0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliV Tržaškem zalivu opažene nevarne meduze

V Tržaškem zalivu opažene nevarne meduze

MORDA VAS ZANIMA

V Tržaškem zalivu so v zadnjih dneh opazili kubomeduze, katerih ožig je lahko zelo boleč, ki pa so v Jadranu precej redko opažene, poročajo italijanski mediji.

- Oglas -

Kubomeduze so vrsta meduz, ki so znane po strupenih celicah, ki jih vsebujejo njihove lovke. Njihov strup lahko povzroči izjemno bolečino. Kubomeduze so najbolj razširjene v tropskih in subtropskih morjih, posebej v vodah okoli Avstralije, Tajske in Filipinov.

Za razliko od drugih meduz, imajo kubomeduze bolj kompleksen vidni sistem, sestavljen iz skupin oči na vsaki strani svoje “glave”. To jim omogoča boljše zaznavanje okolja in potencialnega plena.

Kubomeduze so znane tudi po svoji hitrosti; so ene izmed najhitrejših meduz v oceanu. Zaradi hitrega plavanja in zelo strupenih lovk veljajo za nevarne morske organizme.

- Oglas -

Čeprav so kubomeduze znane po svoji nevarnosti tudi za ožig ljudi, so tudi predmet raziskav, zlasti pri iskanju možnih medicinskih uporab njihovega strupa. Strup kubomeduze vsebuje snovi, ki bi lahko imeli potencialne terapevtske lastnosti za zdravljenje bolezni, kot so kronična bolečina ali celo nekatere vrste raka.

.

NAJNOVEJŠE