0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaEterična olja – na kaj morate paziti, ko jih uporabljate?

Eterična olja – na kaj morate paziti, ko jih uporabljate?

MORDA VAS ZANIMA

Eterična olja so v zadnjem času deležna ogromno pozornosti. Ugled, ki ga uživajo, je seveda upravičen. Številne zdravstvene težave je mogoče odpraviti ali vsaj občutno ublažiti z eteričnimi olji. Tako je treba priznati, da imajo eterična olja zares izjemno moč – a prav zaradi te moči morate biti pri njihovi uporabi previdni.

- Oglas -

Uporaba eteričnih olj

Pomembno je, da upoštevate nekaj osnovnih napotkov, poleg tega pa je priporočljivo, da se pred začetkom uporabe določenega eteričnega olja posvetujete tudi s strokovnjakom. Ta vam bo lahko na podlagi vaših specifičnih težav predpisal najboljše eterično olje, metodo uporabe in priporočljiv odmerek.

Eterična olja so izjemno koncentrirane snovi

Za izdelavo eteričnih olj se lahko uporabljajo najrazličnejše rastline oziroma deli rastlin. Pri tem pa je treba upoštevati, da so eterična olja zelo koncentrirana, nekatera še posebej. Za 100 mililitrov eteričnega olja vrtnice bi bilo tako na primer potrebnih kar približno 100 kilogramov vrtničnih cvetov. Tako je razumljivo tudi, zakaj je cena kakovostnih eteričnih olj pogosto precej visoka.

- Oglas -

Pri uporabi eteričnih olj je treba torej v prvi vrsti upoštevati, da so lastnosti rastline, iz katerih so bila olja pridobljena, močno potencirane. Ker z ničimer ni smiselno pretiravati, niti s tistim, kar je v osnovi zdravo in koristno za nas, naj bo torej zmernost prvo načelo, ki se ga morate držati, ko uporabljate različna eterična olja.

Eterična olja in njihova uporaba na koži

Zaloga eteričnih olj je zelo koristna, če prisegate na naravna kozmetična sredstva, ki jih izdelate sami. Različna eterična olja je mogoče zelo učinkovito uporabiti pri naravni negi kože, pri tem pa morate biti pozorni, da eteričnih olj nikoli ne nanašate neposredno na kožo. Pred uporabo jih morate vedno razredčiti, za kar se običajno uporabljajo rastlinska olja, kot so kokosovo, olivno, mandljevo ipd.

Nerazredčena uporaba eteričnih olj na koži je sicer možna v izjemnih primerih, vendar je v teh situacijah vedno potreben nadzor strokovnjaka. Eterična olja lahko namreč zelo hitro prodrejo v krvni obtok, poleg tega pa lahko nerazredčena eterična olja povzročijo alergijske reakcije. Ko gre za uporabo eteričnih olj na koži, se sicer priporočajo od 3- do 5-odstotne mešanice. Poleg tega pa vam svetujemo, da tudi razredčene mešanice najprej preizkusite na majhnem delčku kože, preden nadaljujete z njihovo uporabo.

Fotoobčutljivost določenih eteričnih olj

Kadar na koži uporabljate eterična olja, pridobljena iz citrusov, morate biti še posebej previdni. Za omenjena eterična olja namreč velja, da povečujejo občutljivost kože na sonce. Ker je koža bolj občutljiva na nevarne UV-žarke, lahko tako zelo hitro pride do opeklin. Po uporabi eteričnih olj pomaranče, limone, limete, grenivke, bergamotke ipd. je tako bolje, da se še nekaj časa izogibate sončnim žarkom.

- Oglas -

Kako pa je z uživanjem eteričnih olj?

Uživanje eteričnih olj velja za precej kontroverzno tematiko. V osnovi se je pametno držati pravila, da eterična olja načeloma niso primerna za uživanje. Tudi v tem primeru obstajajo določene izjeme, a potencialno uživanje eteričnih olj mora vedno potekati pod skrbnim nadzorom strokovnjaka. Kot smo že izpostavili, so eterična olja izjemno koncentrirana. Tako lahko hitro pride do nezaželenih stranskih simptomov, poleg tega pa ni še povsem jasno, kakšen vpliv imajo lahko eterična olja na našo črevesno floro. Čeprav so mnoga eterična olja znana po svojem protibakterijskem učinku, obstaja tveganje, da ob zaužitju uničijo tudi koristne bakterije v našem črevesju. Ko gre za zaužitje, je tako načeloma bolje izbrati čaje, tinkture in podobne pripravke kot pa eterična olja, izdelana iz iste rastline.

Uporaba eteričnih olj med nosečnostjo in dojenjem

Določena eterična olja imajo lahko vpliv na stanje hormonov v našem telesu, zato je posebna previdnost potrebna pri nosečnicah in ženskah, ki dojijo. Za varno obliko uporabe eteričnih olj med nosečnostjo in v obdobju dojenja sicer načeloma veljata aromaterapija ter uporaba eteričnih olj v kozmetičnih produktih, torej v zelo razredčeni obliki. Vsekakor pa je pred uporabo eteričnih olj med nosečnostjo/dojenjem še posebej pomemben posvet s strokovnjakom.

Obstaja tudi nekaj eteričnih olj, katerih uporaba se nosečnicam običajno povsem odsvetuje (timijan, žajbelj, jasmin, cimet, ingver, rožmarin itn.). Za doječe ženske pa naj bi bilo med drugim problematično eterično olje mete, tudi če gre za uporabo na koži, saj lahko to olje zmanjša količino mleka.

Plastične embalaže in eterična olja niso najboljša kombinacija

Še eden od pomembnih napotkov, ki ga velja upoštevati, ko gre za eterična olja, je, da jih ne smete shranjevati v plastičnih embalažah. Močno koncentrirana eterična olja lahko včasih celo razgradijo plastiko. Tudi če izdelujete domača čistila in je ena izmed sestavin eterično olje, shranjujte čistilo, ki ga pripravite, v stekleni embalaži z razpršilnikom, ne v plastični. Podobno velja tudi za naravne, doma pripravljene kozmetične produkte z dodatkom eteričnih olj.

.

NAJNOVEJŠE