno osredotočena na čuječnost in na »vsrkavanje narave« z vsemi čutili. Privrženci gozdnega kopanja poudarjajo, da gre za (ponovno) vzpostavitev vzajemnega, simbiotičnega odnosa med naravo in človeka. Kljub poimenovanju gozdno kopanje ni nujno vezano samo na gozdove. Podobna praksa je namreč izvedljiva v praktično kateremkoli naravnem okolju. Čeprav se gozdno kopanje občasno omenja v povezavi s t. i. zdravstvenim turizmom, »gozdni terapevti« menijo, da je najpametneje izbrati lokalno okolje, saj je s tem omogočena najmočnejša povezava z naravo.

Gozdno kopanje

Gozdno kopanje: praksa, ki zahteva vajo in potrpežljivost

Samo poimenovanje izvira iz japonskega izraza shinrin-yoku. Poznavalci poudarjajo, da gre za prakso, ki je na neki način podobna jogi in meditaciji. Podobno kot pri tovrstnih dejavnostih tudi pri gozdnem kopanju ne smemo pričakovati, da bomo potrebne spretnosti usvojili praktično čez noč in brez potrpežljivosti. Potrebna je namreč vaja. Gozdno kopanje ne bi smelo biti samo občasna dejavnost – vsaj če želimo užiti optimalen pozitiven vpliv. Za vzpostavitev odnosa je namreč potreben čas, še posebej če je vez med vami in naravo trenutno praktično neobstoječa, kar je pri sodobnem človeku prej pravilo kot izjema.

Gozdno kopanje je primerno za ljudi vseh starosti, vključno z zelo majhnimi otroki, saj ne zahteva intenzivnejših telesnih naporov. Še več: prav najmlajše generacije so ena od skupin, ki jim lahko »gozdne kopeli« še posebej koristijo. Otroci, ki se že v zgodnjem otroštvu naučijo spoštovati naravo, z njo vzpostaviti odnos in v njej poiskati zavetje pred stresom vsakdana, bodo kot odrasli najverjetneje precej bolj umirjeni in odporni na različne stresorje. Obenem bodo precej bolje razumeli pomen zaščite narave. Povezovanje z naravo pa lahko otrokom pomaga tudi pri tem, da bodo po eni strani samostojnejši, hkrati pa tesno povezani s skupnostjo.

- Oglas -

Najpomembnejše koristi gozdnega kopanja

Kot omenjeno gozdno kopanje ni povezano z intenzivnejšim telesnim naporom. Nasprotno: počasneje ko hodimo, izrazitejše pozitivne učinke lahko užijemo. Gozdno kopanje lahko med drugim pomaga pri zniževanju krvnega tlaka ter ravni kortizola in drugih hormonov, povezanih s stresnim odzivom. Obenem lahko pripomore k izboljšanju razpoloženja. Tako gre za eno od tehnik, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati tveganje za depresijo. Dolgoročno pa lahko gozdno kopanje zmanjša celo nevarnost za srčno-žilna obolenja, ki so tesno povezana s hipertenzijo, tj. kronično povišanim krvnim tlakom.

Gozdna meditacija

Sami ali v družbi vodnika?

Gozdno kopanje lahko seveda preizkusite povsem samostojno, vendar bo rezultat najverjetneje še boljši, če boste imeli vsaj na začetku ob sebi certificiranega gozdnega terapevta. Ta bo usmerjal vašo pozornost in vam pomagal pri tem, da vaše misli ne bodo odtavale k vsakodnevnim skrbem. Vodeno gozdno kopanje običajno vključuje več faz. Pogosto se začne z vodeno meditacijo, ki ji sledi počasen, čuječen sprehod po gozdu, med katerim se poskušate resnično osredotočiti na tisto, kar vas obdaja. Sledijo lahko različne aktivnosti, ki vam pomagajo pri tem, da okrepite vez z naravo, obenem pa tudi sami s sabo.

Gozdno kopanje pa lahko vključuje tudi različne napitke in prigrizke, na primer čaje, pripravljene iz mešanic rastlin, ki so bile nabrane v lokalnem gozdu. Vodene gozdne kopeli so običajno namenjene manjšim skupinam. Tako gre za dejavnost, ki vam omogoča tudi povezavo z ljudmi iz vašega lokalnega okolja. Seveda pa je poskrbljeno za to, da boste imeli obenem na voljo dovolj miru za stik z naravo »ena na ena«.

.

NAJNOVEJŠE